Peruskoulun ABC:hen on koottu koululaisten huoltajille monipuolisesti tietoa tämän päivän peruskouluun liittyvistä asioista.
Perustietoa peruskoulusta -kohdasta löydät yleistä tietoa perusopetuksesta sekä muun muassa perusopetuksen hallintoon liittyvän sanaston.
Oppiminen-kohta antaa tietoa opetussuunnitelmista, laaja-alaisesta osaamisesta ja monialaisista oppimiskokonaisuuksista.
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki kertoo muun muassa, mitä tarkoittavat yleinen tuki, tehostettu tuki ja erityinen tuki.
Osallisuus-kohdasta löydät tietoa siitä, mitä osallisuus tarkoittaa ja miten lapset ja nuoret oppivat koulussa ilmaisemaan oman mielipiteensä ja vaikuttamaan itseään koskeviin asioihin.
Arvioinnin alle on kerätty tietoa siitä, miten lasten ja nuorten osaamista koulussa arvioidaan ja mikä on arvioinnin tehtävä.
Kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä saat vinkkejä siitä, miten huoltajana voit osallistua koulutyöhön ja sen kehittämiseen.
Oppilashuolto-kohdasta selviää, mitä oppilashuolto tarkoittaa ja minkälaisia oppilashuollon palveluja peruskoulussa on tarjolla oppilaille.
Turvallisuuden alta löydät tietoa Oulun peruskoulujen tunne- ja turvataitokasvatuksesta sekä koulujen muista kiusaamisen ehkäisemiseen liittyvistä toimista.
Työelämätaidot-kohdassa kerrotaan muun muassa peruskoulujen yrittäjyyskasvatuksesta ja mitä se käytännössä tarkoittaa.
Opetettavien tietojen ja taitojen lisäksi peruskoulussa tuetaan oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä. Kaikilla peruskoulun käynneillä on samat mahdollisuudet hakea toisen asteen opintoihin. Peruskoulu ja toisen asteen opinnot ovat maksuttomia. Peruskoulussa on vuosiluokat 1–9, ja se on tarkoitettu koko 7–16-vuotiaiden ikäluokalle. Oppivelvollisuus on laajentunut käsittämään myös toisen asteen opinnot.
Perusopetus toteutetaan Opetushallituksen antaman valtakunnallisen määräyksen pohjalta, jonka mukaan kukin kunta laatii kuntakohtaiset opetussuunnitelmat. Kuntakohtaisten opetussuunnitelmien pohjalta jokainen koulu voi tehdä vielä koulukohtaisia opetussuunnitelmia. Oulun koulujen omat opetussuunnitelmat löytyvät koulujen omilta verkkosivuilta.
Lue lisää:
Opetushallituksen Perusopetus-sivu
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet
Oulun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma
Oulun koulujen koulukohtaiset opetussuunnitelmat ovat koulujen omilla kotisivuilla
Katso video: Neljä faktaa suomalaisesta peruskoulusta
Peruskoulu on parasta -lehti kertoo nykykoulusta
Peruskoulu on parasta -lehdessä on käytännönläheisiä juttuja ja mielenkiintoisia haastatteluja tämän päivän peruskoulun arjesta. Lehti jaettiin syksyllä 2021 kaikkien 5.- ja 7.-luokkalaisten koteihin Oulussa, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Lehti on pääasiassa suomen- ja ruotsinkielinen, mutta juttuja on myös englanniksi, venäjäksi, viroksi, arabiaksi ja somaliksi.
Peruskoulu on parasta -lehti (pdf)
Perusopetukseen liittyvää sanastoa
Perusopetuksen hallintoon liittyvää sanastoa (avautuu uuteen ikkunaan)
Perusopetusta varten jokainen kunta tekee oman opetussuunnitelmansa. Kuntien opetussuunnitelmat pohjautuvat valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan. Näin varmistetaan tasa-arvoinen koulutus koko maassa.
Opetussuunnitelman tarkoituksena on varmistaa, että suomalaisten lasten ja nuorten osaaminen ja taidot pysyvät tulevaisuudessa hyvällä tasolla myös kansainvälisesti. Opetussuunnitelmassa määritellään myös linjauksia, joiden avulla koulut voivat suunnitella opetuksesta sellaista, että oppilaiden mielenkiinto ja motivaatio oppimiseen lisääntyy.
Peruskoulujen tavoitteena on
- vahvistaa oppilaiden aktiivisuutta
- antaa jokaiselle onnistumisen kokemuksia
- tukea jokaista oppilasta
- ohjata oppilaita asettamaan tavoitteita, ratkaisemaan ongelmia ja arvioimaan osaamistaan.
