Tiimijakso

Lukiomme ensimmäisen vuoden opiskelijat opiskelevat syyslukukaudella 2. periodissa viiden eri oppiaineen (esimerkiksi äidinkieli ja kirjallisuus, tvt, yhteiskuntaoppi, englanti ja kuvataide) yhteisponnistuksena viiden opiskelijan tiimeissä. Nimitämme kyseistä opintojaksoa tiimijaksoksi, joka pohjaa tiimioppimiseen ja ilmiöpohjaiseen pedagogiikkaan. Opiskelu jaksolla on hyvin opiskelijakeskeistä. Koko tiimijakson punaisena lankana on jo viitenä lukuvuotena ollut yhteiskuntaopin pakollinen moduuli "Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma”. Käsiteltävät teemat liittyvät esimerkiksi EU:n arvoihin ja tavoitteisiin, päätöksentekoon, turvallisuuspolitiikkaan sekä Suomen rooliin ja asemaan unionissa. Yhteiskuntaopin rinnalla myös muut mukana olevat oppiaineet ovat vahvasti läsnä päivittäisessä työskentelyssä.

Opiskelijat kokoavat jakson aikana esimerkiksi ajankohtaislähetyksiä, joissa käsitellään Euroopan ja unionin kannalta päivänpolttavia aiheita. Aiheina meillä ovat olleet vuosien varrella muun muassa Britannian tilanne brexitin jälkeen, EU:n rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa, Unkarin erkaantuminen EU:n arvoista, sotilaallisesti liittoutunut Suomi, kyberhyökkäykset ja informaatiovaikuttaminen, Venäjä ja EU:n rooli kyberuhkien torjunnassa ja EU:n arktisen alueen politiikka.

Ajankohtaislähetysten lisäksi tiimitehtävänä on ollut myös esimerkiksi podcast, vlogi tai mielipidekirjoitus aiheesta "Vakuuta euroskeptikko”. Olemme koonneet myös tieteellisiä postereita unionin laajasta toimintakentästä ja tehneet lautapelejä Suomeen kohdistuvista turvallisuusuhkista.

Vuosien mittaan meillä on ollut useita yhteistyökumppaneita ja vieraita, esimerkiksi

· YLE:n ja MTV3:n ohjaus ajankohtaislähetyksen kokoamiseen

· Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen

· Entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja, nykyinen Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä

· Kansainvälisten asioiden päällikkö Hanna Honkamäkilä Pohjois-Pohjanmaan liitosta sekä paikallinen Eurooppa-tiedotus

· Tornion kaupunki

· European Youth Parliament

· mediakonserni Kaleva

· europarlamentaarikko Alviina Alametsä

· Suomen tietokirjailijat ry.

Olemme lisäksi olleet pilottilukiona mukana Sitran ja Oulun kaupungin rahoittamassa "Nuorten politiikkakoulu" -demokratiahankkeessa.