Kilpailu- ja tapahtumakutsut Kilpailu- ja tapahtumakutsut

< Takaisin

2018-04-16 Lentopalloturnaus 2018, alakoulu 5.-6.lk, tytöt ja pojat

KILPAILUKUTSU

 

OULUN KOULUJEN LENTOPALLOTURNAUS 2018
5.-6. LK TYTÖT JA POJAT KOULULENTIS


Aika: maanantai 16.4.2018 klo 9.00 alkaen
Paikka: Ouluhalli (Ouluhallintie 20)
Sarjat:

5.-6.lk tytöt  koululentis (ent. tiikerisarja)
5.-6.lk pojat koululentis (ent. tiikerisarja)

 

Ilmoittautuminen 

Opettaja ilmoittaa joukkueet Koululiikkuu - ilmoittautumisjärjestelmän kautta viimeistään torstaina 29.3.2018.

Osallistumisrajoitukset

Ei osallistumisrajoituksia

Lisätietoja

Liikuntasihteeri Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi tai 050 5747048

 

KILPAILUOHJEITA

Säännöt 

Turnauksessa noudatetaan Suomen lentopalloliiton koululentiksen 5.-6. luokan sääntöjä poikkeuksilla, että joukkueet muodostetaan saman koulun oppilaista (ei tarvitse olla samalta luokalta) eikä mukana ole sekasarjaa.

Pelin tarkoitus
Lentopallo on joukkuepeli, jota pelaa kaksi joukkuetta verkon kahtia jakamalla pelikentällä. Peliajatus on, että kumpikin joukkue lyö pallon sääntöjen mukaisesti verkon yli yrittäen saada sen koskettamaan vastustajan kenttää sekä estää palloa koskettamasta omaa kenttää.

Pelikenttä ja välineet
Pelikenttä:
Pelikentän pituus on 13,40 m ja leveys 6,10 m
Iskurajan etäisyys on 2,2 m keskilinjasta.
Aloitusrajan etäisyys on 4.5 m keskilinjasta.

Rajat:
Pelikenttää rajoittavat 5 cm:n levyiset rajat. Myös keski- ja iskurajat ovat 5 cm:n levyiset. Aloitusalue on 4,5 metriä keskilinjasta. Syöttöalue on koko kentän takarajan mittainen alue.

Verkkojen korkeudet:
Verkon korkeus on 210 cm

Pallo:
Ottelun erotuomari valitsee pelipallon. Pelipallona tulee kuitenkin käyttää minipalloa (koko 4) tai SKV5 junioripalloa.

Pelin kulku
Joukkue:
Joukkueet voivat olla tyttö- tai poikajoukkueita.
Joukkueeseen kuuluu enintään 10 pelaajaa, joista kierrosvaihtoon on osallistuttava vähintään 5 pelaajaa. Kentällä on kerrallaan neljä pelaajaa ja aloituksenvaihdon tapahtuessa suoritetaan kierrosvaihto siten, että 1. paikan pelaaja poistuu kentältä, 2. paikan pelaaja siirtyy 1 paikalle, 3.paikan pelaaja siirtyy 2 paikalle ja 4. paikan pelaaja 3 paikalle. Pelaaja numero 5 tulee vaihdosta 4. paikalle. Seuraavan aloituksenvaihdon tapahtuessa suoritetaan kierrosvaihto kuten äsken ja pelaaja numero 6 tulee vaihdosta 4. paikalle seuraavaksi pelaaja numero 7 jne.

Kuva vaihdosta löytyy koululentiksen säännöistä.

Joukkueen valmentajan tulee ilmoittaa ennen ottelua, monenko pelaajan kierrosvaihtoa joukkue tulee käyttämään. Mikäli joukkueen kaikki pelaajat eivät osallistu kierrosvaihtoon toimivat loput pelaajat vaihtopelaajina ja joukkueella on oikeus normaaliin pelaajavaihtoon (4 pelaajavaihtoa /erä). Mikäli pelaaja loukkaantuu pelipaikalla eikä joukkueella ole mahdollisuutta suorittaa pelaajavaihtoa joukkue siirtyy neljän pelaajanjärjestelmään, jos joukkue aloitti 5:n pelaajan kierrosvaihdolla. Jos joukkue aloitti 6:n pelaajan kierrosvaihdolla se siirtyy 5:n pelaajan kierrosvaihtoon. Jos joukkue muusta kuin em. syystä pelaa vajaana (4 pelaajaa) merkitään se hävinneeksi ottelun 0-2 (0-15, 0-15).

