Pöllönkankaan Saksanlukijoiden ystävyyskoulumatka Halleen maaliskuussa 2019


Teimme jälleen maaliskuussa 2019 ystävyyskoulumatkan Halleen. August Hermann Francke Schulen oppilaat olivat järjestäneet meille mukavan tervetulotilaisuuden saksalaisine herkkuineen ja mukavine tutustumisleikkeineen.
Olimme päivisin koulussa ja seurasimme saksalaisen ystävyyskoulumme tunteja ja opetusta. Meillä oli myös projektiluontoista opetusta, joka tällä kertaa keskittyi kuvataiteeseen. Lisäksi meillä oli myös retkipäiviä, jolloin tutustuimme oppilaiden opastamina Hallen kaupunkiin ja sen historiaan sekä vierailimme ryhmänä myös lähellä sijaitsevassa Leipzigin kaupungissa. Leipzigissa paneuduimme syvemmin Saksan historiaan ja museovierailulla saimme mm. syvennettyä koulussa oppimiamme asioita historiasta. Viikonlopun aikana jotkut tekivät perheiden kanssa myös retkiä esim. Berliiniin.


Jäämme innolla odottamaan uusien ystäviemme saapumista Ouluun vastavierailulle maaliskuussa 2020. Valmistaudumme vierailuun mm. tutustumalla lähemmin omaan kotikaupunkiimme ja sen historiaan, jotta osaamme vastavuoroisesti kertoa kotikaupungistamme vieraillemme.
Herzlich Willkommen in Oulu! ❤️

Hallelaisten vierailu Oulussa 14.3

 

Saimme 14.3 vieraita Hallesta, Saksasta. Jälleennäkeminen oli mahtava. Kaikista oli ihanaa nähdä oma vaihto-oppilaansa pitkän ajan jälkeen. Ensimmäinen ilta kuluikin kuulumisten vaihtelun merkeissä.

Seuraavana päivänä vieraamme pääsivät tutustumaan suomalaiseen kouluelämään ja leipomaan pullaa. Illalla vietimme tervetuliaisjuhlaa koulumme ruokasalissa. Leikimme leikkejä, lauloimme lauluja, söimme suomalaisia ruokia ja pidimme hauskaa yhdessä.

Perjantai päivän vietimme ulkoillen Timosenkosken luontokoulussa. Saksalaiset pääsivät kokeilemaan hiihtämistä ja monelle heistä se olikin ensimmäinen kerta. Sen lisäksi rakensimme porukalla lumilinnan ja pidimme leikkimielisen kilpailun ja paistoimme makkaraa. Muistona päivästä jokaiselle jäi pistävän savunhajuiset vaatteet. Illaksi olimme keskenämme suunnitelleet keilausta ja illallisen ravintolassa.

Viikonloppuna vietimme aikaa omissa perheissämme. Monet vierailivat Kemin lumilinnassa, sekä Ruotsin puolella Ikeassa ja Candy Worldissä. Useat kävivät myös Nallikarin talvikylässä. Merenjäällä kävely oli saksalaisille eksoottinen kokemus.

Maanantaina oli koko koulun yhteinen talviurheilupäivä. Vaihtoehtoina oli laskettelureissu Syötteelle tai päivä Superparkissa. Vietimme hauskan ja liikunnallisen päivän, jonka jälkeen kaikki olivat väsyneitä, mutta myös iloisia.

Viimeisenä kokonaisena päivänä me suomalaiset oppilaat olimme järjestäneet kaupungissa esittelykierroksen Oulun nähtävyyksistä. Esittelimme muun muassa Toripolliisin, Tiernapoika patsaan ja Oulun linnan. Tämän lisäksi koimme esittelykierroksen Oulun kaupungintalolla. Kaupungintalon kierros oli opettavainen ja upea kokemus meille kaikille. Moni suomalainenkin vieraili ensimmäistä kertaa kaupungintalossa. Loppu koulupäivän vietimme Tietomaassa.

