Opiskeluohjeita
Opintojen suunnittelu
Laadit opintojen alussa henkilökohtaisen opintosuunnitelman, joka sisältää opiskelusuunnitelman, ylioppilastutkintosuunnitelman sekä jatko-opinto- ja urasuunnitelman. Huomioi suunnitelmassasi omat kiinnostuksen kohteesi, elämäntilanteesi ja tavoitteesi. Päivitä suunnitelmaasi säännöllisesti opintojen edetessä. Ryhmänohjaajat, aineenopettajat ja opinto-ohjaaja auttavat suunnittelussa ja päivittämisessä sekä seuraavat opintojen etenemistä.
Seuraavan vuoden opintotarjotin julkaistaan huhti-toukokuussa ja ilmoittautuminen opintojaksoille avautuu noin kaksi viikkoa sen jälkeen.
Lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon voi suorittaa 2–4 vuodessa. Opinto-ohjelman keventäminen on perusteltua esimerkiksi laajojen ainevalintojen, erityisen harrastuksen tai oppimisvaikeuden vuoksi. Neuvottele asiasta aina ensin opinto-ohjaajan kanssa.
Valinnat tehdään Wilmaan koko lukuvuodeksi kerralla, mutta voit muuttaa niitä tarvittaessa matkan varrella. Seuraavan periodin tarjotin sulkeutuu muutama päivä ennen periodin vaihtumista. Sulkeutunutta periodia koskevista muutoksista on neuvoteltava opinto-ohjaajan kanssa.
Ykköset valitsevat 1. vuoden opinnot ensimmäisen periodin aikana. Halutessasi sinulle on tarjolla valmis lukujärjestys. Opinto-ohjaajan kanssa voit tarvittaessa tehdä ohjelukujärjestyksestä poikkeavan suunnitelman. Ykköset, kakkoset ja neloselle jatkavat abit valitsevat seuraavan lukuvuoden opinnot huhtikuussa omatoimisesti. Apua valintojen tarkistamiseen saat tarvittaessa opinto-ohjaajalta ja aineenopettajilta.
Ohjeet valintojen tekemiseen löytyvät Opintotarjotin ja valinnat -sivulta.
Opintojen suorittaminen
Lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin ja opiskelu etenee opintojaksoja suorittamalla. Näistä osa on kaikille pakollisia, osan voi valita itse. Valinnaisista opintojaksoista osa on valtakunnallisia ja osa koulukohtaisia. Ylioppilaskirjoitusaineissa kannattaa opiskella pakollisten opintojaksojen lisäksi myös valtakunnalliset valinnaiset opinnot, sillä niiden sisältö oletetaan osattavan ylioppilaskokeissa. Mahdolliset koulukohtaiset opintojaksot tukevat ylioppilaskokeisiin valmistautumista.
Opintoja voi suorittaa myös itsenäisesti. Itsenäinen opiskelu pyritään ajoittamaan pääsääntöisesti sellaiselle periodille, jolloin moduuli on opintotarjottimella. Lupa moduulin itsenäiseen suorittamiseen anotaan kirjallisesti opettajalta erillisellä lomakkeella ennen periodin alkua tai välittömästi periodin alussa. Opettaja antaa ohjeet moduulin suorittamiseen ja opiskelijan on noudatettava opettajan ohjeita. Opiskelijan on osallistuttava opettajan määräämiin kokeisiin. Suoritus hylätään, mikäli opiskelija ei noudata sovittuja ohjeita ja aikatauluja. Itsenäisesti opiskeltu moduuli on suoritettava hyväksytysti.
Lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon voi suorittaa 2–4 vuodessa. Mikäli suunnitelmasi poikkeaa kolmen vuoden tahdista, tee se yhdessä opinto-ohjaajan kanssa.
3 vuoden opiskeluaika tarkoittaa n. 12 op suorittamista yhden periodin aikana. Ohjeellinen opintopistekertymä on tällöin
- 1. vuoden jälkeen n. 60 op
- 2. vuoden jälkeen n. 120 op
- 3. vuoden jälkeen vähintään 150 op
3,5 vuoden opiskeluaika tarkoittaa n. 10 op suorittamista yhden periodin aikana. Ohjeellinen opintopistekertymä on tällöin
- 1. vuoden jälkeen n. 50 op
- 2. vuoden jälkeen n. 100 op
- 3. vuoden jälkeen n. 146 op
- 4. vuoden 1. periodin jälkeen vähintään 150 op
4 vuoden opiskeluaika tarkoittaa n. 8-9 op suorittamista yhden periodin aikana. Ohjeellinen opintopistekertymä on tällöin
- 1. vuoden jälkeen n. 44 op
- 2. vuoden jälkeen n. 88 op
- 3. vuoden jälkeen n. 126 op
- 4. vuoden jälkeen vähintään 150 op
Matematiikan oppimäärän vaihtaminen
Jos haluat vaihtaa matematiikan oppimäärän, täytä lomake. Keskustele asiasta ensin pitkän matematiikan opettajan ja sitten opinto-ohjaajan kanssa. Pyydä sen jälkeen allekirjoitus huoltajalta ja lopuksi toimita lomake kansliaan.
Pitkältä lyhyelle siirryttäessä arvosanat siirtyvät sellaisenaan, jos moduulilla on vastaavuus. Lomakkeesta näet opintojen vastaavuudet. Jos vastaavuutta ei ole, entisestä pitkän matematiikan moduulista tulee lyhyen matematiikan koulukohtainen valinnainen moduuli ja sen arvosanaksi tulee S. Hylätystä moduulista ei saa S-merkintää.
Opiskelu muissa lukioissa
Oulun kaupungin lukiolainen voi valita opintoja myös muista Oulun lukioista (ei kuitenkaan musiikkilukion tai urheilulukion erikoisopintojaksoja). Valinnat voi tehdä itse Wilmassa. Kulkeminen koulujen välillä täytyy huomioida suunnitelmassa. Oman lukion opiskelijoilla on etusija, jos ryhmä tulee täyteen.
Opiskelija voi valita toisesta Oulun lukiosta yhden kokonaisen periodin lukuvuotta kohden. Tällöin valinnat pitää tehdä opon kanssa yhdessä. Vaihtoperiodi ei aina ole mahdollinen tai järkevä.
Koulusta eroaminen
Jos haluat vaihtaa koulua tai muusta syystä erota, ota yhteyttä opinto-ohjaajaasi. Jos olet oppivelvollinen, voit erota vain, jos sinulla on uusi opiskelupaikka. Jos olet täysi-ikäinen, voit erota myös ilman seuraavaa opiskelupaikkaa, mutta yhteystietosi luovutetaan etsivään nuorisotyöhön. (Lukiolaki § 24, Nuorisolaki § 11, Oppivelvollisuuslaki § 13)