Opettajan tehtävänä on opettaa ja ohjata oppilaita elinikäisiksi oppijoiksi ottamalla huomioon oppilaiden yksilölliset tavat oppia.
Tutustu perusopetuksen opetussuunnitelman ydinasioihin (Opetushallitus)
Katso video: Koulua elämää varten
Katso video: Avoimet oppimisympäristöt luovat kohtaamisia - Opiskelua Metsokankaan koulussa
Mitä on laaja-alainen osaaminen? (Avautuu uuteen ikkunaan)
Mitä on monialainen oppiminen? (Avautuu uuteen ikkunaan)
Nykyperuskoulussa oppimisesta voit lukea lisää Mun Oulu -verkkomedian jutuista, joista alla muutamia esimerkkejä:
Moni lapsi tarvitsee oppimiseensa tukea. Oppilaalla on oikeus saada opetuksen ohella oppilaanohjausta ja riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko peruskoulun ajan. Tukea on annettava heti, kun tuen tarve ilmenee.
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki (Opetushallitus)
Katso video: Tuettu koulutie on jokaisen oikeus (Opetushallitus)
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat
1. yleinen
2. tehostettu ja
3. erityinen tuki.
Yleinen tuki: yksittäiset opetukseen liittyvät ratkaisut sekä ohjaus- ja tukitoimet, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman aikaisin osana koulun arkea.
Tehostettu tuki: oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin jatkuvampaa, voimakkaampaa ja yksilöllisempää tukemista.
Erityinen tuki: erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta oppilaan tarvitsemasta tuesta.
Oppilas voi saada kerrallaan vain yhden tasoista tukea. Tukimuotoja ovat esimerkiksi tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, avustajapalvelut ja erityiset apuvälineet. Jokaisella tuen tasolla voidaan käyttää kaikkia eri tukimuotoja lukuun ottamatta erityisen tuen päätökseen perustuvaa erityisopetusta. Lisäksi oppilas voi saada yksilökohtaista oppilashuoltoa.
Erilaiset tuen muodot lähikouluissa Oulussa
Katso video: Oppimisen ja koulunkäynnin tuki (Opetushallitus)
Lasten osallisuus on yksi opetussuunnitelman keskeisistä periaatteista. Tavoitteena on, että lapsi oppii ilmaisemaan oman mielipiteensä, yhteistyötaitoja ja kompromissien tekemistä. Osallisuuden toimintatavat ja käytännöt kehitetään kouluissa yhdessä oppilaiden kanssa ikätasot huomioiden.
Lisätietoa osallisuudesta:
Lasten ja nuorten osallisuus (Opetushallitus)
Lapsen osallisuus koulussa (Lapsenoikeudet.fi-sivuston blogiteksti)
Oulun kaupunki on yksi UNICEFin lapsiystävällisistä kunnista. Kaupungin koko henkilökunta tukee toiminnallaan lasten ja nuorten osallisuutta.
Osallisuuteen kasvaminen alkaa varhaiskasvatuksessa, jatkuu koulun oppilaskuntatoiminnassa ja suuralueilla toimivissa alueellisissa lasten ja nuorten osallisuusryhmissä, joissa lapset ja nuoret pääsevät vaikuttamaan alueen asioihin. Lisäksi Oulussa on 15–19-vuotiaille oma edustajisto, Nuorisovaltuusto ONE, joka toimii alueellisten ryhmien rinnalla koko kaupungin laajuisena.
Otamme Oulussa lapset ja nuoret mukaan toiminnan ideoimiseen, suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Kuulemme lapsia ja nuoria ja tuemme heidän vaikutusmahdollisuuksiaan.
Lue lisää oululaisten lasten ja nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista Nuoret-sivustolta Oulun kaupungin kotisivuilta sekä Nuorten Oulu -sivustolta.
Osallisuuden monista muodoista voit lukea lisää Mun Oulu -verkkomedian jutuista, joista alla muutamia esimerkkejä:
- Oppilaskunnan hallituksessa opitaan tulevaisuuden taitoja
- Nuorisovaaleissa äänestettiin innokkaasti
- Oppilasagentit toimivat opettajan apuna
- Politiikkakoulussa tehty aloite toi kangasmaskeja kouluun
Opettajat arvioivat koulussa oppilaiden työskentelyä monipuolisesti. Oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua ja kehittää oppilaan edellytyksiä itsearviointiin.
Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa (Opetushallitus)
Tietoa Oulun kaupungin peruskoulujen arvioinnista
Alaluokkien arvioinnin ABC (Oulun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman arviointiosuus)
Yläluokkien arvioinnin ABC (Oulun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman arviointiosuus)
Katso video Lapset puheeksi -menetelmästä
Peruskouluissa tehdään aktiivisesti yhteistyötä huoltajien kanssa. Yhteistyön ansiosta jokainen oppilas saa oman kehitystasonsa ja tarpeidensa mukaista opetusta, ohjausta ja tukea. Yhteistyö myös edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä. Huoltajien osallisuus sekä mahdollisuus olla mukana koulutyössä ja sen kehittämisessä on keskeinen osa koulun toimintakulttuuria.
Kodin ja koulun yhteistyö (Opetushallitus)
Tutustu tämän päivän peruskouluun Koulukoulu-verkkokurssin avulla
Koulukielen sanasto (Vanhempainliitto)
Oulun alueellisen vanhempainyhdistyksen kotisivut
Kodin ja koulun välinen yhteistyö Oulun kaupungin peruskouluissa
Esimerkkejä kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä kertovista artikkeleista Mun Oulu -verkkomediassa:
Oppilashuolto tarkoittaa oppilaan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa koulussa. Oppilashuoltotyössä lapsen etu ja hänen hyvinvointinsa on aina ensi sijalla.
Opiskeluhuolto ja hyvinvointi (Opetushallitus
Katso video: Oppilashuollon palvelut esi- ja perusopetuksessa
Esimerkkejä oppilashuollosta ja hyvinvoinnista kertovista artikkeleista Mun Oulu -verkkomediassa:
Lukuvuodesta 2021–2022 alkaen Oulun kaupungin opetussuunnitelmaan lisätään tunne- ja turvataitokasvatus. Tavoitteena on, että kaikilla oululaisilla lapsilla ja nuorilla on tasavertaiset mahdollisuudet saada tunne- ja turvataitokasvatusta omissa kasvuympäristöissään.
Tunne- ja turvataitokasvatus sisältyy Oulun kaupungin kiusaamisen, häirinnän ja väkivallan vastaiseen suunnitelmaan, joka on osa oppilas- ja opiskeluhuollon suunnitelmaa.
Oululaisia peruskoulun opettajia on koulutettu tunne- ja turvataitokasvatuksen teemoihin liittyen. Tunne- ja turvataitokasvatuksen tueksi on laadittu myös omat opetusmateriaalit.
Tunne- ja turvataitokasvatuksen materiaalit eri peruskoulun luokka-asteille
Katso oululaisten oppilaiden ajatuksia turvallisesta koulusta:
- Millainen on hyvä luokkakaveri?
- Mikä saa sinut tuntemaan, että olet tervetullut luokkaasi ja sinun on hyvä olla ryhmässä?
- Miten luot hyvää henkeä luokkaasi?
- Mikä koulussani on parasta?
Esimerkkejä turvallisuudesta kertovista artikkeleista Mun Oulu -verkkomediassa:
Peruskouluissa vahvistetaan lasten ja nuorten työelämätaitoja ja -valmiuksia. Vahvistamisen pohjana toimii opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen teemat. Työelämä, ammatit, yrittäjyys ja jatko-opiskelumahdollisuudet tulevat tutuiksi eri tavoin eri koulupolun vaiheissa.
Peruskoulussa opetetaan taitoja, valmiuksia ja myönteistä asennetta opiskeluun, työhön ja elämässä menestymiseen. Oululaisten lasten ja nuorten tiedot ja taidot vahvistuvat koulun arjessa osana yritysyhteistyötä, yrittäjyyskasvatusta ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia, työelämään tutustumisjaksoilla (TET), Yrityskylä-oppimiskokonaisuuksissa ja Työn Taitajat -tapahtumissa.
Lue lisää, miten Oulun kouluissa vahvistetaan työelämätaitoja.
Esimerkkejä työelämä- ja tulevaisuuden taidoista kertovista artikkeleista Mun Oulu -verkkomediassa:
- Oppilaat rakensivat pakohuonepelin
- Yrityskylässä opitaan toimimaan yhdessä
- Nuorten Putiikki Nuppu myy koululaisten tekemiä tuotteita
- Seiskaluokkalaiset tutustuvat työelämään asukastuvalla
- Yrittäjyyskasvatuksen tunneilla kokeillaan ja tehdään itse