In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Reitti maailman ympäri Reitti maailman ympäri

Kampanjakaupunkien lisäksi maailmanympärysmatkaa askelletaan tänä vuonna monien kesäolympialaiskaupunkien ja jalkapallon MM-kisakaupunkien kautta.

Oulu
Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki Oulu on näköalapaikka pohjoisen ainutlaatuiseen luontoon ja kaupunkikulttuuriin. Suomen viidenneksi suurimmassa kaupungissa asukkaita on 196 000 ja pyöräteitä yli 600 kilometriä. Torilla tervehtii kaupungin tunnettu nähtävyys Toripolliisi-patsas. Oulun väestö on keski-iältään Euroopan nuorimpia.

Oulun uimahalli Raksilassa on Suomen toiseksi suosituin uimahalli yli 600 000 vuosittaisella kävijällään. Raksilassa pitää kotipaikkaansa myös hallitseva jääkiekon Suomen mestari Oulun Kärpät. Oulussa on loistavat frisbeegolf-mahdollisuudet ja kaupungissa järjestetään lajin EM-kisat 2016.

Tampere
Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki, jossa asuu 223 000 ihmistä. Kaupunkia ympäröi kaksi järveä: pohjoispuolella Näsijärvi ja eteläpuolella Pyhäjärvi. Näiden välillä kuohuu Tammerkoski, jonka ympäröivä maisema on nimetty yhdeksi Suomen kansallismaisemista. Näsijärven rannalla sijaitsee Suomen korkein rakennus Näsinneula. Tampereella on hyvä asua ja elää, taloustutkimuksen imagotutkimuksessa 2014 Tampere sijoittui neljänneksi. Urheilukaupunkina Tampere tunnetaan erityisesti jääkiekosta.  Suomen ensimmäinen jäähalli, Hakametsä, täytti juuri 50 vuotta. Tampereella järjestettiin nuorten kesäolympialaiset 2009.

Turku
Turussa, Suomen entisessä pääkaupungissa, tehdään tänäänkin lisää historiaa. Viihtyisä ja karismaattinen yliopistokaupunki uudistuu ja kasvaa rohkeasti. Turun kuudessa korkeakoulussa opiskelee noin 40 000 opiskelijaa – joka neljäs kaupungin 180 0000 asukkaasta on korkeakouluopiskelija tai -asiantuntija Tärkeimpiä matkailukohteita kaupungissa on 1280-luvulta peräisin oleva Turun linna.

Turussa on erinomaiset mahdollisuudet liikuntaan. Kaupunki hallinnoi lähes 350 liikuntapaikkaa ja vuosittain uimahalleissa ja kuntosaleilla käy yli miljoona kävijää ja erilaisissa liikkumaan aktivoivissa tapahtumissa liki 90 000 ihmistä. Turussa järjestetään vuosittain useita urheilutapahtumia ja kisoja, kuten Paavo Nurmi Games.

Vantaa
Suomen neljänneksi suurin kaupunki Vantaa kuuluu pääkaupunkiseudun metropolialueeseen. Vantaan vaakunassa välkkyy kultainen kalanpyrstö kuvastaen kaupungin läpi virtaavaa lohijokena tunnettua Vantaanjokea. Vantaan tavoitteena on tarjota monipuolisia liikuntamahdollisuuksia kaikille: lapsille, nuorille, maahanmuuttajille ja senioreille. Vantaan Liikkuva koulu on valtakunnallisestikin palkittu onnistumisistaan ja kaupunki panostaa vahvasti myös lähiliikuntaan. Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki. Kaupungin 211 000 asukkaasta 14,3 prosenttia, hieman yli 30 000 henkeä puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia.

Vantaan naapurikaupungissa Helsingissä järjestettiin kesäolympialaiset 1952.

