Ohjeita opiskeluun
Lukio-opiskelu etenee opintojaksoja suorittamalla. Kaikki suorittavat pakolliset opinnot. Niiden lisäksi voit valita valtakunnallisia ja koulukohtaisia valinnaisia opintoja. Ylioppilaskirjoitusaineissa kannattaa opiskella pakollisten opintojen lisäksi valtakunnalliset valinnaiset opinnot.
Jokainen opiskelija tekee itselleen oman opiskelusuunnitelman ja päivittää sitä ohjaus- ja opetushenkilöstön tuella. Suunnitelmassa on huomioitava omat kiinnostuksen kohteet, elämäntilanne ja tavoitteet. Mikäli suunnitelma poikkeaa kolmen vuoden tahdista, se on tehtävä yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.
3 vuoden opiskeluaika tarkoittaa n. 12 op suorittamista yhden periodin aikana. Ohjeellinen opintopistekertymä on tällöin
- 1. vuoden jälkeen n. 60 op
- 2. vuoden jälkeen n. 120 op
- 3. vuoden jälkeen vähintään 150 op
3,5 vuoden opiskeluaika tarkoittaa n. 10 op suorittamista yhden periodin aikana. Ohjeellinen opintopistekertymä on tällöin
- 1. vuoden jälkeen n. 50 op
- 2. vuoden jälkeen n. 100 op
- 3. vuoden jälkeen n. 146 op
- 4. vuoden 1. periodin jälkeen vähintään 150 op
4 vuoden opiskeluaika tarkoittaa n. 8-9 op suorittamista yhden periodin aikana. Ohjeellinen opintopistekertymä on tällöin
- 1. vuoden jälkeen n. 44 op
- 2. vuoden jälkeen n. 88 op
- 3. vuoden jälkeen n. 126 op
- 4. vuoden jälkeen vähintään 150 op
Opiskelijan on seurattava Wilman viestintää päivittäin.
Wilma-ongelmiin voi kysyä apua koulusihteeriltä.
Jokainen opiskelija tekee omat valintansa Wilmaan koko lukuvuodeksi kerralla. Valintoja voi tarvittaessa muuttaa matkan varrella. Seuraavan periodin tarjotin sulkeutuu kolme päivää ennen periodin vaihtumista. Sulkeutunutta periodia koskevista muutoksista on neuvoteltava opinto-ohjaajan kanssa.
Ykköset valitsevat 1. vuoden opinnot ensimmäisen periodin aikana. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille on halutessaan tarjolla valmis lukujärjestys. Opinto-ohjaajan kanssa voi tarvittaessa tehdä ohjelukujärjestyksestä poikkeavan suunnitelman. Ykköset, kakkoset ja neloselle jatkavat abit valitsevat seuraavan lukuvuoden opinnot toukokuussa omatoimisesti. Apua saa tarvittaessa opinto-ohjaajalta ja aineenopettajilta.
Kun teet keväällä seuraavan lukuvuoden valinnat
- Päivitä ensin oma yo-suunnitelmasi.
- Merkitse opinto-ohjelman suunnitelmaan, mitä olet opiskellut ja mitkä opinnot valmistuvat kevään viimeisessä periodissa.
- Merkitse lisäksi oppiaineet, jotka ovat sinulle tärkeitä (yo-aineet ja muutoin kiinnostavat aineet).
- Suunnittele valintasi ensin paperiseen tarjottimeen. Huomaa, että pakollisia opintoja on tarjolla pääsääntöisesti 7 kertaa ja valinnaisiakin usein enemmän kuin 1.
- Etene yksi oppiaine kerrallaan (ei periodi kerrallaan). Valitse siis ensin kaikki tarvitsemasi äidinkielen opinnot ja jatka sitten seuraavan aineen valinnoilla. Jaa valintasi tasaisesti lukuvuoden ajalle. Valintaohjeesta voit katsoa neuvoja, miten valinnat kannattaa ajoittaa.
- Huomioi, että opintojakso voi olla yhdessä periodissa 2-3 koodilla tai se voi sijoittua usean periodin ajalle.
- Merkitse valintasi opinto-ohjelman suunnitelmaan ja laske, että opintopisteitä tulee oman opiskelusuunnitelmasi mukaan riittävästi. Näet ohjeelliset opintopistemäärät kohdasta "Opiskelun suunnittelu".
