Sivun otsikko
Colégio Atlântico, Portugali
Ma 6.6.
School tour
Job Shadowing -viikkomme alkoi kierroksella isäntäkoulullamme. Colégio Atlântico on melko varakkaalla alueella sijaitseva yksityinen koulu ja päiväkoti Seixalissa, Portugalissa. Eri-ikäisille lapsille ja nuorille on omat alueensa. Koulu on moderni neljän koulurakennuksen, viher/kasvihuoneen, pelikenttien ja leikkialueiden muodostama kokonaisuus, jossa koululaiset liikkuvat vapaasti hyödyntäen aktiivisesti varsinkin liikuntakenttiä. Suomalaisittain meitä hämmästytti suuri viher/kasvihuone, jossa oppilaat voivat kasvattaa ja tutkia kasveja. Ihastusta herätti myös koulun oma pienehkö uimahalli, jota koulu vuokraa myös perheiden käyttöön. Koulu on lähes paperiton, sillä oppikirjat ovat digikirjoja ja oppilaat käyttävät omia tablettitietokoneitaan oppimisvälineenä. Luokkahuoneissa seinät oli maalattu valkotaulumaalilla, joten taulutussilla on mahdollista kirjoittaa melkein mihin tahansa.
School presentation
Colégio Atlânticossa on noin 1500 lasta/nuorta muutaman kuukauden ikäisistä aina lukiolaisiin. Henkilökuntaan kuuluu noin 150 henkilöä, joista suurin osa on opettajia tai lastenhoitajia. Kaikilla opettajilla on 22 opetustuntia viikoittain, mikä poikkeaa suomalaisten opettajien opetusvelvollisuuksien jakautumisesta. Opettajien palkkataso ei yllä suomalaisen opettajan palkkatasoon, sillä Portugalissa opettajan palkka lähtee noin 1500 eurosta, mutta voi yltää noin 3000 euroon/kk. Työvuodet ja lisätehtävät vaikuttavat palkkatasoon. Jos opettajat osallistuvat projekteihin, kuten esimerkiksi Erasmus-hankkeisiin, he saavat 2 tunnin huojennuksen opetusvelvollisuuteensa.
Koulu valitsee oppilaansa hakijoiden joukosta keskiarvon perusteella, mikä näkyy mielestämme muun muassa siten, että oppilaat vaikuttavat motivoituneilta ja ovat hyväkäytöksisiä. Olimmekin koko viikon vaikuttuneita Colégio Atlântico -koulun oppilaiden ystävällisyydestä ja hyvästä käytöksestä.
Lukuvuosimaksu on noin 5000 euroa. Koulu perii tarvittaessa lisämaksuja esimerkiksi erilaisia retkiä varten, joita tehdään paljon. Kouluruoka vastaa aika tavalla suomalaista kouluruokaa, mutta ruokailuun osallistuvat vain ne lapset, joiden huoltaja on ostanut kouluruoan lukuvuosimaksun lisäksi. Tavallisten opetusryhmien lisäksi koulussa toteutetaan lukioikäisille International Baccalaureate -opetusta (IB).
ti 7.6. Retkipäivä ja oppitunteja
Seuraavana päivän ryhmämme jakautui siten, että kolme lähti oppilaiden kanssa retkelle ja loput kolme seurasivat oppitunteja.
Retki Albufeiran Laguunille Sesimbrassa
Liikunnanopettaja Carloksen johdolla lähdimme 10.-luokkalaisten kanssa viettämään meriliikuntapäivää noin puolen tunnin ajomatkan päähän laguunille. Päivän ohjelmassa oli Stand Up Paddling (sup) -kokeilua. Laguuni sijaitsee Atlantin rannikolla ja vesiyhteys mereen on kerran vuodessa, jolloin laguunin vesi vaihtuu. Osa oppilaista meloi kanooteilla ja osa isolla sup-laudalla laguunin toiselle puolelle, jossa kiivettiin dyynille ja oppilaat kierivät ja hyppelivät harjanteelta mereen. Meidän rohkeus ei siihen riittänyt, vaan tyydyimme ihastelemaan oppilaiden suorituksia. Takaisin suppaillessa tuuli takaa niin kovasti, että matka eteni ilman suurempia ponnisteluja. Suppailun jälkeen söimme lounaaksi koululta saadut eväät. Iltapäivällä oppilailla oli vapaata ohjelmaa. Osa pelasi rannalla jalkapalloa ja osa otti aurinkoa. Huomiomme kiinnittyi kiireettömään aikatauluun ja rentoon ilmapiiriin. Aikaa oli koko päivä ilman kiirettä takaisin koululle. Me kävimme iltapäivän aikana valtameren rannassa ja totesimme, että suppailu olisi ollut mahdotonta kovassa tuulessa ja aallokossa.
Problem based learning (Luis Perrera)
Opettaja Luis Perrera on englanninopettaja. Olimme seuraamassa 7. luokan tuntia. Oppilaat olivat saaneet ohjeeksi keksiä tai löytää jokin ongelma, joka jollakin tavalla liittyy vammaisen ihmisen elämän ja arjen haasteisiin. Ongelman keksittyään/löydettyään oppilaiden oli määrä keksiä ratkaisu, jonka avulla vammaisen ihmisen elämää olisi mahdollista helpottaa. Monet oppilaat olivat innovoineet jonkin vammaisen liikunnalliseen elämään liittyvän ongelman ratkaisun, esimerkiksi, millä tavalla olisi mahdollista helpottaa vammaisen ihmisen osallistumista muun muassa koripallon pelaamiseen.
Työaikaa tehtävään oppilailla on ollut runsaasti, sillä projekti on aloitettu jo helmikuussa ja ryhmät esittelivät tuotoksensa ja ideansa kesäkuun alussa, jolloin olimme tuntia seuraamassa. Ryhmien tavoitteena oli siis löytää ratkaisu johonkin vammaisen arkeen liittyvään ongelmatilanteeseen. Lisäksi tavoitteena oli valmistaa ja pitää esitelmä asiasta muulle opetusryhmälle ja opettajalle. Osa esityksistä sisälsi muun muassa videomateriaalia. Yksi ryhmä oli jopa käyttänyt hyödykseen koulun green screeniä ja videoinut uutislähetyksen, jossa he haastattelivat pyörätuolia käyttävää henkilöä.
Esitykset pidettiin 4 oppilaan ryhmissä, joiden osallistujat oli arvottu. Opettaja oli myös ohjeistanut esitelmän pitäjiä opettelemaan asian niin hyvin, ettei paperista tarvitsisi katsoa. Tässä oppilaat olivat meidän mielestämme onnistuneet erinomaisesti, sillä esitykset olivat vapautuneita ja luontevia.
Teinit ovat kuitenkin teinejä kaikkialla. Esitysten aikana takarivin oppilaat pelasivat kännykällään muun muassa jalkapallopeliä eivätkä seuranneet tarkkaavaisesti esityksiä, kuten varmasti oli tarkoitus.
Spanish
Espanjan opettaja Marta Almeida piti espanjan tunnin vilkkaalle 7. luokalle. Tunti oli varsin samanlainen kuin kielen tunnit omassa koulussamme. Erona oli lähinnä se, että käytössä oli vain sähköiset materiaalit, kuten Teams, joka olikin ahkerassa käytössä. Suurin ero portugalilaisten espanjan tunnissa verrattuna suomalaisten oppilaiden espanjan tuntiin (taas) oli se, että portugalilaiset oppilaat esittävät runsaasti kysymyksiä tunnin aikana. Suomalaiset ovat oppitunneilla hiljaisempia.
Ke 8.6.
History Escape Room class (secondary students)
Historian opettaja Sandra Coelhoso oli antanut oppilailleen tehtäväksi kehittää pakohuonepelin. Osallistuimme oppitunnille, jossa toiset oppilaat testasivat peliä. Osallistuimme itsekin kahteen peliin, jotka molemmat käsittelivät keskitysleirejä. Peleissä hyödynnettiin hienosti koko kampusta, kuten kirjastoa, ruokalaa ja kasvihuonetta. Peliajan päätyttyä oppilaat ja opettaja kävivät palautekeskustelun. Opettaja oli arvioinnin vuoksi kiinnostunut, kumpaa pakohuonepeliä me suomalaiset pidimme paremmin onnistuneena. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että molemmat olivat onnistuneet hienosti. Taisimme olla yksimielisiä myös siitä, kumpi pelin suunnitellut joukkue ansaitsisi enemmän pisteitä
Iltapäivällä tutustuimme kävellen Lissabonin vanhaan kaupunkiin, Alfamaan. Kaupungin mäkinen maasto oli tasamaahan tottuneille mukavaa vaihtelua, vaikkakin se tuntui suurimmalla osalla meistä pohkeissa seuraavina päivinä.
To 9.6.
Environmental systems and societes
Joaquim Costa piti tuntia IB-ryhmän oppilaille, joiden sujuvaa englannin kieltä ihastelimme. (Koulun oppilaat ylipäätään tuntuivat puhuvan englantia todella hyvin. Englannin kielen opiskelu koetaan Portugalissa hyvin tärkeänä.) IB-ryhmäläiset olivat aloittamassa laajaa tutkielmaa ja tunnilla he esittelivät ajankäyttösuunnitelmansa, jota muut ryhmäläiset kommentoivat. He myös tutustuivat tutkielman tekoon videoiden avulla.
Oppilaiden aloittaessa itsenäisen työskentelyn, opettaja ehti pitää meille erittäin hyvän briiffauksen akkreditointihakemuksesta ja akkreditoinnin hyödyistä. Colégio Atlântico on saanut oman hakemuksensa läpi jo 2020 ja heillä on vankka kokemus kv-toiminnasta.
