Melontareitit

Tervetuloa melomaan ja suppailemaan Ouluun! Melontareittikartan reiteissä on valinnanvaraa aloittelijasta konkariin. Myös maisemat vaihtuvat eri reiteillä. Muistathan meloessasi ja suppaillessasi pitää hyvää huolta turvallisuudestasi. Aluksi kannattaa kokeilla melomista kokeneemman kaverin kanssa. Lisäksi:

  • Varo matalikkoja ja kivikkoja
  • Käytä kellutusliivejä
  • Väistä veneliikennettä
  • Ota mukaan puhelin ja ilmoita reitistäsi muille

Huom: Voimalaitoksen alue on erittäin vaarallinen! Huomioi vedenkorkeuden vaihtelut ja virtaussuunnat.

Melontareittikartta

Suiston kierros

Reitin pituus: 4 km

Melonta-ajat: meloen 1 h, SUP-laudalla 2 h

Reittikuvaus

Suiston kierros on monipuolinen reitti Oulujoen suistossa. Kierroksen voi aloittaa Kiikelistä, Pikisaaresta tai Varsasaaresta. Reitillä pääset tutustumaan Oulun Kauppatorin edustaan, josta matka jatkuu Pikisaaren koillispuolta meloen kohti Sorsasaarta. Sorsasaari on mahdollista kiertää meloen kokonaan. Reitti jatkuu Hietasaaren sekä Kiramo- ja Tiirasaarien välistä kohti Hollihakaa. Hollihaan edustalla reitti kulkee pienten saarien lomasta takaisin Kiikeliin. Sonnisaaren ympäri pääsee melomaan.

Reitin vaativuus / reitillä huomioitavaa: Hollihaan edustalla reitti kulkee osin veneväylällä ja meloja on väistämisvelvollinen. 

 

Hietasaaren kierros

Reitin pituus: 7 km

Melonta-ajat: meloen 2 h, SUP-laudalla 5 h

Reittikuvaus

Hietasaaren kierroksella pääset tutustumaan monipuolisesti Oulujoen suistoalueeseen ja Nallikarin edustan merialueeseen. Reitin suositeltu kiertosuunta on vastapäivään. Reitti kulkee Nallikarin hiekkarannalta kapean Mustasalmen kautta Hartaanselälle ja Toppilansalmea pitkin Pitkänmöljän kiertäen takaisin Nallikariin. Nallikarin edustalla pääset melomaan avomerellä, kun taas kapeassa Mustasalmessa uoma kulkee vaikuttavassa luonnonympäristössä. Hartaanselältä avautuu näkymä Oulujoen silloille ja Toppilansalmessa pääset seuraamaan uuden asuinalueen rakentumista. Rantautumispaikkoja reitin varrella on Nallikarissa, Mustasalmen suulla ja Vaakunakylän venesatamassa.

Reitin vaativuus / reitillä huomioitavaa: Toppilansalmessa reitti kulkee osin veneväylällä ja meloja on väistämisvelvollinen.  Nallikarin edustalla avomerellä aallokko voi olla voimakas. Tällöin retki on mahdollista aloittaa Mustasalmen suulta.

 

Keskusta-Nallikari-reitti

Reitin pituus: 4 km

Melonta-ajat: meloen 1 h, SUP-laudalla 2 h

Reittikuvaus

Keskusta-Nallikariretken voit aloittaa Oulun torin edustalta Kiikelinsaaresta tai Nallikarista. Reitti kulkee Kiikelistä Pikisaaren lounaispuolelta jokisuiston pienempien saarien ohitse Mustasalmeen ja siitä Nallikariin. Reitillä näet Kauppatorin vilinää, Pikisaaren suojellun puutalomiljöön, vaikuttavan Mustasalmen ja avomerelle avautuvan maiseman. Reitin rantautumispaikat sijaitsevat Kiikelinsaaressa, Pikisaaren pohjoispäässä, Mustasalmen suulla ja Nallikarissa.

Reitin vaativuus / reitillä huomioitavaa: Kiikelin edustalla reitti kulkee osin veneväylällä ja meloja on väistämisvelvollinen. Nallikarin edustalla avomerellä aallokko voi olla voimakas. Tällöin retki on mahdollista aloittaa tai lopettaa Mustasalmen suun rantautumispaikalle.

 

Pikisaaren kierros

Reitin pituus: 2,5 km

Melonta-ajat: meloen 40 min, SUP-laudalla 1 h

Reittikuvaus

Pikisaaren kierros alkaa Pikisaaren pohjoisrannalta uimapaikan kupeesta ja reitti kiertää koko Pikisaaren. Matkan varrella pääset ihailemaan jokisuiston saaria, Pikisaaren suojeltua puutalomiljöötä ja Oulujoen siltoja. Myös Kauppatori, teatteri, kirjasto, Raatin urheilukeskus ja uudistettu Kuusisaari sijoittuvat reitin varrelle.

Reitin vaativuus / reitillä huomioitavaa: Kiikelin edustalla reitti kulkee osin veneväylällä ja meloja on väistämisvelvollinen.

 

Hollihaan kierros

Reitin pituus: 2,5 km

Melonta-ajat: meloen 40 min, SUP-laudalla 1 h

Reittikuvaus

Hollihaan kierroksen voi aloittaa Kiikelistä tai Varsasaaresta. Reitti kulkee Oulun Hollihaan edustan pienten saarten välissä ja Oulun kauppatorin edustalla. Lehtomainen Sonnisaari on mahdollista kiertää meloen kokonaan ja uudistettu Hollihaan puisto näyttäytyy uudesta suunnasta.  

Reitin vaativuus / reitillä huomioitavaa: Kiikelin ja Hollihaan edustalla reitti kulkee osin veneväylällä ja meloja on väistämisvelvollinen.

Suositeltu kiertosuunta on vastapäivään, jotta pääset melomaan myötävirtaan.

Poika istuu kanootissa.
Jokimaisema jossa on melojia.

Kunnossapidon yhteystiedot

Lähetä palautetta melontareiteistä

Yleinen hätänumero: 112

Linkkejä ja lisätietoa melomisesta

Oulun opaskartta

Metsähallituksen luontoon-sivusto

Nainen meloo joella.

Lyhytosoite tälle sivulle ouka.fi/melontareitit