Oulu 13.-18.3.2022

Erasmus KA2 -projektimme konkretisoitui hiihtoloman jälkeisellä viikolla, jolloin toteutettiin ensimmäinen vierailuviikko. Kastellin koulu oli projektin ensimmäinen isäntäkoulu. Vieraat viidestä eri maasta (Espanja, Kroatia, Portugali, Puola ja Romania) saapuivat sunnuntaina 13.3.2022. Jokaisesta maasta saapui kaksi opettajaa ja neljä oppilasta vieraaksemme.

Projektiviikkomme alkoi tutustumisella Kastellin kouluun, joka herätti suurta ihastusta ja mielenkiintoa. Tämän jälkeen päivää jatkettiin ryhmäytymisleikeillä, minkä jälkeen vieraamme saivat kokeilla hiihtämistä ja luistelemista. Kastellin mono-, luistin- ja suksivarastoista löytyi sopivat välineet kaikille halukkaille kokeilijoille. Sää suosi niin ensikertalaisia kuin oman koulumme kokeneempiakin hiihtäjiä. Tyyli oli vapaa, mutta pakollinen, ja monenlaista kokeilua näimmekin. Vaikutti siltä, että kaikilla oli mukavaa talvisen urheilulajin parissa – myös ensikertalaisilla.

Ulkoilun jälkeen vieraamme jatkoivat matkaansa vapaa-ajan puuhiinsa. Oppilaat viettivät iltapäivää ja iltaa isäntäperheidensä kanssa ja opettajien oli mahdollista tutustua Oulun keskustaan omin päin. Opettajat istuivat yhdessä iltaa tutustellen, ja totesimmekin yhteishengen olevan varsin mainio.

Oulu toivotti vieraat tervetulleeksi aurinkoisella säällä, joka huipentui iltataivaan revontuliin. Tämä ihastutti ja ilahdutti vieraita suuresti.

 

 

Seuraavina päivinä vierailevat oppilaat pääsivät seuraamaan koulumme oppitunteja ja esittelemään omaa maataan projektiryhmälle. Kaikilla osallistujamailla oli todella hienot esitykset.  Oppilaiden ohjelmassa oli myös monikansallinen ryhmätyö, jonka tarkoituksena oli syventää tuntemusta projektiin osallistuvista maista ja lisätä englanninkielistä kanssakäymistä.

 

Opettajat osallistuivat muun muassa Turvallinen Oulu –hankkeen ja Someturva-sovelluksen esittelyyn. Vierailevat opettajat halusivat nähdä luokkahuoneita, joten kierrätimme heitä ympäri kouluamme katsomassa luokkatiloja. Pistäydyimme myös päiväkodin puolella.

Vieraiden kanssa tehtiin myös kävelyretki Pohjois-Pohjanmaan museoon. Osa vieraista koki elämyksellisen Kärppä-ottelun. Heille kokemus oli varmastikin ainutlaatuinen vilkaisu suomalaisten jääkiekkohulluuteen.

 

 

Yhden päivän vietimme vieraidemme kanssa Rovaniemellä. Ensin kävimme tapaamassa joulupukkia Pajakylässä, jossa vieraamme halusivat kuvauttaa itsensä joulupukin kanssa. Pukki oli ystävällinen ja puhelias. Hän osasi jopa hieman puolaa, jota puhui puolalaisten vieraidemme kanssa hieman kuvauksen yhteydessä. Ehkä tärkeintä, vieraamme näkivät myös muutaman valjakkoporon, jotka lepäsivät odottaen uusia kyydittäviä. Joulupukin postitoimiston postilaatikkoon tipahti torstaina monta postikorttia ja joulukirjettä lähetettäväksi.

 

Pajakylästä matka jatkui Arktikumiin. Ruokailun ja opettajien suunnittelupalaverin jälkeen sekä teimme museokierroksen kukin omaan tahtiinsa pienissä ryhmissä. Paljon löytyi mielenkiintoista nähtävää muun muassa pohjoisen elinolosuhteista, eläimistöstä ja kasvillisuudesta. Ihmetystä vieraissamme herätti muun muassa päivän pituuden vaihtelu vuoden kulun mukaan: ”Eikö teillä tosiaan ole enempää päivänvaloa talvella?”

Kuten museokaupat usein ovat, oli Arktikuminkin kauppa houkutteleva matkamuistomyymälä, jossa myytiin käsityötuotteita sekä lapin makuelämyksiä. Nuoret halusivat maistella nekkuja, aikuiset hankkivat ehkä jotakin muuta pientä kotiin vietäväksi. Arktikumin pihalla otetun yhteiskuvan lähdimme paluumatkalle kohden Oulua. Bussissa oli mukava tunnelma onnistuneen päiväretken jälkeen.

 

Vierailuviikon lopulla kokoonnuimme yhdessä katsomaan vierailevien maiden upeita videoesityksiä yhteiseen Cyberbullying-teemaamme (nettikiusaaminen) liittyen. Esitykset olivat hienoja, osa niistä jopa hyvinkin koskettavia. Vieraamme saivat todistuksen osallistumisestaan projektiin ja suomalaista Fazerin suklaata kotiin viemisiksi. Opettaja-vieraillemme oli myös pienet yllätykset odottamassa: Jotakin suomalaista, jotakin sarjakuviin ja kirjallisuuteen liittyvää, jotakin särkyvää: muumimukit.

Jäähyväisaterian nautimme Nallikarissa ja samalla vieraamme pääsivät kokemaan jäätyneen meren. Päivä oli harmaa ja tuulinen, mutta sää ei estänyt jäällä kävelemistä, mikä herätti suurta innostusta.

Jäähyväisiä ei ole aina helppo jättää hienosti onnistuneen viikon jälkeen. Kun on tutustunut todella mukaviin ihmisiin ja saanut luotua heidän kanssaan yhteistyö- ja ystävyyssuhteen, on luonnollista toivoa, ettei kaikki päättyisi niin nopeasti. Uskomme, että monen mieli askaroi tässä samassa asiassa: Olisi niin mukava tavata nämä ihmiset uudestaan!

Onneksi projektimme on vasta aluillaan! Seuraava isäntämaa on Portugali, jonne koulultamme lähtee kahden opettajan ja neljän oppilaan edustus toukokuussa 2022. Loputkin vierailuajankohdat saimme päätettyä tämän ensimmäisen vierailuviikon aikana: Kroatia ottaa vieraat vastaan syyskuun lopulla ja Puola joulukuussa 2022. Espanja isännöi Erasmus-hankkeen vieraita maaliskuussa 2023 ja Romania puolestaan toukokuussa 2023. Onneksi siis tulemme tapaamaan ainakin osan uusista ystävistämme vielä uudelleen!

 

Erasmus-viikon Kanvaesitys

Linkkejä:

Projektin kroatialaisen kumppanin ylläpitämä englanninkielinen sivu

https://soserasmus.wordpress.com/