- Siirrä valintasi Wilman tarjottimelle heti, kun se avautuu. Mikäli ryhmä on ehtinyt Wilmassa täyttyä, muokkaa suunnitelmaasi siten, että saat valittua jonkin toisen ryhmän.
Kun olet tehnyt valinnat Wilmaan, voit tarvittaessa kysyä opinto-ohjaajalta apua pulmatilanteiden ratkaisemiseen. Yksittäistä oppiainetta koskeviin kysymyksiin osaa parhaiten vastata ko. oppiaineen opettaja. Mikäli suunnitelmasi poikkeaa kolmen vuoden tahdista, käy valintasi läpi oman opinto-ohjaajan kanssa.
Lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin ja opiskelu etenee opintojaksoja suorittamalla. Näistä osa on kaikille pakollisia, osan voi valita itse. Valinnaisista opintojaksoista osa on valtakunnallisia ja osa koulukohtaisia. Ylioppilaskirjoitusaineissa kannattaa opiskella pakollisten opintojaksojen lisäksi myös valtakunnalliset valinnaiset opinnot, sillä niiden sisältö oletetaan osattavan ylioppilaskokeissa. Mahdolliset koulukohtaiset opintojaksot tukevat ylioppilaskokeisiin valmistautumista.
Itsenäinen opiskelu
Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta (Lukiolaki §25). Itsenäinen opiskelu pyritään ajoittamaan pääsääntöisesti sellaiselle periodille, jolloin moduuli on opintotarjottimella. Lupa moduulin itsenäiseen suorittamiseen anotaan kirjallisesti opettajalta erillisellä lomakkeella ennen periodin alkua tai välittömästi periodin alussa. Opettaja antaa ohjeet moduulin suorittamiseen ja opiskelijan on noudatettava opettajan ohjeita. Opiskelijan on osallistuttava opettajan määräämiin kokeisiin. Suoritus hylätään, mikäli opiskelija ei noudata sovittuja ohjeita ja aikatauluja. Itsenäisesti opiskeltu moduuli on suoritettava hyväksytysti.
Moduulien ja opintojaksojen arviointi
Opintojen tavoitteet ja arviointiperusteet esitellään opiskelijoille opintojakson tai moduulin alussa. Arvioinnin lähtökohtana on tietojen ja taitojen monipuolinen arviointi, jolla kannustetaan ja tuetaan opiskelua ja opintojen etenemistä. Arvioinnin muodot ovat numeroarviointi (4-10) ja suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty).
Opiskelija saa moduulista arvosanan T, jos hän on hyväksytystä syyssä poissa kokeesta tai hänellä on tekemättä moduuliin kuuluvia tehtäviä. Vaadittavat täydennykset on suoritettava seuraavan periodin loppuun mennessä. Opiskelijan on itse otettava selvää, mitä suorituksia häneltä puuttuu. Ellei opiskelija suorita annettuja tehtäviä määräajassa, moduuli keskeytyy (K). Keskeytetty moduuli suoritetaan joko osallistumalla uudestaan opetukseen tai sopimalla vaihtoehtoinen suoritustapa huomioiden opiskelijan aiemmin osoittama osaaminen. K-merkinnän täydentäminen on mahdollista vain rehtorin erityisellä luvalla.
Uusinta- ja korotuskokeet
Uusintakokeessa suoritetaan puuttuva tai hylätty koe. Mikäli päättöviikolla on perustellusta syystä jäänyt kokeita tekemättä, opiskelija voi halutessaan tehdä useamman kokeen uusintakokeessa. Uusintaan ilmoittaudutaan sitovasti Wilmassa Tentit-välilehdellä.
Korotuskokeessa voi korottaa hyväksytyn moduulin arvosanaa. Korotuskokeeseen ilmoittaudutaan suoraan opettajalle Wilma-viestillä. Ilmoittautuminen on sitova.
Hylätyn arvosanan korottaminen
Mikäli opiskelija on saanut hylätyn arvosanan (4 tai H), hän saa osallistua uusintakokeeseen yhden kerran. Uusintakokeen arvioinnissa noudatetaan samoja perusteita kuin arvioinnissa muutenkin.
