Mihin kouluun?
Huoltajan ei tarvitse ilmoittaa lastaan kouluun, sillä jokaiselle tulevalle ekaluokkalaiselle ja 6.-luokkalaiselle tehdään alkuvuodesta lähikoulupäätös osoitteen perusteella. Koulu osoitetaan väestörekisteriin merkityn virallisen asuinpaikan perusteella.
Oulussa kaupungin peruskoulut on jaettu maantieteellisesti neljälle alueelle: pohjoiselle, keskiselle, itäiselle ja eteläiselle alueelle. Lapsesi koulu on jokin koulu asuinpaikkanne mukaisella maantieteellisellä alueella. Useimmiten lapsen koulu on lähimpänä kotia sijaitseva koulu.
Katso Oulun peruskoulut neljällä alueella
Oulun yliopiston opettajakoulutuksen harjoittelukouluna toimivan Oulun normaalikoulun oppilaat asuvat keskisellä alueella.
Osa kouluista toimii kahdessa yksikössä. Tällöin rehtori sijoittaa oppilaat pää- ja sivukouluun.
Huoltaja voi hakea lapselleen koulupaikkaa myös muusta kuin lapselle osoitetusta koulusta. Tarkemmat ohjeet löytyvät alempaa Ensimmäiselle luokalle- ja Seitsemännelle luokalle -kohdista.
Peruskoulun oppilaaksioton periaatteet (pdf)
Erikoisluokille ja osaan kouluista pitää hakea
Oulun kansainvälinen koulu, Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu, Taikatahdin koulu ja ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg ottavat oppilaita koko kaupungin alueelta. Voit huoltajana olla suoraan yhteydessä edellä mainittuihin kouluihin, jotka päättävät itse oppilaidensa ottamisesta.
Huoltaja voi ilmoittaa 1.- ja 2.-luokkalaisen kaksikielisen pohjoissaame-suomi-yhdysluokan oppilaaksi 26.1. - 13.2.2023. Luokka perustetaan Lintulammen kouluun, jos lukuvuodelle 2023-2024 ilmoittautuu vähintään neljä (4) oppilasta. Lisätietoja luokasta ja sille ilmoittautumisesta voit lukea alta Ensimmäiselle luokalle -kohdasta.
Kuvataiteen, liikunnan ja musiikin erikoisluokat alkavat 3. ja 7. luokalta. Luokille on valintakokeet. Lue lisää erikoisluokista ja niille hakemisesta.
Tutustu perusopetukseen Oulussa: Oulussa koulussa - perusopetuksen opas huoltajille 2023-2024
Muina aikoina voit ilmoittaa lapsesi kouluun ottamalla yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön. Peruskoulut alueineen ja aluepäälliköiden yhteystiedot tästä linkistä.
Vuonna 2016 syntyneet lapset aloittavat koulunkäyntinsä lukuvuoden 2023-2024 alussa.
Omaan lähikouluun
Jokaiselle tulevalle ekaluokkalaiselle tehdään lähikoulupäätös osoitteen perusteella. Päätös koulupaikasta ilmoitetaan Wilma-järjestelmässä 26.1.2023. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 26.1.2023.
Oulun normaalikoulu lähettää kirjallisen päätöksen niille huoltajille, joiden lapsille Oulun normaalikoulu on lähikoulu.
Muuhun kuin lähikouluun
Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muusta kaupungin koulusta kuin lapsellesi osoitetusta lähikoulusta.
Muuhun kuin osoitettuun lähikouluun haetaan 26.1. - 13.2.2023 erillisellä Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun 1. lk -sähköisellä lomakkeella.
Päätöksen oppilaaksi ottamisesta tekee sen koulun aluepäällikkö, johon oppilas hakee.
Päätös koulupaikasta ilmoitetaan Wilmassa 30.3.2023. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 30.3.2023.
Kun oppilas saa huoltajan hakemuksesta koulupaikan muusta kuin lähikoulusta (ns. toissijainen koulu), huoltaja huolehtii mahdollisista kuljetuskustannuksista.
Jos haluat hakea lapsellesi koulupaikkaa Oulun normaalikouluun, täytä 26.1. - 13.2.2023 Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun -sähköinen lomake.
Jos muutatte kevään tai kesän aikana uuteen osoitteeseen, ole yhteydessä lähikoulunne rehtoriin ja uuden osoitteenne mukaisen koulun rehtoriin. Mikäli et tiedä, mikä uuden osoitteenne mukainen koulu on, voit olla yhteydessä oman alueenne aluepäällikköön. Alueet ja aluepäälliköt löydät Peruskoulujen yhteystiedot -sivulta.
