Opinto-opas
Yhteistyösäännöt
Koulussamme noudatetaan seuraavia yhteistyösääntöjä:
1. Käyttäydy kaikkia kohtaan ystävällisesti ja kohteliaasti. Anna muille työrauha.
2. Toimi niin, että koulun tilat ja lähialue pysyvät ehjinä ja siisteinä.
3. Huolehdi omalta osaltasi koulun turvallisuudesta. Ilmoita puutteista ja poikkeuksista henkilökunnalle.
4. Saavu oppitunneille ja koulun muihin tilaisuuksiin ajoissa, jotta et aiheuta häiriötä.
5. Tule oppitunnille ilman päällysvaatteita. Jokainen saa oman lokeron päällysvaatteiden säilyttämistä varten.
6. Laita puhelin ja muut opiskelussa tarpeettomat laitteet pois oppitunnin ajaksi.
7. Mene syömään vain omalla ruokailuvuorollasi. Syö ruokalan tiloissa ja noudata hyviä tapoja. Välipala oppitunnilla ei saa häiritä opetusta.
8. Työskentele kirjastossa hiljaisesti.
9. Jätä pyörät ja muut ajoneuvot niille varatuille paikoille. Koulun pihalla olevat autopaikat on varattu koulun henkilökunnalle.
10. Osallistu koulun toimintaan, yhteisiin tilaisuuksiin ja ryhmänohjauksiin. Seuraa tiedotusta Wilmasta, Teamsista, somesta ja koulun kotisivuilta.
11. Tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttäminen sekä hallussapito ovat kiellettyjä koulun tilaisuuksissa, koulun alueella ja sen välittömässä läheisyydessä.
Opiskeluvälineet
Oppivelvollisuuden piiriin kuuluvat opiskelijat saavat opiskelua varten opiskeluiden ajaksi käyttöönsä kannettavan tietokoneen, laturin, suojalaukun ja kuulokkeet. Opiskelija on vastuussa hänelle annetuista välineistä ja vastaanottaessaan välineet hän sitoutuu huolehtimaan niistä. Opiskelijan on myös huolehdittava, että hänellä on tarvittavat välineet mukanaan koulussa. Oppikirjat ovat digitaalisia ja niiden käyttöönotosta huolehditaan opintojaksoilla. Urheiluvälineet, vanhojentanssiasut tms. eivät kuulu opiskelijalle maksuttomiin varusteisiin.
Opiskelijan erotessa koulusta tietokone ja muut lainatut opiskeluvälineet palautetaan digitukihenkilölle. Digitukihenkilön poissaollessa palautus tehdään koulusihteerille.
Käyttäjätunnukset
Wilma
Wilmasta opiskelija ja huoltajat näkevät mm. työjärjestyksen, suoritukset ja tuntimerkinnät. Sen avulla anotaan ja selvitetään poissaolot ja viestitään koulun henkilökunnan kanssa. Opiskelija kirjaa Wilmaan valitsemansa opinnot, opiskelua ja ylioppilaskokeita koskevat suunnitelmat ja ilmoittautuu ylioppilaskirjoituksiin. Wilmaa koskevissa pulmissa (esimerkiksi unohtuneen tunnuksen ja salasanan uusimisessa ja huoltajatunnuksen tilaamisessa) neuvoo koulusihteeri.
Eduouka-tunnus
Eduouka-tunnuksella kirjaudutaan koulun tietokoneelle ja O365- ja Moodle-ympäristöihin. Peruskoulun eduouka-tunnukset toimivat myös lukiossa. Mikäli tunnusta ei ole olemassa, se annetaan koulun alussa. Tunnusongelmissa voi kääntyä digituen (Matti Marjamaa, huone A115) tai tvt-vastaavien (Sami Hiltunen, Jari Markkanen, Kirsi Ristimella ja Pia Virranmäki) puoleen.