Hyväksytyn arvosanan korottaminen
Opiskelija voi korottaa hyväksyttyä arvosanaa yhden kerran korostuskokeessa tai osallistumalla opetukseen. Hyväksyttyä arvosanaa korotettaessa arvosanoista parempi jää voimaan. Opiskelijalla on myös mahdollisuus suorittaa opintojakso kokonaan uudestaan osallistumalla opetukseen.
Jos haluat vaihtaa matematiikan oppimäärän, täytä allaoleva lomake (lomakelinkki tulee myöhemmin). Keskustele asiasta ensin pitkän matematiikan opettajan ja sitten opinto-ohjaajan kanssa. Pyydä sen jälkeen allekirjoitus huoltajalta ja lopuksi toimita lomake kansliaan.
Pitkältä lyhyelle siirryttäessä arvosanat siirtyvät sellaisenaan, jos moduulilla on vastaavuus. Lomakkeesta näet opintojen vastaavuudet. Jos vastaavuutta ei ole, entisestä pitkän matematiikan moduulista tulee lyhyen matematiikan koulukohtainen valinnainen moduuli ja sen arvosanaksi tulee S. Hylätystä moduulista ei saa S-merkintää.
Oulun kaupungin lukiolainen voi valita opintoja myös muista Oulun lukioista (ei kuitenkaan musiikkilukion tai urheilulukion erikoisopintojaksoja). Valinnat voi tehdä itse Wilmassa. Kulkeminen koulujen välillä täytyy huomioida suunnitelmassa. Oman lukion opiskelijoilla on etusija, jos ryhmä tulee täyteen.
Opiskelija voi valita toisesta Oulun lukiosta yhden kokonaisen periodin lukuvuotta kohden. Tällöin valinnat pitää tehdä opon kanssa yhdessä. Vaihtoperiodi ei aina ole mahdollinen tai järkevä.
Opiskelija saa oppimateriaaleja varten tarvitsemansa lisenssit opettajalta opintojakson alussa.
Lukiosta valmistuminen tarkoittaa, että saat lukion päättötodistuksen. Ylioppilaaksi valmistuminen edellyttää lukion päättötodistuksen lisäksi hyväksytysti suoritetun ylioppilastutkinnon.
Oppiaineen oppimäärän arviointi (päättöarviointi)
Oppiaineen oppimäärä muodostuu opiskelijan valitsemista valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaista pakollisista ja valinnaisista opinnoista sekä koulukohtaisista valinnaisista opinnoista. Koulukohtaisista valinnaisista opinnoista mukaan luetaan vain hyväksytysti suoritetut opinnot. Valtakunnallisista valinnaisista opinnoista opiskelija voi halutessaan poistaa opiskelemansa hylätyksi arvioidut opintojaksot. Pyyntö tehdään kirjallisesti koulusihteerille.
Hylättyjä arvosanoja saa olla pakollisissa ja valtakunnallisissa valinnaisissa opinnoissa enintään seuraavasti:
- 2-5 opintopistettä (0 opintopistettä)
- 6-11 opintopistettä (2 opintopistettä)
- 12-17 opintopistettä (4 opintopistettä)
- 18 opintopistettä tai enemmän (6 opintopistettä)
Opintojen päättövaiheessa annetaan kustakin oppiaineesta yksi arvosana (painotettu keskiarvo valtakunnallisista opinnoista). Opiskelija voi halutessaan pyytää arvosanan muuttamista S-merkinnäksi liikunnasta, valinnaisista vieraista kielistä, joita on opiskellut enintään neljä opintopistettä sekä niistä oppiaineista, joita on opiskellut enintään kaksi opintopistettä. Pyyntö tehdään kirjallisesti koulusihteerille.
Lakkiaiset
Ylioppilaaksi valmistuminen tarkoittaa, että kokelas on suorittanut sekä lukion oppimäärän että pakolliset ylioppilaskokeet hyväksytysti.
Kevään lakkiaiset vietetään viikon 22 lauantaina lukuvuoden päättymisen yhteydessä ja syksyn lakkiaiset itsenäisyyspäivän tienoilla, tavallisimmin itsenäisyyspäivää edeltävän arkipäivän iltapäivällä.