Oppilasalueena koko kaupunki
Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu, Taikatahdin koulu sekä ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg ottavat oppilaita koko kaupungin alueelta. Koulut päättävät itse oppilaidensa ottamisesta.
Oulun kansainväliseen kouluun hakeudutaan valintakokeiden kautta. Lue lisää kansainvälisestä koulusta ja sinne hakemisesta koulun kotisivuilta: www.ouka.fi/ois.
Kaksikielinen pohjoissaame-suomi-luokka
Huoltaja voi ilmoittaa 1.- ja 2.-luokkalaisen kaksikielisen pohjoissaame-suomi-yhdysluokan oppilaaksi 26.1. - 13.2.2023.
Luokalle ei ole pääsykoetta, eikä saamen tarvitse olla oppilaan äidinkieli. Luokalle pääsyn edellytys on, että oppilas on osallistunut saamelaiseen varhaiskasvatukseen, lapsella on kielipesätausta tai oppilaan suvun kieli on tai on ollut pohjoissaame. Luokalla vähintään neljäsosa opetuksesta on pohjoissaamenkielistä.
Luokka perustetaan vähintään neljän vuoden pilottina Lintulammen kouluun, jos lukuvuodelle 2023-2024 ilmoittautuu vähintään neljä (4) oppilasta. Lintulammen koulu toimii vuoden 2023 loppuun asti oman koulun peruskorjauksen takia väistötiloissa Aapistiellä.
Kaksikielisen pohjoissaame-suomi-yhdysluokan oppilaan huoltaja huolehtii mahdollisista koulukuljetuskustannuksista, koska kaksikielinen luokka on ns. toissijainen koulu.
Ilmoittautuminen luokalle
Huoltaja voi hakea lapselleen paikkaa kaksikieliselle luokalle Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun 1. lk -sähköisellä lomakkeella.
Lisätietoja antaa suunnittelija Sirpa Tenhu: sirpa.tenhu[at]ouka.fi, p. 050 4620835.
Muina aikoina voit ilmoittaa lapsesi kouluun ottamalla yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön. Peruskoulut alueineen ja aluepäälliköiden yhteystiedot tästä linkistä.
Omaan lähikouluun 7. luokalle
Oppilaat siirtyvät vakiintuneiden koulupolkujen mukaisesti alaluokkien koulusta yläluokille.
Tulevan 7. luokkalaisen lähikoulu ilmoitetaan huoltajalle Wilma-järjestelmässä. Oppilaaksiottopäätös on luettavissa Wilmassa 26.1.2023 Hakemukset ja päätökset -näkymässä. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 26.1.2023.
Muuhun kuin lähikouluun 7. luokalle
Huoltajan hakemuksesta lapsen koulupaikka voi erityisestä syystä olla muu kuin esitetty lähikoulu.
Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa muusta kaupungin koulusta kuin esitetystä lähikoulusta 26.1. - 13.2.2023 Hakemus koulunkäynnistä muussa kuin osoitetussa lähikoulussa 7. lk -sähköisellä lomakkeella.
Päätös muuhun kuin osoitettuun lähikouluun on luettavissa Wilmassa 30.3.2023 Hakemukset ja päätökset -näkymässä. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 30.3.2023.
Kun oppilas saa huoltajan hakemuksesta koulupaikan muusta kuin lähikoulusta (ns. toissijainen koulu), huoltaja huolehtii mahdollisista kuljetuskustannuksista.
Jos haluat hakea lapsellesi koulupaikkaa Oulun normaalikouluun, täytä 26.1. - 13.2.2023 Hakemus koulunkäynnistä muussa kuin osoitetussa lähikoulussa 7. lk -sähköinen lomake.
Oppilasalueena koko kaupunki
Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu ja ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg ottavat oppilaita koko kaupungin alueelta. Koulut päättävät itse oppilaidensa ottamisesta.
Oulun kansainväliseen kouluun hakeudutaan valintakokeiden kautta. Lue lisää kansainvälisestä koulusta ja sinne hakemisesta koulun kotisivuilta: www.ouka.fi/ois.
Muina aikoina voit ilmoittaa lapsesi kouluun ottamalla yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön. Peruskoulut alueineen ja aluepäälliköiden yhteystiedot tästä linkistä.
Mistä löydän Wilmassa hakemuslomakkeet?
Hakemus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun sekä hakemuslomakkeet erikoisluokille ovat osoitteessa https://ouka.inschool.fi/browsecourses. Hakuajat näet Oulussa koulussa - perusopetuksen oppaasta huoltajille.
