In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Lisää sivun otsikko tähän Lisää sivun otsikko tähän

UINTIKISOJEN OPPILASOHJEET

Saapuminen uimahallille ja pukuhuonejärjestelyt
Saavu uimahallille ajoissa opettajan kanssa ennalta sovittuun aikaan ja paikkaan. Mikäli et löydä opettajaasi tai sinulla on muuta tiedusteltavaa, kysy apua paikalla olevilta aikuisilta.

Pukukaappitiloja on käytössä rajoitetusti. Pukukaappeja ei riitä jokaiselle uimarille omaansa, vaan 2-3 koululaista käyttää samaa kaappia. Lisäksi koululaisille osoitetaan ryhmäpukutiloja. Jokaiseen pukukaappiin tulee olla kortti, jotta kaapin saa lukittua. Oppilaiden tuleekin varata mukaansa vaikkapa kirjastokortti, jonka laittamalla oven sisäpuolelle pukukaapin saa lukittua. Avaimia ei siis enää jaeta kassalta.
 
Allastilat
Käyttöömme on varattu ainoastaan iso allas, muut allastilat ovat muiden uimahallin asiakkaiden käytössä. Oppilaat voivat verrytellä vapaana olevalla ison altaan puolella opettajan valvonnassa. Verryttelyaltaalla päädyistä ja sivuilta hyppiminen ei ole sallittua yleisen turvallisuuden vuoksi.

Arvoesineet ja ensiapu
Kaikki arvoesineet tulee jättää kotiin tai luovuttaa koulun huoltajalle kilpailujen ajaksi. Ensiapuasioissa käännytään opettajan/huoltajan tai hallin henkilökunnan puoleen. 

Hyvät tavat kunnia-asiana
Kaunis käytös ja hyvät tavat takaavat mukavan kilpailupäivän.
1) Liikuthan hallilla aina kävellen, jotta vältät liukastumiset.
2) Ennen altaille tuloa jokaisen uimarin on peseydyttävä hyvin ilman uima-asua. Myös saunatiloihin mennään ilman uima-asua.
3) Uimahallin tilojen siisteyteen on kiinnitettävä suurta huomiota, joten roskien ja evästarpeiden tulee löytää tiensä roskakoreihin pukuhuoneissa, katsomotiloissa ja kahviossa.
4) Uimahallin kahvio on avoinna, jossa voit käydä opettajan kanssa sovitun ohjeen mukaan. Kahvioon ei kuitenkaan mennä uima-asussa.

Vanhemmat kisoja seuraamaan?
Vanhemmat/sukulaiset/ ystävät ovat tervetulleita seuraamaan oppilasuinteja katsomosta. Muistattehan kuitenkin ottaa kengät pois tai laittaa kenkäsuojat. Lemmikit ja parfyymit tulee jättää kisapäivänä kotiin. Kisapaikalla voi olla allergisia kisailijoita/katsojia.

Koulusarja:
Lähtö tapahtuu ison altaan kahvion puoleisesta matalasta päädystä päädystä ja uidaan välisillalle. Pakollinen startti veden pinnalta (ei starttihyppyjä).

Lähdön ohjeistus
1) Tarkista opettajalta mihin erään ja radalle sarjassasi kuulut.
2) Saavu lähdönjärjestelyihin ajoissa (15 min ennen aikatauluun merkittyä lähtöä). Koulusarjalaiset kokoontuvat uimahallin katsomon alapenkeille kahvion puoleiseen päätyyn, jossa toimitsijat opastavat oppilaat oikeaan erään/starttiin. Kuulutusta, lähtöluetteloa ja lähdön järjestelijää seuraamalla varmistuu oppilaan oikea-aikainen startti. Kilpasarjalaiset kokoontuvat hyppytornien puoleiseen päätyyn.
3) Kun sinun nimesi huudetaan nouse ylös ja ilmoita kuuluvasti olevasi paikalla. Kun erien uimarit on saatu kasaan, uimarit siirtyvät pukuhuoneita lähinnä olevan katsomon alaosaan odottamaan omaa lähtöään. Älä poistu enää tästä paikasta.
4) Tarkkaile katsomosta ennen lähtöäsi miten muissa erissä toimitaan.
5)Katsomosta sinut ohjataan ratojen (1-8) päätyyn, jonka jälkeen toimitaan seuraavasti:
A. Kokoontuminen altaan päähän oikean radan kohdalle.
B. Lyhyellä vihellyssarjalla laskeudutaan altaaseen.
C. Pitkällä vihellyksellä toinen käsi laitetaan radan lähtöseinään kiinni ( Huom! jalan tai jalat voi nostaa lähtöseinää vasten)
D. Kuuntele lähettäjän valmiina- komento ja äänimerkistä lähtö.
E. Uintitapa on vapaa. Tyyliä saa vaihdella, mutta uimarin on uitava maaliin saakka.  Mikäli koulu-uimarin voimat eivät riitä kerralla 25 metrin yhtäjaksoiseen uintiin, saa uimari levätä ja kerätä voimia ottamalla rataköydestä kiinni. Eteneminen tulee kuitenkin tapahtua uiden, köysistä itseä vetäminen on kielletty.
F. Uinnin lopuksi kosketa reilusti päätyseinään, sillä ajanottolaitteet pysäyttävät ajan seinäkosketuksesta.
G. Poistu altaasta reunojen kautta, portaista ylös nousten. Toimi ripeästi, mutta toisia kilpailijoita häiritsemättä.
H. Kuuntele kuulutuksia ja seuraa tuloksia, tuleeko sinun valmistautua palkintojen jakoon.

Kilpasarja:
-Lähtö ison altaan syvästä päästä kaikissa sarjoissa. Vapaavalintainen startti joko veden pinnalta tai oikea starttihyppy. Lajina on vapaauinti, VU

Lähdöstä myöhästyminen:
Lähdöstä myöhästyneet uimarit pääsevät uimaan toimitsijoiden osoittamaan aikaan. Myöhästymis- ym. tilanteissa otetaan välittömästi yhteyttä ensin opettajaan ja sitten suoraan kuuluttajaan tai kilpailunjohtajaan.

Vapaauintiviesti:
- Joukkue: alakoulut 4 tyttöä ja 4 poikaa, yläkoulut ja lukio 2 tyttöä ja 2 poikaa.
- Alaluokkien viestinuinnissa startti ja vaihdot pakollisia vedestä.
- Yläluokkien ja lukion sarjat normaalin kisakäytännön mukaan.
- Kun viestiä tuovan oppilaan käsi koskettaa altaan seinää, saa seuraava viestinviejä lähteä.

Tulokset löytyvät kisapäivänä katsomon takana olevalta ilmoitustaululta. Kisojen jälkeen tulokset lähetetään kouluille. 

Mukavaa kisapäivää ja tsemppiä uinteihin!