Aloitus:
Aloitus tapahtuu ALA-ALOITUKSENA tai SORMIALOITUKSENA OMASTA HEITOSTA. Käsialoitus on sallittu. Aloitusraja on 4,5 metriä keskilinjasta. Aloitussyötössä ei oteta vauhtia vaan se tehdään paikaltaan.

Sijoittuminen aloituksen vastaanotossa:
Aloituksen vastaanotossa täytyy 1 paikan pelaajan olla vastaavan etupelaajan ts. 3 paikan pelaajan takana. Myös kaikkien etupelaajien 2 paikan, 3 paikan ja 4 paikan pelaajien tulee sijoittua verkon suuntaisesti oikeaan järjestykseen siten, että 2 paikan pelaajan tulee olla 3 paikan pelaajan oikealla puolella lähempänä oikeaa sivurajaa ja vastaavasti 3 paikan pelaajan tulee olla 4 paikan pelaajan oikealla puolella.

Takapelaajan toiminta:
Takapelaajan eli 1 paikan pelaajan toimintaa rajoitetaan iskurajalla. Tällöin takapelaaja ei saa torjua eikä suorittaa etukentän hyökkäystä iskurajan sisäpuolelta, lukuun ottamatta hihalyöntiä ja normaalia sormilyöntiä.

Tarkennuksia

Pistelasku koko ottelun ajan juoksevin pistein (joka pallosta piste).

Ottelut pelataan kahden erän peleinä. Erä pelataan 15 pisteeseen.

Vastaanottavan joukkueen toinen kosketus voi olla myös koppi. Kopin jälkeen suoritus jatkuu heitolla itselle, josta suoritus jatkuu tavanomaisesti viivyttelemättä.

Pallo ei saa mennä kopin jälkeisenä suorituksena verkon yli.

Kopin jälkeen pallon kanssa liikkuminen on kielletty, kääntyminen on sallittu, kaatuminen suorituksen aikana on sallittu, josta suoritus saa jatkua ylösnousun jälkeen (pallo ei saa koskea lattiaa)

Palkinnot
Sarjan kolme parasta joukkuetta palkitaan henkilökohtaisilla mitaleilla. Mitaleja varataan 10kpl/joukkue.

Tuomarit ja tulospalvelu
Oulun kaupungin koululiikunta järjestää turnauksen yhteistyössä ONMKY:n lentopallojaoston ja Terva-Lentiksen kanssa.


Kilpailu- ja tapahtumakutsut Kilpailu- ja tapahtumakutsut

TAPAHTUMAKUTSU 

OULUN KOULUJEN KAUPUNKITAISTELU-TURNAUS LAIVAKANKAAN KOULULLA 2018

ALAKOULU JA YLÄKOULU

 

Aika: torstaina 22.3.2018 klo 9.00

Paikka: Laivakankaan koulu (Laivakankaantie 10)

Sarjat:

alakoulu 3.-4.lk

alakoulu 5.-6.lk

yläkoulu 7.-10.lk

 

Ilmoittautuminen

Opettaja ilmoittaa joukkueet Koululiikkuu-ilmoittautumisjärjestelmän kauttaviimeistään torstaina 1.3.2018.

 

Osallistumisrajoitukset

Ei osallistumisrajoituksia

 

Lisätietoja

Liikuntasihteeri Tanja Ylisirniö, tanja.ylisirnio@ouka.fi tai 050 574 7048

 

TURNAUSOHJEITA

Joukkue

Joukkueen muodostaa 10 pelaajaa. Joukkueen tulee olla sekajoukkue, joista 5 poikia ja 5 tyttöjä.

Huoltaja

Jokaisella joukkueella tulee olla oma huoltaja (opettaja, kouluavustaja) joka vastaa oman joukkueen käyttäytymisestä tiukoissakin pelitilanteissa. Pelissä molempien joukkueiden huoltajat muodostavat huoltajaparin joiden tehtäviin kuuluvat peliajan kellottaminen, palojen ja tehtävien seuraaminen sekä mahdollisten rangaistusten kellottaminen. Huoltaja pari valvoo, että peli sujuu sääntöjen mukaisesti ja tarvittaessa puuttuu pelin kulkuun.

Peliasu

Joukkueella tulee olla yhtenäinen peliasu/liivi.

Pelikenttä

Pelikentän koko määräytyy käytettävän tilan ja osallistuvien joukkueiden määrän mukaan. Pelikentällä esteinä voidaan käyttää kaikenlaisia turnauspaikalta löytyviä välineitä kuten maaleja, patjoja, tuoleja, pulpetteja ym. Turnauksen aluksi rakennetaan pelikentille radat eli kaupungit. Ennen pelin alkua pelialueelle ripotellaan pehmopalloja. 

