Ajankohtaista

< Takaisin

Koronatilanne Oulussa 4.12.2020 – leviämisvaihe mahdollisesti vaikeutumassa, joukkoaltistuminen Pohjankartanon yläkoulussa

Oulussa koronaepidemian leviämisvaihe on mahdollisesti vaikeutumassa. Sairaalahoidossa olevien määrä on alkanut kasvaa. Viime viikkoa hieman rauhallisemman alkuviikon jälkeen epidemia vaikuttaa kiihtyvän loppuviikkoa kohti. Päivittäiset vaihtelut ovat kuitenkin suuria ja lähipäivien tartuntamäärät antavat arvioon lisää varmuutta. 

”Kaikkien oululaisten on erittäin tärkeää vähentää päivittäisten kontaktien määrää, huolimatta lähestyvästä juhlapyhästä. Kodin ulkopuolelle lähdettäessä tulee suojautua maskilla. Korostettu käsihygienia ja lievissäkin oireissa kotiin jääminen ja testiin hakeutuminen on myöskin tärkeää”, Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo toteaa.

Mäkitalo haluaa muistuttaa yrityksiä ja yhteisöjä siitä, että tiistaina 1.12.20 annettuja vahvoja suosituksia olisi erittäin tärkeää alkaa noudattaa viimeistään nyt. ”Mitä myöhemmäksi niiden noudattamista lykätään, sitä pahemmaksi ja pidemmäksi leviämisvaihe voi Oulun seudulla muodostua. Toiminnan keskeyttäminen seuraavaksi kahdeksi viikoksi on tässä epidemiatilanteessa erittäin suositeltavaa.”

Tartuntojen määrä Oulussa tänään

Tänään perjantaina 4.12.2020 oululaisilla on todettu kello 17 mennessä yhteensä 30 uutta koronatartuntaa, mikä on korkein päivittäinen lukema tällä viikolla. Näistä vain yhden henkilön tartunta liittyy Stora Ensoon.

Stora Enson ulkomaalaisista työntekijöistä ei ole ilmoitettu tänään uusia koronatartuntoja. Toisen testauskierroksen testaukset ovat alkaneet tehtaalla tänään. 

Oulussa tartunnan lähteinä korostuvat perheen sisäisten tartuntojen lisäksi karanteenissa olevien sairastumiset. Karanteenissa olevat ovat saaneet tartunnan altistuttuaan aiemmin. Alkuperältään tuntemattomien tartuntojen osuus on tämän päivän tartunnoista ollut noin 15 prosenttia.

Tartuntojen määrä tällä viikolla

Oulussa tällä viikolla perjantaihin mennessä todettu 106 tartuntaa oululaisilla, mikä on hieman enemmän kuin viime viikolla samaan aikaan.

Joukkoaltistumiset Oulussa tänään

Tänään perjantaina 4.12.2020 karanteeniin on asetettu noin 150 henkilöä ja työ altistuneiden tavoittamiseksi venyy iltaan.

Tänään on todettu yksi uusi joukkoaltistuminen Pohjankartanon yläkoulussa. Altistuneiden selvittely on kesken. Altistuneisiin tai heidän huoltajiinsa ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Lisäksi on ilmennyt koronatartunta Caritas Mainingin kehitysvammaisten palvelukodissa. Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi on ryhdytty välittömiin toimiin. Alle viisi asukasta on asetettu karanteeniin. 

Joukkoaltistumiset tällä viikolla 

Tällä viikolla karanteeniin asetettu yli 700 henkilöä Oulussa, mikä on hieman enemmän kuin viime viikolla samaan aikaan. Joukkoaltistumisia on ollut yhdeksän, mikä puolestaan on vähemmän kuin viime viikolla perjantaihin mennessä.

Sairaalahoidossa olevat

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä Oulun yliopistollisessa sairaalassa yhdeksän henkilöä. Oulun kaupunginsairaalassa on tällä hetkellä hoidossa alle viisi koronapotilasta.

Testaaminen

Näytteitä on otettu maanantain ja torstain välillä noin 4000, joten näytteenottomäärä tulee nousemaan tällä viikolla tähänastiseen ennätykseen.

Testaamisen suuresta määrästä johtuen näytteiden vastausaika on jonkin verran pidentynyt, arviolta 80 prosenttia testissä käyneistä saa vastauksen kahden vuorokauden kuluessa. 

Oulun kaupungin näytteenottopisteet sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla. Lisäksi näytteitä otetaan yhteispäivystyksessä, yksityisillä lääkäriasemilla sekä työterveyshuolloissa.

Suositukset

Oulun kaupungin koronasivuilta www.ouka.fi/korona löytyvät tiedot koronavirusepidemian leviämisvaiheen toimenpiteistä Oulussa sekä aikaisemmista suosituksista.

 
 

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset