Hiukkavaaran liikunta- ja virkistyskysely

Pylväsdiagrammi kysymyksen "Mitä uusien urheilu- tai liikuntalajien suorituspaikkoja Hiukkavaaraan voisi tulla?" vastauksista. Eniten kannatusta saaneet lajit ovat fresbeegolt, skeittaus/rullalautailu ja parkour.Oulun Hiukkavaaraan suunnitellaan ja rakennetaan uuden Oulun ja koko Pohjois-Suomen suurin uusi kaupunginosa. Vanhan kasarmialueen ympärille tulee asuntoja 20 000 uudelle asukkaalle. Lisäksi uusi Hiukkavaaran keskus palvelee 40 000 lähiseudulla asuvaa oululaista. Uudesta Hiukkavaarasta halutaan vetovoimainen ja laadukas asuinympäristö. Tärkeitä teemoja ovat pohjoisen kaupunkisuunnittelun ja talvikaupungin hyvät ratkaisut, laadukkaat palvelut, järkevä tietotekniikan hyödyntäminen elinympäristössä, energiatehokkuus ja yrittäjyyden tukeminen.

Hiukkavaaran kehittämistä koskevaa palautetta kerättiin kesäkuun 2014 aikana kuntalaisilta. Tällä kertaa aiheena olihyvä liikunta- ja virkistysympäristö. Erityisesti uudet liikkumismuodot olivat kiinnostuksen kohteena. Kyselyt ja keskustelut toteutettiin PATIO-foorumilla www.patiolla.fi sekä Oulun kaupungin UBI-näytöillä. Kyselyt toteutettiin yhteistyössä Oulun yliopiston MAINIO -hankkeen kanssa.

Internetkyselyyn osallistui yhteensä 107 vastaajaa. Uusien urheilulajien joukosta suosituimmaksi nousivat frisbeegolf, skeittaus ja parkour. Annettujen vaihtoehtojen ulkopuolelta mainittiin mm. marjastus, metsästys, pyöräily, maastojuoksu, jääkiekko, agility, enduromoottoripyöräily, kuntosalitoiminta, jooga, suuri leikkikenttä lapsille, uinti, liikuntarajoitteisten urheilulajit ja jalkapallo. Suurin määrä vastaajia käytti liikuntapaikkoja viikoittain. Arjen liikkumismuodoista suosituin oli pyöräily ja toiseksi suosituin kävely.

UBI-näytöiltä annetut vastaukset olivat hyvin samansisältöisiä kuin internetkyselyssä. UBI-näytöillä 26 henkilöä täytti koko kyselyn ja vastauksia saatiin 238 kpl. Toivotuimmaksi uudeksi urheilurakenteeksi nousi parkour. Perinteisistä lajeista haluttiin uimiseen liittyviä suorituspaikkoja. Liikunta-aiheeseen liittyneessä Patio -nettikeskustelussa otettiin kantaa mm. ampumaurheilun, ulkoilureittien sekä Valkeisjärven uintimahdollisuuksien puolesta.