Pelipallot

Pelipalloina käytetään pehmopalloja, händiksiä, tenniksen pehmeitä harjoituspalloja ym. vastaavia. Kouluja pyydetään ottamaan turnaukseen mukaan myös omia soveltuvia palloja (muista nimikointi!)

Peliaika

Turnauksessa pelataan 10 minuutin pelejä juoksevaa aikaa. Pelien välissä on viiden minuutin tauko jonka aikana joukkueet voivat muokata pelikentän esteitä.

Kotijoukkue, kentän valinta ja aarre

Kotijoukkue on ottelukaaviossa peliin merkitty ensimmäisenä mainittu tummennettu joukkue. Kotijoukkue valitsee ensimmäisenä turnausohjelmaan merkityltä pelikentältä oman pelipuoliskonsa ja siellä olevan aarteen. 

Pelin kulku

Kaupunkitaistelua pelataan kahdella sekajoukkueella, jossa joukkueiden tehtävänä on saada vastustajan aarre kuljetettua omalle kenttäpuoliskolle keskilinjan yli. Tavoitellessaan aarretta pelaajat yrittävät väistellä vastustajan heittämiä pehmopalloja. Heitot täytyy suunnata kainalosta alaspäin. Pallon osumasta palanut pelaajaa siirtyy pelikentän reunalle suorittamaan tehtävän, jonka suoritettuaan hän voi palata takaisin pelikentälle. Joukkueet voivat pelin aikana ehtiä kuljettamaan aarteen omalle kenttäpuoliskolleen useitakin kertoja. Onnistuneen kuljetuksen jälkeen aarre palautetaan vastustajalle ja peli jatkuu. Peli päättyy, kun peliaika tulee täyteen. Otteluissa ei ratkaista joukkueiden paremmuuksia eikä tuloksia kirjata.

Säännöt

1. Jos vastustajan kädestä lähtenyt pallo osuu suoraan ilmasta kainaloiden alapuolelle syntyy palo. Palanut joukkueen jäsen siirtyy pelikentän reunalle suorittamaan tehtävän. Peli jatkuu tehtävän suorittamisen ajan. Tehtävän suoritettuaan pelaaja palaa kentälle. Pelin tehtävä ilmoitetaan ottelukaaviossa (esimerkkejä tehtävistä; pallon pomputus, istumaan nousu, punnerrus ym.).

2. Jos pallo pomppaa maasta tai esteestä pelaajaan ei paloa synny ja peli jatkuu

3. Jos pallo osuu pelaajaa kainaloiden yläpuolelle, ei paloa synny ja peli jatkuu

4. Jos pelaaja saa heitetystä pallosta kopin, heittäjä joutuu kentän reunalle tekemään tehtävää

5. Mikäli vastustajan pallo osuu pelaajaan jonka halussa on aarre, on aarre pudotettava heti maahan. Hyökkäystä voidaan jatkaa toisten pelaajien toimesta. Puolustava joukkue jatkaa aarteen suojelemista ja voi halutessaan palauttaa aarteen omalle paikalleen.

6. Aarretta ei saa puolustaa alakoululaisten peleissä 1m lähempää ja yläkoululaisten 2m lähempää

7. Mikäli joku pelaaja yrittää estää tai häiritä vastustajan peliä epäurheilijamaisin keinoin (töniminen, herjaaminen tms.) poistetaan hänet pelikentältä 2 minuutin ajaksi.

 

Kaupunkitaistelu-turnauksia järjestetään yhteensä neljä koululiikunnan ja Liikkuvan Koulun yhteistyönä. Turnaukset pelataan Jatulin liikuntakeskuksessa, Ouluhallissa, Laivakankaan koululla ja Oulunsalon kirkonkylän koululla. Jokaiseen turnaukseen on oma tapahtumakutsunsa ja erillinen ilmoittautuminen. Joukkueet voivat halutessaan osallistua kaikkiin turnaustapahtumiin.

Kilpailukutsuissa olevat tapahtuma-ajankohdat (päivämäärät, viikot ym.) ovat suuntaa-antavia. Tapahtuma-ajankohdat tarkentuvat viimeistään ilmoittautumisten päättymisen jälkeen (esim. sarjaohjelmissa varsinaiset pelipäivät).

Tapahtuman lähestyessä lisäinfot, aikataulut ja muu tärkeät tiedot löytyvät kotisivujemme kohdasta Sarjaohjelmat ja aikataulut.