Tukholma
Ruotsin pääkaupunki Tukholma on myös Pohjoismaiden suurin kaupunki. Tukholmassa on noin 900 000 asukasta. Vuoden 1912 kesäolympialaiset järjestettiin Tukholmassa. Vuoden 2012 ja 2013 jääkiekon MM-kisat järjestettiin Ruotsin ja Suomen yhteistyönä Tukholmassa ja Helsingissä.

München
München on 1,4 miljoonalla asukkaallaan Saksan kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä on rauhansymbolinakin toimiva riemukaari. Kaupungissa kotipaikkaansa pitää tunnettu jalkapalloseura FC Bayern München. Vuonna 1972 Münchenissä pidettiin kesäolympialaiset ja vuonna 2002 yleisurheilun MM-kisat.

Ateena
Kreikan pääkaupunki Ateena on maansa suurin kaupunki. Väestöä sillä on lähes 700 000. Antiikin olympialaiset ovat saaneet alkunsa Kreikan Olympiasta. Olympialaisten avajaisissa Kreikan joukkue saapuu stadionilla maansa lippua kantaen maista ensimmäisenä. Vuonna 2004 Ateenassa järjestettiin kesäolympialaiset.

Rooma
Italian pääkaupungissa Roomassa on noin 2,8 miljoonaa asukasta. Kaupunki on tunnettu mm. antiikin ajan amfiteatterista Colosseumista. Roomassa pidettiin kesäolympialaiset 1960.

Barcelona
Barcelona on pääkaupunki Madridin jälkeen Espanjan suurin kaupunki. Asukasluku Barcelonassa on 1,6 miljoonaa. Kaupungin jalkapallojoukkue FC Barcelona on maailman menestyneimpiä jalkapallojoukkueita. Barcelona toimi kesäolympialaisten isäntäkaupunkina 1992.

Lontoo
Lontoo on Iso-Britannian pääkaupunki sekä EU-alueen suurin kaupunki. Lontoon virallisen alueen väkiluku on noin 8,3 miljoonaa ihmistä. Lontoon kuuluisimpia nähtävyyksiä on kellotorni Big Ben. Lontoossa on pidetty kesäolympialaiset vuosina 1908, 1948 ja 2012. Lontoo on ensimmäinen kaupunki, jossa olympialaiset on pidetty kolme kertaa.

Montreal
Montreal on Kanadan toiseksi suurin kaupunki noin 1,6 miljoonalla asukkaallaan.Vuoden 1976 kesäolympialaiset järjestettiin Montrealissa. Kaupunki on tunnettu jääkiekon NHL-liigan Montreal Canadiens -joukkueesta ja Circuit Gilles Villeneuve -moottoriradasta, jossa ajetaan vuosittain Formula 1 -luokan Kanadan Grand Prix.

Atlanta
Atlanta on Yhdysvaltain Georgian osavaltion pääkaupunki. Kaupungin asukasluku on vajaa 500 000. Atlantassa pidettiin vuoden 1996 kesäolympialaiset. Ympäri maailman tunnetun Coca-Cola Companyn pääkonttori sijaitsee Atlantassa.

Los Angeles
Los Angeles sijaitsee Yhdysvaltain Kalifornian osavaltiossa. Noin 3,9 miljoonan asukasluvullaan se on Yhdysvaltojen toiseksi suurin kaupunki. Viihdeteollisuudesta tunnettu Hollywood on Los Angelesin kaupunginosa.  Los Angeles on isännöinyt kesäolympialaiset vuosina 1932 ja 1984.

Mexico City
Mexico City on Meksikon pääkaupunki, jonka asukasluku on noin 8,85 miljoonaa. Kaupungissa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1968.

Santiago de Chile
Santiagoon Chilen pääkaupunki. Kaupungissa asuu noin 5 miljoonaa ihmistä eli lähes kolmasosa koko Chilen väestöstä. Jalkapallon MM-kisat 1962 pelattiin Chilessä ja muun muassa kisojen finaali pelattiin Santiagossa.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro on Brasilian toiseksi suurin kaupunki. Kaupungissa asuu 6,3 miljoonaa ihmistä. Brasiliassa järjestettiin jalkapallon MM-kisat 2014. Turnauksen otteluita ja myös loppuottelu järjestettiin Riossa. Kaupunki on valittu vuoden 2016 kesäolympialaisten järjestäjäksi.