Hakemus aamu- ja iltapäivätoimintaan löytyy Wilmasta, kun sinulla on voimassa olevat Wilma-tunnukset. Hakemuslomake on ”Hakemukset ja päätökset”-välilehdellä. Jos selainnäkymässäsi ei näy välilehteä ”Hakemukset ja päätökset” suoraan ylävalikossa, se löytyy välilehtien lisävalikosta (kolme pistettä merkkinä lisävalikosta). ”Hakemukset ja päätökset” -välilehdellä oikeassa yläkulmassa on paperilehtisen kuvake ja teksti ”Tee uusi hakemus”. Painikkeen takaa löytyy eri hakemuslomakkeet.
Hakemukset ja päätökset -toiminto ei ole käytössä Wilma-mobiilisovelluksessa, vaan ainoastaan Wilman selainversiossa kirjautumalla osoitteesta https://wilma.ouka.fi/.
Muutamme toiselta paikkakunnalta Ouluun, miten toimin?
Jos muutatte kesken lukuvuoden Ouluun, voit ilmoittaa lapsesi kouluun ottamalla yhteyttä lähimpään kouluun. Mikäli et tiedä, mihin kouluun lapsesi osoitteen mukaisesti kuuluu, voit ottaa yhteyttä alueesi aluepäällikköön. Katso peruskoulut alueineen ja aluepäälliköiden yhteystiedot tästä linkistä.
Muutamme Oulussa eri osoitteeseen keväällä/kesällä, miten toimin?
Ilmoita muutosta lapsesi nykyiselle koululle ja ota yhteyttä uuden osoitteenne mukaiseen kouluun. Mikäli et tiedä, mihin kouluun lapsesi osoitteen mukaisesti kuuluu, ota yhteyttä alueesi aluepäällikköön. Katso peruskoulut alueineen ja aluepäälliköiden yhteystiedot tästä linkistä.
Muutamme toiseen kuntaan ennen koulun alkua, miten toimin?
Mikäli muutatte pois Oulusta ennen kuin lapsesi ehtii aloittamaan ensimmäisen luokan ja lapselle on jo määritelty lähikoulu, ilmoita muutosta sen koulun rehtorille, johon lapsesi on saanut lähikoulupäätöksen. Mikäli lapsesi on jo koulussa, ilmoita muutostanne nykyiseen kouluun.
Muutamme toiseen osoitteeseen Oulussa, voiko lapsemme jatkaa entisessä koulussaan?
Jos oppilas vaihtaa Oulun sisällä asuinpaikkaa, hän voi jatkaa koulunkäyntiä entisessä koulussaan 6. tai 9. luokan loppuun, mikäli huoltaja huolehtii mahdollisista kuljetuskustannuksista. Voit hakea koulupaikkaa täyttämällä lomakkeen "Hakemus koulunkäynnistä muussa kuin lähikoulussa", joka löytyy osoitteesta: www.ouka.fi/oulu/koulutus-ja-opiskelu/lomakkeet.
Muutamme Oulun naapurikuntaan, voiko lapsemme jatkaa entisessä koulussaan Oulussa?
Jos oppilas vaihtaa asuinkuntaa kesken peruskoulun, hän voi jatkaa koulunkäyntiä entisessä koulussaan lukuvuoden loppuun asti, mikäli huoltaja huolehtii kuljetuskustannuksista. Voit hakea koulupaikkaa täyttämällä lomakkeen "Hakemus koulunkäynnistä muussa kuin lähikoulussa", joka löytyy osoitteesta: www.ouka.fi/oulu/koulutus-ja-opiskelu/lomakkeet.
Tarvitsen lapselleni koulukuljetusta, miten toimin?
Oppilaan koulumatka korvataan rehtorin päätöksellä, perusopetuslain mukaisesti, silloin, kun matka lähikouluun on yli 5 km. Koulukuljetukset järjestetään ensisijaisesti julkista joukkoliikennettä ja palveluliikennettä käyttäen ja vasta toissijaisesti erillisin linja-auto- tai taksikuljetuksin.
Koulumatka voidaan korvata myös esimerkiksi matkan vaarallisuuden tai lapsen terveyteen liittyvien seikkojen takia. Tällöin päätöksen tekee aluepäällikkö, asiantuntijalausuntoon perustuen. Huoltaja voi hakea harkinnanvaraista kuljetusetuutta lukuvuosittain erillisellä hakemuksella Wilma-järjestelmässä.
Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusperiaatteet löytyvät koulukuljetusoppaasta osoitteesta: www.ouka.fi/oulu/koulutus-ja-opiskelu/koulumatkat-ja-kuljetus.