Lukuvuoden kalenteri
Viikkoaikataulu
Päivittäinen työjärjestys
Ruokailu sijoittuu kolmannen oppitunnin yhteyteen seuraavasti:
1.vuosikurssin opiskelijat 3. oppitunnin aikana klo 11.45 - 12.30 välisenä aikana porrastetusti
klo 11.35 ryhmät RA24A-C
klo 11.45 ryhmät RA24D-F
klo 11.55 ryhmät RA24G-I
2. vuosikurssin opiskelijat klo 11.00 - 11.45, kolmas oppitunti alkaa klo 11.45
3. ja 4. vuosikurssin opiskelijat 12.30 - 13.15
liikuntaryhmät klo 12.30
hyppytuntilaiset klo 11.30
Päättöviikolla ruokailu klo 10.30 - 13.00 välisenä aikana opettajan ilmoittaman aikataulun mukaisesti.
Ruokala on auki klo 13.00 asti.
Päättöviikko
Päättöviikko ja koetilanteet
Periodi päättyy päättöviikkoon (7½ viimeistä työpäivää), jonka aikataulu poikkeaa tavanomaisesta tuntikierrosta: jokaisena päivänä on yhden koodin oppitunnit ja mahdolliset kokeet. Mikäli 8. koodilla on koe, se pidetään viimeisen opetuspäivän iltapäivänä klo 13-16. Opettaja tiedottaa työskentelyn tarkemmasta aikataulusta.
Poissaoloon kokeesta täytyy olla erityisen painava syy ja se on ilmoitettava opettajalle Wilmassa viimeistään koepäivän aamuna. Jos opiskelija ei ilmoita poissaolostaan etukäteen, katsotaan arviointikerta käytetyksi.
Ohjeet päättöviikolle
- Saavu ajoissa.
- Ota mukaan tietokone, laturi, kuulokkeet sekä kynä ja kumi.
- Laita puhelin äänettömälle ja laukkuun.
- Ota pöydälle ainoastaan tietokone ja mahdolliset kirjoitus- ja muut kokeessa tarvittavat välineet.
- Koetilanteessa ei saa olla kännykkää tai rannekelloa.
- Päättöviikon päiviin voi sisältyä muutakin kuin kokeita.
- Jos sairastut päättöviikolla ja sinulla jää useita kokeita tekemättä, ole yhteydessä niiden aineiden opettajiin ja keskustelkaa kokeen suorittamisesta myöhemmin.
Arviointi
Opintojaksojen arviointi
Opintojen tavoitteet ja arviointiperusteet esitellään opiskelijoille opintojakson alussa. Opintojakso voi koostua yhdestä tai useammasta saman tai eri oppiaineiden moduulista. Arvioinnin lähtökohtana on tietojen ja taitojen monipuolinen arviointi, jolla kannustetaan ja tuetaan opiskelua ja opintojen etenemistä. Arvioinnin muodot ovat numeroarviointi (4-10) ja suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty).
Opiskelija saa opintojaksosta arvosanan T, jos hän on hyväksytystä syystä poissa kokeesta tai hänellä on tekemättä opintojaksoon kuuluvia tehtäviä. Wilman lisätietomerkinnöistä käy ilmi puuttuvat suoritukset. Vaadittavat täydennykset on suoritettava seuraavan periodin loppuun mennessä. Ellei opiskelija suorita annettuja tehtäviä määräajassa, opintojakso keskeytyy (K). Keskeytetty opintojakso suoritetaan joko osallistumalla uudestaan opetukseen tai sopimalla vaihtoehtoinen suoritustapa huomioiden opiskelijan aiemmin osoittama osaaminen. K-merkinnän täydentäminen on mahdollista vain rehtorin erityisellä luvalla.
Hylätyn arvosanan korottaminen
Mikäli opiskelija on saanut hylätyn arvosanan (4 tai H), hän saa osallistua uusintakokeeseen yhden kerran. Uusintakokeen arvioinnissa noudatetaan samoja perusteita kuin arvioinnissa muutenkin. Uusintakokeita järjestetään yhden kerran jokaisessa periodissa ja niihin ilmoittaudutaan Wilmassa Tentit-välilehdellä. Uusintakokeiden päivämäärät ja ilmoittautumisen aikataulut löydät koulun kalenterista.
