Vihreä Lippu

VIHREÄ LIPPU KASTELLISSA

Vihreä lippu -ohjelma on päiväkodeille, kouluille ja oppilaitoksille tarkoitettu työkalu kestävän kehityksen toteuttamiseen arjessa. Ohjelman pääosassa ovat lapset ja nuoret, jotka ottavat aktiivisen roolin toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa. Ympäristökuormitusta vähennetään tavoitteellisesti askel kerrallaan ja säästöjä saadaan aikaiseksi niin sähkön, veden, kuin energiankin kulutuksessa. Lisäksi ohjelmassa mukana olevat lapset, nuoret ja aikuiset saavat elämyksiä ja oivalluksia ympäristönsuojelusta ja kestävästä elämäntavasta. Kastellin koulu ja lukio liittyivät ohjelmaan yhdessä elokuussa 2013.

VIHREÄ LIPPU -ohjelman periaatteet:

Osallisuus: lapset ja nuoret ovat aktiivisia toimijoita projektien suunnittelussa, toteutuksessa ja tulosten arvioinnissa

Ympäristökuormituksen vähentäminen

Kestävän kehityksen kasvatus osana jokapäiväistä arkea

Jatkuva parantaminen: pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen kehitys

Yhteistyö ympäröivän yhteiskunnan kanssa


Suomen 324 Vihreä lippu -koulua ja -päiväkotia ovat osa suurta kansainvälistä perhettä: maailmanlaajuisesti ohjelmaan osallistuu yli 35000 koulua, joissa opiskelee yli kymmenen miljoonaa oppilasta. Suomessa ohjelma tavoittaa lähes 100 000 lasta, nuorta ja aikuista. Ohjelma toimii samoin periaattein kaikissa maissa. Maailmalla Vihreä lippu tunnetaan nimellä Eco-Schools ja kansainvälisesti sitä koordinoi maailman suurin ympäristökasvatusjärjestö FEE (Foundation for Environmental Education), jonka tulokasjäseneksi Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry hyväksyttiin helmikuussa 2011.

Osallistujien toimintaa arvioidaan kansainvälisin laatukriteerein. Vihreän lipun toimintamalli ohjaa tavoitteelliseen ja tulokselliseen toimintaan, mistä ohjelma on saanut tunnustusta muun muassa YK:n ympäristöohjelma UNEP:lta. Suomessa Vihreä lippu -ohjelman suojelijana toimii kansanedustaja Pekka Haavisto.

Kastellin toimintaa voi seurata koulun kotisivuilla.

 

 

Vihreä lippu -tavat
 
1. Syön lautasen tyhjäksi.
2. Roskat roskikseen!
3. Lajittele!
4. En tuhlaa käsipaperia.
5. Pidän huolta tavaroistani.
6. En monista turhaan.
7. Harkitsen ostokseni tarkkaan.
8. Kunnioitan ympäristöä.