Keskiviikkona oli vieraidemme aika taas lähteä kotiin. Hyvästit olivat vaikeat ja monilla oli kyyneleet silmissä. Jokainen meistä oli viettänyt mahtavan viikon ihanassa seurassa. Tutustuimme hyvin toisiimme ja loimme elämänkestäviä suhteita. Viikon aikana myös kielitaitomme kehittyi huimasti. Saimme paljon varmuutta sekä Saksan että Englannin kielen puhumiseen. Jatkotapaamisia ja vierailuja Saksaan ja Suomeen on jo monilla suunnitteilla. Monta kokemusta rikkaampina olemme kiitollisia tästä mahdollisuudesta.

 

Muistoja Hallesta – Ystävyyskouluvierailu 24.11–1.12.2016

 

Torstaina anivarhain (aamulla klo 5!) kokoontui innokas ja vähän jännittynyt joukkomme Oulunsalon lentokentälle. Edessä oli vähän erilainen leirikouluviikko: pitkään valmisteltu ja odotettu matka Halleen, ystävyyskoulumme Latina Augusta Hermann Francke –koulun vieraaksi. Matkaan meitä lähti 17 8-luokkalaista, osalla oli valinnaiskielenä saksa, mutta mukaan pääsi myös sellaisia oppilaita, jotka eivät olleet opiskelleet saksaa. Valvojina oli Sannaleena ja Soile, sekä Aire Kallio, koulumme entinen ruotsin ja englannin kielen lehtori. 

Lensimme siis Helsingin kautta Berliiniin ja bussimatkalla Berliinistä Halleen kaikki olivat innoissaan ja jännittyneitä saksalaisten tapaamisesta. Tapaaminen sujui hyvin ja kaikki pitivät majoittajaoppilaistaan ja heidän kanssaan vietimme paljon hauskaa aikaa! Oli jännittävää mennä saksalaiseen perheeseen luo ilman aikaisempaa tapaamista. Illalla menimme koululle saksalaisten nuorten järjestämään tervetulojuhlaan. Pääsimme näkemään isäntien musiikkiesityksiä ja syömään heidän itsetekemiään ruokia. 

Perjantaina aamulla menimme majoittajiemme kanssa koululle, jossa leivoimme ja koristelimme saksalaisia pipareita. Sitten lähdimme raitsikalla Halloren-suklaamuseoon. Siellä kuulimme suklaan historiasta ja saimme myöskin maistella suklaata J. Museon jälkeen vietimme aikaa majoittajaperheidemme kanssa. 

Lauantaina pääsimme tutustumaan koulun avoimien ovien päivään. Kiersimme koulussa, pidimme Suomi-tunteja saksalaisille oppilaille: opetimme suomen kieltä ja maistatimme suomalaisia karamellejä ja suklaata ja pidimme heille kahoot-tietokilpailun Suomesta. Pidimme myös hauskaa soittamalla (ja yhdessä laulamalla) Robinin Frontside Ollieta saksalaisille. Sunnuntain vietimme isäntäperheiden kanssa ja kaikilla olikin paljon monenlaista tekemistä ja kokemista tuolloin. 

Maanantai alkoi taas kouluaamulla: askartelimme yhdessä jouluenkeleitä. Myöhemmin päivällä pääsimme majoittajaoppilaiden järjestämälle Hallen keskustan kiertokävelylle. Saimme nähdä ja  kuulla monenlaista mielenkiintoista asiaa kaupungin historiasta ja nähtävyyksistä ja osallistuimme yhdessä hauskoihin patsasesityksiin J. Lounaalla pääsimme maistamaan saksalaista makkaraa, Bratwurstia ja sen maku jakoi mielipiteitä keskuudessamme. 

Tiistaina matkustimme paikallisjunalla Leipzigin kaupunkiin, jossa päivä alkoi opastetulla kierroksella DDR-museossa. Osan mielestä kuitenkin parasta päivässä oli Primarkissa vietetty ostosaika. Leipzigissa oli, kuten Hallessakin mielenkiintoinen joulutori, jonka tuoksuissa ja tunnelmassa pääsi jo vähän virittäytymään tulevaan joulunaikaan. 