Hyväksytyn arvosanan korottaminen
Opiskelija voi korottaa hyväksyttyä arvosanaa yhden kerran korostuskokeessa tai osallistumalla opetukseen. Hyväksyttyä arvosanaa korotettaessa arvosanoista parempi jää voimaan. Opiskelijalla on myös mahdollisuus suorittaa opintojakso kokonaan uudestaan osallistumalla opetukseen.
Uusinta- ja korotuskokeet
Uusinta- ja korotuskokeet järjestetään luokissa A210 ja A211.
Uusintakokeessa suoritetaan puuttuva tai hylätty koe. Mikäli päättöviikolla on perustellusta syystä jäänyt kokeita tekemättä, opiskelija voi halutessaan tehdä useamman kokeen uusintakokeessa. Uusintakokeeseen ilmoittaudutaan sitovasti Wilmassa Tentit-välilehdellä. Ilmoittautuminen avautuu päättöviikolla 1. päättöpäivänä. Mikäli opintojaksoa ei näy Wilmassa, ilmoittaudutaan asianomaiselle opettajalle Wilma-viestillä määräaikaan mennessä.
Uusintakoepäivät ja ilmoittautuminen
to 22.8.2024 klo 8.15 (ilmoittautuminen auki 7.8.-15.8.2024)
to 17.10.2024 klo 8.15 (ilmoittautuminen auki 18.9.-10.10.2024)
to 19.12.2024 klo 8.15 (ilmoittautuminen auki 18.11.-12.12.2024)
to 27.2.2025 klo 8.15 (ilmoittautuminen auki 24.1.-20.2.2025)
ke 23.4.2025 klo 13.15 (ilmoittautuminen auki 25.3.-17.4.2025)
Korotuskokeessa voi korottaa hyväksyttyä arvosanaa. Korotuskokeeseen ilmoittaudutaan suoraan opettajalle Wilma-viestillä. Ilmoittautuminen on sitova. Opettajalle on ilmoitettava ennen koetta, mikäli ei pystykään osallistumaan kokeeseen. Muuten arviointikerta katsotaan käytetyksi.
Korotuskoepäivät ja ilmoittautuminen
to 10.10.2024 klo 8.15 (ilmoittauduttava viimeistään to 3.10.)
to 13.2.2025 klo 8.15 (ilmoittauduttava viimeistään to 6.2.)
Itsenäinen opiskelu
Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta (Lukiolaki §25). Itsenäinen opiskelu pyritään ajoittamaan pääsääntöisesti sellaiselle periodille, jolloin moduuli on opintotarjottimella. Lupa moduulin itsenäiseen suorittamiseen anotaan kirjallisesti opettajalta erillisellä lomakkeella ennen periodin alkua tai välittömästi periodin alussa. Opettaja antaa ohjeet moduulin suorittamiseen ja opiskelijan on noudatettava opettajan ohjeita. Opiskelijan on osallistuttava opettajan määräämiin kokeisiin. Suoritus hylätään, mikäli opiskelija ei noudata sovittuja ohjeita ja aikatauluja. Itsenäisesti opiskeltu moduuli on suoritettava hyväksytysti.
Poissaolot
Lukiolain mukaan opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta (§ 30 mom. 1). Poissaolot oppitunnilta tai kokeesta on selvitettävä opettajalle hyväksyttävästi heti poissaolon jälkeen.
Poissaoloselvitys voi olla vanhemman tai muun huoltajan ilmoitus Wilmassa tai esimerkiksi lääkärin tai terveydenhoitajan todistus. Hyväksyttäviä poissalon syitä eivät ole esimerkiksi ”poissaolo” tai autokoulun ajotunnit (lukuun ottamatta rata- ja tutkintoajoja). 18 vuotta täyttäneet voivat edelleen antaa huoltajalle luvan selvittää poissaolot Wilmassa. Myös itse selvitetyille poissaoloille on oltava hyväksyttävä selitys, joka on pyydettäessä täsmennettävä lisädokumentilla.
