Kesäkuukausilta perittävät asiakasmaksut perustuvat maksuasetukseen sekä sivistys- ja kulttuurilautakunnan päätökseen vähintään kuuden (6) viikon yhtäjaksoisesta poissaolosta sekä heinäkuun laskutuksesta (sivistys- ja kulttuurilautakunta 26.2.2014 § 28).
Milloin heinäkuu on maksuton kuukausi?
Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa asiakasmaksu peritään enintään yhdeltätoista (11) kuukaudelta toimintavuoden aikana (1.8. - 31.7.) Olennaista on se, milloin lapsen varhaiskasvatussijoitus on alkanut.
Kesäajan maksut määräytyvät lapsen varhaiskasvatuksen alkamisen mukaan seuraavasti:
- jos lapsen varhaiskasvatus on alkanut 31.8.2021 tai aikaisemmin, on seuraavan vuoden heinäkuu 12. kuukausi ja maksuton
- jos lapsen varhaiskasvatus on alkanut 1.9.2021 jälkeen ja lapsi on heinäkuun poissa varhaiskasvatuksesta, on heinäkuu maksuton
- jos lapsi on aloittanut varhaiskasvatuksessa 1.9.2021 jälkeen ja tarvitsee heinäkuun aikana päivystävän päiväkodin palveluja, peritään asiakasmaksu vain siltä ajalta, minkä perhe on varannut kesäpäivystystä.
Sopimus vähintään kuuden viikon yhtäjaksoisesta poissaolosta
Oulun kaupunki tarjoaa kunnallisen varhaiskasvatuksen asiakasperheille (maksuttoman heinäkuun lisäksi) mahdollisuuden säästää kesäajan asiakasmaksuissa, mikäli lapsen poissaolo kestää yhtäjaksoisesti vähintään kuusi viikkoa 1.6. – 31.8. välisenä aikana (sivistys- ja kulttuurilautakunta 26.2.2014 § 28).
Sitovat yli kuuden viikon poissaoloilmoitukset tehdään sähköisesti 14.5. mennessä sähköisesti eVakassa.Tämän jälkeen ilmoitetut poissaolot eivät oikeuta maksuhyvitykseen.
Poikkeus: muutoksia tehtyyn sopimukseen hyväksytään erityissyistä. Näitä ovat vanhemman/vanhempien lomautus, irtisanominen, sairausloma ja työnantajan toiminnasta johtuva vuosiloman siirtäminen/muuttaminen. Kirjalliset todistukset yllä mainituista muutoksista tulee toimittaa päiväkotiin.
Esimerkkejä kesäajan poissaolojen vaikutuksesta asiakasmaksuun kunnallisessa varhaiskasvatuksessa
Esimerkki 1.
Perhe tekee sopimuksen lapsen yhtäjaksoisesta poissaolosta ajalle 1.6. – 31.8 (lapsi on poissa kesä-, heinä- ja elokuun) 15.5. mennessä. Maksuttoman heinäkuun lisäksi perheeltä ei peritä asiakasmaksua kesä- ja elokuulta.
Esimerkki 2.
Perhe ilmoittaa lapsen kesäajan poissaolon 1.6. – 31.8. (lapsi on poissa kesä-. heinä- ja elokuun) vasta toukokuun viimeisellä viikolla ja yllä mainitut erityissyyt (lomautus jne.) eivät koske perhettä. Perhe maksaa asiakasmaksun kesä- ja elokuulta, heinäkuun ollessa maksuton.
Esimerkki 3.
Perhe ilmoittaa lapsen kesäajan poissaolon 1.6. – 3.7. (lapsi on poissa viisi viikkoa) 15.5. mennessä tai myöhemmin. Lapsi on aloittanut varhaiskasvatuksessa ennen elokuun 2021 loppua. Kesäkuulta peritään asiakasmaksua puolet kuukausimaksusta. Heinäkuu on perheelle maksuton, vaikka lapsi tarvitsisi kesäpäivystystä esim. kolme viikkoa. Kesäajan poissaolon hyvityksiä ei tule, vaan kesäkuun maksuna peritään puolen kuukauden maksu varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti.
Esimerkki 4.
Perhe ilmoittaa lapsen kesäajan poissaolon 1.6. – 3.7. (lapsi on poissa viisi viikkoa). Loman jälkeen lapsi tarvitsee kesäpäivystystä kolme viikkoa. Lapsi on aloittanut varhaiskasvatuksessa 1.9.2021 jälkeen. Kesäkuulta peritään asiakasmaksua puolet kuukausimaksusta. Heinäkuussa asiakasmaksua peritään siltä ajalta, mikä lapselle on varattu kesäpäivystystä.
Esimerkki 5.
Perhe ilmoittaa lapsen kesäajan poissaolot 15.5. mennessä. Lapsi on kesäkuussa poissa kolme viikkoa ja elokuussa kolme viikkoa. Perhe ei voi tehdä kuuden viikon poissaolosopimusta, koska poissaolo ei ole yhtäjaksoinen. Kesäkuulta ja elokuulta peritään koko kuukauden asiakasmaksut. Heinäkuulta ei peritä asiakasmaksua. Poikkeus: jos lapsi on aloittanut varhaiskasvatuksessa 1.9.2021 jälkeen ja tarvitsee kesäpäivystystä, peritään asiakasmaksu varatuilta päiviltä.
Miten sopimus vähemmästä palvelutarpeesta vaikuttaa kesäajan asiakasmaksuihin?
Perheet voivat tehdä sopimuksen vähemmästä palvelutarpeesta silloin, kun varhaiskasvatuksen tarve on kokoaikaista varhaiskasvatusta vähäisempää (esim. lapselle tarvitaan varhaiskasvatusta vain kymmenen päivää kuukaudessa). Sopimus voidaan tehdä vähintään viiden kuukauden ajalle. Sovittujen päivien käyttäminen voi vaikuttaa kesä- ja elokuun asiakasmaksujen muodostumiseen, vaikka perhe olisi tehnyt sopimuksen lapsen kuuden viikon yhtäjaksoisesta poissaolosta (kts. esimerkit).
Esimerkki 1.
Perhe on ilmoittanut lapsen yhtäjaksoiseksi poissaoloksi 13.6. – 31.7.2022. Lapsella on sopimus 10 päivän palvelutarpeesta. Lapsi käyttää kuusi (6) päivää kesäkuussa ennen yhtäjaksoisen poissaolon alkua. Asiakasmaksua ei peritä sovitun kuuden viikon yhtäjaksoisen poissaolon 13.6. – 31.7.2022 ajalta.
Esimerkki 2.
Perhe on ilmoittanut lapsen yhtäjaksoiseksi poissaoloksi 13.6. – 31.7.2022. Lapsella on sopimus 10 päivän palvelutarpeesta. Lapsi käyttää kymmenen (10) päivää kesäkuussa. Kesäkuulta peritään perheelle määritelty asiakasmaksu, koska kaikki sopimuksen mukaiset päivät on käytetty eikä näin ollen hyvityksiä tule kesäkuulle. Heinäkuulta ei peritä asiakasmaksua.