Keskiviikko oli koulupäivä ja osallistuimme kukin oppilas majoittajiemme oppitunneille. Oli mielenkiintoista päästä seuraamaan miten oppitunteja Saksassa pidetään, vaikka välillä kielimuuri meinasi kasvaa liian suureksi! Oppituntien jälkeen pääsimme tutustumaan koulun vanhaan puoleen ja säätiön tiloihin. Siellä oli vanhaa opetusvälineistöä, mm. säilöttyjä alkioita! 

Koulupäivän jälkeen suurin osa saksalaisista ja suomalaisista oppilaista meni Lasertagiin, joka on vähän niin kuin Megazone Oulussa. Siellä pidimme hauskaa yhdessä viimeistä kertaa. Aamulla lähdimme haikein mielin kotimatkalle. Lentokoneessa näimme Alexander Stubbin :)

Pöllönkankaan seitsemäs -ja kahdeksasluokkalaisten ystävyyskoulumatka Halleen, Saksaaan 10.-18.4.2015

Vuodesta 2001 lähtien koulullamme on ollut ystävyyskoulutoimintaa saksalaisen ystävyyskaupunkimme Hallen Latina-koulun kanssa. Latina-koulu on arvostettu ja perinteikäs musiikki -ja kielipainotteinen koulu, joka on parhaillaan ehdolla Unescon maailmanperintökohteeksi. Asiasta päätetään kesällä 2015 Pariisissa.

Ystävyyskoulutoiminta perustuu ennen kaikkea oppilasvaihtoon koulujen välillä. Toiminnalla halutaan rohkaista oppilaita käyttämään vieraiden kielten taitojaan sekä saksalaisen kulttuurintuntemuksen myötä tehdä heitä myös tietoisiksi omasta suomalaisesta kulttuuristaan. Tavoitteenamme on kasvattaa oppilaista suvaitsevaisia, kansainvälisiä nuoria.

Etusijalla projektiin osallistumisessa ovat luonnollisesti koulumme saksanlukijat, joille kaikille tarjotaan mahdollisuus lähteä ystävyyskouluvierailulle Halleen kerran yläluokkien aikana. Vierailuajankohta sattuu joko seitsemännelle tai  kahdeksannelle luokalle.

Projekti on mahdollisuuksien mukaan esillä myös muissa aineissa kuin saksan opetuksessa. Vierailuviikon aika toteutettiin tällä kertaa mm. yhteinen kuvataideprojekti. Tänä vuonna 2015 Halleen matkustaneet oppilaat tutustuivat Hallen lisäksi esimerkiksi Berliiniin, ja Berliinin vierailulla käytiin läpi historiassa käsiteltyjä asioita sekä laajennettiin koulussa opittuja tietoja historiasta. Berliinin vierailun lisäksi lähes kaikki oppilaat vierailivat myös joko Leipzigissa tai Dresdenissä.

Halle on pietismin toisen perustajan August Hermann Francken kotikaupunki. Näin ollen oppilaat käyvät vierailulla läpi myös uskontoon liittyviä asiasisältöjä ja pääsevät tutustumaan herätysliikkeiden oppi-isään. August Hermann France on myös ystävyyskoulumme perustaja. Lisäksi yStävyyskouluvierailulla tutustutaan toiseen kuuluisaan hallelaiseen, nimittäin säveltäjä Georg Friedrich Händeliin, ja usein on myös vierailtu hänen nimeään kantavassa museossa.

Vierailun aikana tutustutaan tietysti myös Hallen kaupunkiin ja sen lähiympäristöön sekä itse ystävyyskouluun seuraamalla luokissa opetusta. Oppilaat majoittuvat perheissä, ja majoittavat mahdollisuuksien mukaan vastavuoroisesti hallelaisen nuoren kotonaan  vastavierailun aikana.

Tapaamme siis ystävyyskoulumme oppilaita vuosittain, joko meillä Oulussa, tai Hallessa. Parhaimmillaan toiminta on tuonut pysyviä ystävyyssuhteita perheiden välille, eivätkä vierailut ole jääneet yhteen kertaan. Ystävyyskoulutoiminta on myös rohkaissut nuoria hakeutumaan pitempään oppilasvaihtoon Saksaan. Onpa yksi ystävyyskoulumme oppilas löytänyt Oulusta jopa uuden kotikaupunkinsakin! :)