Mikäli opiskelija on poissa opinnoista tai ei selvitä poissaolojaan hyväksyttävästi, voi olla mahdollista, ettei opettaja pysty arvioimaan opiskelijan suoritusta. Opinto-jakso tai moduuli voi keskeytyä. Aineenopettaja on yhteydessä oppivelvolliseen ja tämän huoltajaan, jos opintojakso on vaarassa keskeytyä. Opiskelija voi suorittaa arvioimatta jätetyt opinnot pääsääntöisesti osallistumalla opetukseen uudestaan.
Etukäteen tiedossa olevaan poissaoloon poissaololupaa pyydetään opettajalta Wilman kautta. Ryhmänohjaaja myöntää luvan enintään viiden päivän poissaoloihin. Rehtori myöntää luvan yli viiden päivän poissaoloihin (enintään yhdeksi lukuvuodeksi).
Tarkemmat tiedot poissaolojen anomisesta ja selvittämisestä löytyvät Wilmassa olevasta tiedotteesta.
Oppiaineen päättöarviointi ja valmistuminen
Oppiaineen päättöarviointi
Oppiaineen oppimäärä muodostuu opiskelijan valitsemista valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaista pakollisista ja valinnaisista opinnoista sekä koulukohtaisista valinnaisista opinnoista. Koulukohtaisista valinnaisista opinnoista mukaan luetaan vain hyväksytysti suoritetut opinnot. Valtakunnallisista valinnaisista opinnoista opiskelija voi halutessaan poistaa opiskelemansa hylätyksi arvioidut opintojaksot. Pyyntö tehdään kirjallisesti koulusihteerille.
Hylättyjä arvosanoja saa olla pakollisissa ja valtakunnallisissa valinnaisissa opinnoissa enintään seuraavasti:
- opintoja yhteensä 2-5 opintopistettä - 0 opintopistettä
- opintoja yhteensä 6-11 opintopistettä - 2 opintopistettä
- opintoja yhteensä 12-17 opintopistettä - 4 opintopistettä
- opintoja yhteensä 18 opintopistettä tai enemmän - 6 opintopistettä
Opintojen päättövaiheessa annetaan kustakin oppiaineesta yksi arvosana (painotettu keskiarvo valtakunnallisista opinnoista). Opiskelija voi halutessaan pyytää arvosanan muuttamista S-merkinnäksi liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joita on opiskellut enintään kaksi opintopistettä, sekä valinnaisista vieraista kielistä, joita on opiskellut enintään neljä opintopistettä. Pyyntö ilmoitetaan lomakkeella koulusihteerille (syksyllä valmistuvat 31.10. mennessä ja keväällä valmistuvat 30.4. mennessä).
Valmistuminen
Lukiosta valmistuminen tarkoittaa, että saat lukion päättötodistuksen. Ylioppilaaksi valmistuminen tarkoittaa, että olet suorittanut sekä lukion oppimäärän että pakolliset ylioppilaskokeet hyväksytysti.
Kevään yo-juhlaa vietetään viikon 22 lauantaina lukuvuoden päättymisen yhteydessä ja syksyn yo-juhla on itsenäisyyspäivän tienoilla, tavallisimmin itsenäisyyspäivää edeltävän arkipäivän iltapäivällä.
Tapaturmat
Oululaiset lukio-opiskelijat kuuluvat Oulun kaupungin ottaman tapaturmavakuutuksen piiriin. Tapaturmavakuutus on voimassa oppilaitoksen opetus- tai työsuunnitelman mukaisessa toiminnassa ja em. toimintoihin liittyvien välittömien matkojen aikana. Välittömällä matkalla tarkoitetaan matkaa suorinta tietä mainittuun toimintaan ja takaisin (esim. koulumatka koulusta kotiin).
Kaikista koulutapaturmista on ilmoitettava mahdollisimman pian koulun kansliaan. Koulusihteeri tekee ilmoituksen tapahtuneesta sähköisesti vakuutusyhtiöön.
Huoltaja voi hakea korvausta maksamistaan kuluista suoraan If-vakuutusyhtiöstä. Lisätietoja saat koulun kansliasta.