Asumisoikeusasunnot

Kuva kerrostaloista

 

Asumisoikeusasunnot ovat valtion tuella rakennettuja asuntoja, joissa asukkailla on asumisoikeus yhtiön omistamiin asuntoihin. Asukas allekirjoittaa yhtiön kanssa asumisoikeussopimuksen ja maksaa asumisoikeusmaksun, joka on korkeintaan 15 % asunnon alkuperäisestä arvosta. Sen lisäksi asukas maksaa asumisesta vuokraan verrattavaa kuukausittaista käyttövastiketta.

Asukas voi asua asumisoikeusasunnossaan niin kauan kuin haluaa. Kun asukas luopuu asunnosta, yhtiö palauttaa alkuperäisen asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta.

Asumisoikeusasuntoa voivat hakea kaikki 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät omista hakualueella tarvettaan vastaavaa omistusasuntoa eivätkä varoja sen hankkimiseen. Varallisuusrajaa ei ole 55 vuotta täyttäneillä hakijoilla.

Asumisoikeusasunnon hakemista varten tarvitaan järjestysnumero. Pienimmällä järjestysnumerolla hakeva saa asumisoikeusasunnon.

Oulussa on noin 1800 asumisoikeusasuntoa, ja ne sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Lisätietoa asunnoista löytyy omistajayhteisöjen sivuilta (linkit alapuolella).

Tutustu myös hakijan ohjeeseen.

 

Asumisoikeusasunnon hakeminen

 1. Hae ensin järjestysnumeroa täyttämällä verkkolomake osoitteessa

 www.asumisoikeushakemus.net

Voit hakea järjestysnumeroa myös tulostamalla paperisen hakemuksen ja toimittamalla sen Oulu10 asiakaspalveluun. Järjestysnumerot arvotaan arkipäivisin. Saat numerosi joko sähköpostilla tai kirjeellä.

Voimassa olevista järjestysnumeroista saat tiedon syöttämällä verkkolomakkeelle henkilötunnuksesi ja painamalla ’Tarkista henkilötunnus’ -painiketta.

 1. Järjestysnumeron saatuasi, hae asuntoa asumisoikeustalojen omistajilta:

Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy

Avain Asumisoikeus Oy

TA-Asumisoikeus Oy

 

Uusi laki asumisoikeusasunnoista astui voimaan 1.1.2022

Uusi asumisoikeuslaki (393/2021) astui voimaan 1.1.2022. Uudistus tuo muutoksia niin asumisoikeusasuntoja hakeville kuin niissä jo asuville sekä asumisoikeusasuntojen omistajille. Lakiuudistuksen myötä tehtäviä siirtyy kunnilta ja aluehallintovirastolta asumisoikeustalojen omistajille ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle (ARA).  

Uudet valtakunnalliset järjestysnumerot otetaan käyttöön 1.9.2023 ja kuntakohtaisten numeroiden voimassaoloaika päättyy vuoden 2023 lopussa. Siirtymäaikana 1.9.-31.12.2023 on käytössä sekä vanhat kuntakohtaiset että uudet valtakunnalliset järjestysnumerot ja vanhat numerot ovat tuon ajan etusijalla.

Lue lisää:

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen sivut

Ympäristöministeriön sivut

Yhteystiedot

 • Käyntiosoite work Saaristonkatu 8, 90100 Oulu
 • Postiosoite postal PL 27, 90015 Oulun kaupunki
 • Puhelin Oulu10 asiakaspalvelu
  08 558 558 00
  work
 • Sähköposti
 • Verkkosivut Asiakaspalvelu Oulu10
 • Aukioloajat Ma - to 8 - 18 ja pe 8 - 16
Tiedot esitetään hCard-muodossa.

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/asumisoikeus