Abuja
Nigerian pääkaupungissa Abujassa on joidenkin arvioiden mukaan noin 800 000 asukasta. Nigerian suosituin urheilulaji on jalkapallo.

Johannesburg
Johannesburg on 4,4 miljoonan hengen asukasluvullaan Etelä-Afrikan suurin kaupunki ja koko Saharan eteläpuolisen Afrikan toiseksi suurin kaupunki. Suosituimpia urheilulajeja ovat jalkapallo, kriketti, rugby ja juoksu. Joka sunnuntai kymmeniä tuhansia juoksijoita ottaa osaa useiden urheilutahojen järjestämään juoksutapahtumaan. Johannesburgissa pelattiin FIFA World Cupin finaali 2010. Kaupunki suunnittelee vuoden 2028 kesäolympialaisten hakemista.

Melbourne
Melbourne on Australian toiseksi suurin kaupunki. Melbournen väkiluku on arviolta 3,9 miljoonaa. Vuoden 1956 kesäolympialaiset järjestettiin Melbournessa. Melbourne aikoo myös hakea vuoden 2028 tai 2032 kesäolympialaisia.

Sydney
Sydney on Australian suurin kaupunki noin 4,4 miljoonalla asukkaallaan. Kaupunki tunnetaan erityisesti oopperatalostaan. Rugby on Sydneyn suosituimpia urheilulajeja. Sydneyssä järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 2000.

Tokio
Tokio on Japanin suurin kaupunki ja toimii sen pääkaupunkina. Asukasluku kaupungissa on noin 13 miljoonaa. Tokiossa järjestettiin kesäolympialaiset 1964, ja siellä on järjestetty myös useita muita suuria urheilukilpailuja, kuten yleisurheilun MM-kisat 1991. Tokiossa järjestetään vuoden 2020 kesäolympialaiset.

Soul
Soul on Etelä-Korean pääkaupunki. Varsinaisen kaupungin väkiluku on yli 10 miljoonaa ja Soulin metropolialueella asuu noin 23 miljoonaa ihmistä. Taekwondo on Korean kansallisurheilua, ja maailman Taekwondoliiton päämaja on Soulissa. Soulissa järjestettiin kesäolympialaiset 1988 ja jalkapallon MM-kisat 2002.

Peking
Peking on Kiinan pääkaupunki sekä maansa toiseksi suurin kaupunki Shanghain jälkeen. Pekingin asukasluku on noin 20 miljoonaa henkeä. Pekingissä järjestettiin vuoden 2008 kesäolympialaiset sekä kesäparalympialaiset.

Ulan Bator
Ulan Bator on Mongolian suurin kaupunki ja sen pääkaupunki. Kaupunki on ollut aikoinaan tärkeä kauppapaikka Kiinan ja Venäjän välisen teereitin varrella. Nykyisin kaupungissa on arviolta 1,3 miljoonaa asukasta. Kesäisin järjestetään paikalliset Nomadi-olympialaiset, joissa kilpaillaan jousiammunnassa, ratsastuksessa ja painissa.

Astana
Astana on Kazakstanin pääkaupunki ja siellä on noin 740 000 asukasta. Astana Pro Team on yksi tämän hetken menestyneimmistä pyöräilyjoukkueista UCI World Tourissa.  Useiden yliopistojen Astana on ollut Oulun ystävyyskaupunki vuodesta 2013.

Moskova
Venäjän pääkaupungissa Moskovassa on noin 11,9 miljoonaa asukasta. Suosituimpia urheilulajeja kaupungissa ovat jalkapallo ja jääkiekko. Moskovassa järjestettiin kesäolympialaiset 1980 ja yleisurheilun MM-kisat 2013. Jalkapallon MM-kisat järjestetään Venäjällä 2018.