Haluan hakea peruskoululaiselleni (kesken peruskoulun) koulupaikkaa toiseen kouluun, miten toimin?
Voit hakea koulupaikkaa toiseen kouluun paperisella lomakkeella ”Hakemus koulunkäynnistä muussa kuin lähikoulussa”. Lomake löytyy: www.ouka.fi/oulu/koulutus-ja-opiskelu/lomakkeet. Toimita lomake lapsesi nykyisen koulun rehtorille.
Haluan hakea lapselleni paikkaa Oulun normaalikouluun (ja Oulun normaalikoulu ei ole lähikoulumme), miten toimin?
Oulun normaalikouluun ensimmäiselle tai seitsemännelle luokalle haetaan Hakemus koulunkäynnistä muussa kuin osoitetussa lähikoulussa -sähköisellä lomakkeella osoitteessa: https://ouka.inschool.fi/browsecourses.
Haluan hakea lapselleni paikkaa Oulun kansainväliseen kouluun, miten toimin?
Oulun kansainväliseen kouluun haetaan omalla hakemuslomakkeella. Hakemus löytyy Oulun kansainvälisen koulun sivuilta: www.ouka.fi/oulu/oulu-international-school/how-to-apply-to-ois. Lisätietoja hakemisesta löytyy Oulun kansainvälisen koulun sivuilta.
Haluan hakea lapselleni paikkaa Oulun kristilliseen kouluun / Oulun steinerkouluun / Taikatahdin kouluun / Svenska Privatskolan i Uleåborgiin, miten toimin?
Oulun kristillinen koulu, Oulun steinerkoulu, Taikatahdin koulu ja ruotsinkielinen Svenska Privatskolan i Uleåborg ottavat oppilaita koko kaupungin alueelta. Koulut päättävät itse oppilaidensa ottamisesta. Saadaksesi lisätietoja, ota yhteyttä kyseiseen kouluun ja ilmoita hakemisesta primustuki@ouka.fi (lapsen nimi, syntymäaika ja yksityinen koulu, johon hakee).
Haluaisin, että lapseni aloittaa perusopetuksen vuotta aikaisemmin, miten toimin?
Lapsella on oikeus aloittaa perusopetus vuotta säädettyä aikaisemmin, jos lapsella psykologisten ja tarvittaessa lääketieteellisten selvitysten perusteella on edellytykset suoriutua opiskelusta (Perusopetuslaki 27 §). Mikäli suunnittelet asiantuntija-arvioon nojautuen vuonna 2017 syntyneen lapsesi koulunkäynnin aloitusta jo syksyllä 2023, ota yhteyttä oman alueesi aluepäällikköön viimeistään 13.2.2023. Katso aluepäälliköiden koulut ja yhteystiedot tästä linkistä.
Haluaisin, että lapseni aloittaa perusopetuksen vuotta myöhemmin, miten toimin?
Vuonna 2016 syntyneen lapsen koulunkäynnin aloittamista on mahdollista myöhentää syksyyn 2024, jos lapsella ei ole riittäviä valmiuksia aloittaa 1. luokkaa. Jos pohdit huoltajana vuonna 2016 syntyneen lapsesi koulunkäynnin aloituksen myöhentämistä, voit olla yhteydessä lapsesi esiopetusryhmän opettajiin. Jos lapsesi ei ole esiopetuksessa, ota yhteyttä lastenneuvolaan.
Oppilaan koulumatka korvataan silloin, kun matka lähikouluun on yli 5 km tai jos se oppilaan ikä tai muut olosuhteet huomioon ottaen muuten muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi (perusopetuslaki 32 §).
Oulun kaupungin koulukuljetusperiaatteet on koottu koulukuljetusoppaaseen.
Koulukuljetusopas - Oulun kaupungin koulukuljetusperiaatteet esi- ja perusopetukseen (pdf)
Koulukuljetusopas - Oulun kaupungin koulukuljetusperiaatteet esi- ja perusopetukseen (selaitava, Issuu-versio)
Lue lisää koulumatkoista ja -kuljetuksista
Perusopetuksen iltapäivätoimintaa järjestetään koulupäivinä ensimmäinen ja toisen luokan oppilaille sekä muiden vuosiluokkien erityiseen tukeen oikeutetuille oppilaille. Toimintaa järjestetään klo 11-16.30 kouluilla, nuorisotiloilla ja seurakunnan tiloissa.
Voit lukea päätöksen iltapäivätoimintapaikasta Wilmasta 15.5.2023. Kirjallisen päätöksen valinneille päätös postitetaan 15.5.2023.