English/Spanish
Iltapäivällä osa meistä osallistui englannin tunnille ja toiset espanjan tunnille. Opettaja Rita Sarmenton IB-ryhmän englannin tunnilla opiskelijat esittelivät ryhmissä analyyseja lukemistaan erityyppisistä puheista. Analyyseissään ryhmien piti tuoda esiin esimerkkipuheista löytyneistä retorisia keinoja. Valmiin puheen analysoimisen jälkeen oppilaiden tehtävänä oli ensin etsiä itse tietynlainen puhe ja viimeisenä pitää puhe itse. Jälleen saatoimme vain ihailla opiskelijoiden kaunista ja sujuvaa esiintymistä englannin kielellä.
Opettaja Marta Almeidan espanjan tunnilla 7. luokan oppilaat ensin esittelivät innokkaasti keksimiään mainoksia. Toisin kuin meillä, oppilaat olivat ylen innokkaita esittämään tuotoksiaan. Esitysten jälkeen oppilaat pelasivat erilaisia sanasto- ja muistipelejä opettajan käydessä arviointikeskusteluja.
Neljä päivää ihailimme paitsi oppilaiden käytöstä ja kielitaitoa myös heidän esiintymistaitojaan. Meille kerrottiinkin, että esiintymistaitoja harjoitellaan heti koulupolun alusta lähtien ja siihen käytetään paljon aikaa. Erilaisia projekteja, ryhmätöitä ym. tehdään paljon ja aikaa annetaan myös työn esittämisen harjoitteluun.
Pe 10.6.
Perjantaina neljä opettajaa lähti tutustumaan läheiseen Sintran kaupunkiin, joka on tunnettu useista linnoistaan. Seurueestamme kaksi jäi kokeilemaan surffaamista paikallisen surffikoulun ohjauksessa Atlantin hurjissa aalloissa.
Sintra sijaitsee subtrooppisella alueella, ja ilman kosteus oli korkea verrattuna ilmastoon Lissabonissa ja hotellimme lähstöllä. Matkasimme tuktukilla rinteen päälle vieraillaksemme Pena-palatsissa ja maurien linnassa. Palatsi oli todella pramea ja siihen kuuluvat rakennukset ja rakennusten osat oli koristeltu eri väreillä ja kuvioilla. Koska palatsissa oli ruuhkaista, päätimme tyytyä ihailemaan palatsin puutarhaa ja ulkokuorta. Maurien linna oli elämys. Ylhäältä maisemat olivat hienot ja linnan historia teki suuren vaikutuksen. Jäimme ihmettelemään, miten rakentaminen on ollut mahdollista 1100-luvulla. Korkeanpaikankammoisille opettajille vierailukohde oli haastava, mutta onneksi myös “sisäreittejä” pitkin pääsi ihailemaan linnaa. Kävelimme rehevää vuorenrinnettä takaisin historialliseen keskustaan. Pari vanhaa polvivammaa, jokunen hiertymä jalkapohjassa sekä runsas kapuaminen ylös ja alas vuoren rinnettä hidastivat matkaamme alas. Kävelykin muuttui osalla meistä vaivalloisen näköiseksi. Pienen välipalan jälkeen oli aika suunnata takaisin majapaikkaan pitkän päivän päätteeksi.
Seurueestamme kaksi opettajaa tutustui surffilautoihin ja surffaamiseen maanantaina, kun olimme edellisenä iltana saapuneet Portugaliin. Surffaaminen taisi viedä mennessään, sillä lajia oli kokeiltava uudestaan ennen Suomeen paluuta. Muiden tutustuessa Sintraan, surffikärpäsen puremat opettajat harjoittelivat taitoaan surffikoulun opettajan avulla jo heti aamusta. Atlantin aallokko oli voimakas jo aamulla, mutta hurjeni myöhemmin päivällä niin, ettei surffaaminen olisi iltapäivällä ollut enää mahdollista. Aamun ohjatulla surffitunnilla hurjapäämme onnistuivat kuitenkin jopa ratsastamaan aallon harjalla. Voimat kuitenkin ehtyivät aallokon kasvaessa ja oli tunnustettava luonnonvoimat ihmisen voimia suuremmiksi. Iltapäiväksi suunniteltu toinen surffitunti oli peruttava meren raivon yltyessä. Uskaltauduimme kuitenkin vielä illalla uimaan ranta-aaltoihin koko porukan voimin.
La 11.6. Summa summarum
Paluumatkamme alkoi jo aamuyöllä, joten kotiin saapui väsynyt, mutta onnellinen joukko opettajia. Helteiseen viikkoon mahtui paitsi hieno koulu, paljon uusia ideoita, tuttavuuksia, upeita nähtävyyksiä sekä hotellin edessä avautuva huikea Atlantti. Odotamme innolla jatkoa kansainväliselle yhteistyölle ja toivottavasti saamme jo syksyllä ottaa vastaan vieraita Portugalista.