Portugali 8.-14.5.2022

8.5.2022

Lähdimme sunnuntaina Oulusta lentäen ensin Helsinkiin ja sieltä suoraan Lissaboniin. Portugaliin lähti ennakkosuunnittelusta poiketen viisi oppilasta ja kaksi opettajaa. Lissabonista matkasimme minibussilla Seixalin kuntaan, josta oppilaita tuli hakemaan ihanat ystäväperheet koteihinsa. Ilta venyi Suomen aikaa todella myöhään, mutta ilmassa oli havaittavissa iloista jälleennäkemisen tunnelmaa.

9.5.2022

Maanantaina saimme tutustua ystävyyskoulumme Colégio Atlânticoon. Koulu oli järjestänyt ison tervetulojuhlan, jossa meille esiintyi koulun väkeä ja pääsimmepä itsekin lavalle esittäytymään.

Juhlan jälkeen tutustuimme kouluun. Colégio Atlântico on hieno yksityiskoulu sisäliukumäkineen ja uima-altaineen.

Portugali vierailun aihe projektin puitteissa oli valeuutisten tunnistaminen. Koulussa kiertelyn jälkeen oppilaat aloittivat projektiin liittyvän työpajan, jossa perehdyttiin samaan uutiseen kahdesta eri näkökulmasta. Tällä aikaa opettajat tutustuivat Portugalin koulutusjärjestelmään.

 

10.5.52022

Tiistaina koululla vieraili toimittaja Luìs Galrão pitämässä työpajan aiheesta valeuutiset. Hän esitteli meille valeuutisia ympäri Eurooppaa. Oppilaiden tehtävänä oli myös yrittää tunnistaa valeuutisia todellisten uutisten joukosta.

 

11.5.2022

Keskiviikkona tutustuimme Lissabonin keskustaan ja lähiympäristöön oppaan kanssa. Kiertomatka kesti kevyet kahdeksan tuntia. 

 

12.5.2022

Torstaina pääsimme vierailemaan Uutismuseossa ja Palàcio da Pena linnassa Sintran kaupungissa.

 

13.5.2022

Perjantaina oppilaat esittelivät luokissa projektin puitteissa työstettyjä tuotoksiaan.

Opettajat pääsivät sillä aikaa tutustumaan oppitunneille. Me kävimme matematiikan tunnilla. Tunnilla oli ihana tunnelma ja tekemisen meininki.

Iltapäivästä koululla oli jäähyväisjuhla ja hyvin myöhään illalla ystävyysperheet toivat oppilaat opettajien hotelliin ja oli jäähyväisten aika.

 

14.5.2022

Lauantaiaamuna kello kolme aloitimme kotimatkan. Reissu oli loistava. Saimme kokea portugalilaisten kodin ja koulun arkea, paljon uusia makuelämyksiä ja mahtavinta on, että saimme uusia ystäviä ehkäpä jopa koko loppu elämäksi.