Ylioppilaskirjoitukset
Jokainen opiskelija tekee itselleen oman ylioppilastutkintosuunnitelman. Ensimmäinen suunnitelma tehdään Wilmaan opinto-ohjauksen tunneilla 1. vuonna. Suunnitelmaa päivitetään lukio-opintojen edetessä ohjaus- ja opetushenkilöstön tuella.
Ylioppilastutkinto rytmittyy seuraavan ohjeellisen aikataulun mukaan. Päivämäärät julkaistaan vuosittain.
Kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistujat ja keväällä valmistuvat
- Erityisjärjestelyhakemukset ja tarvittavat lausunnot marraskuun alussa
- Sitova ilmoittautuminen yo-kokeisiin Wilmassa marraskuussa
- Ylioppilaskokeet maaliskuussa
- Pakolliset moduulit opiskeltuina yo-kirjoitusaineissa 3. periodin lopussa
- Lukion oppimäärä (150 opintopistettä) suoritettuna 30.4.
Syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistujat ja syksyllä valmistuvat
- Erityisjärjestelyhakemukset ja tarvittavat lausunnot huhtikuun alussa
- Sitova ilmoittautuminen yo-kokeisiin toukokuussa
- Pakolliset moduulit opiskeltuina yo-kirjoitusaineissa 5. periodin lopussa
- Ylioppilaskokeet syyskuussa
- Lukion oppimäärä (150 opintopistettä) suoritettuna 31.10.
Opiskelija voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin, kun hän on opiskellut kyseisen aineen pakolliset opinnot. Kokeet laaditaan pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen perusteella.
Ylioppilastutkinnon kokeet
Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta, joista äidinkielen koe tai suomi toisena kielenä -koe on kaikille pakollinen. Lisäksi valitaan kolme muuta pakollista koetta seuraavien neljän kokeen joukosta: toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, matematiikka ja yksi reaaliaine. Lisäksi valitaan mikä tahansa viides koe (ei kuitenkaan saman kokeen eri tasoa). Tutkintoon voi sisällyttää lisäksi muita kokeita ja samojen kokeiden eri tasoja.
Kokeiden tasot
Matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä (ruotsi) ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason kokeet:
- Matematiikassa: pitkä (A-taso) ja lyhyt (B-taso)
- Vieraissa kielissä: pitkä (A-taso) ja lyhyt (C-taso)
- Toisessa kotimaisessa kielessä: pitkä (A-taso) ja keskipitkä (B-taso)
Kokelas saa valita, minkä tason mukaiseen kokeeseen hän osallistuu. Kokelaan on suoritettava A-tason koe vähintään yhdessä kokeessa. Kokeen tasovalintaa ei voi ilmoittautumisen jälkeen vaihtaa, mutta hylätyn A-tason kokeen voi uusia lyhyen oppimäärän kokeena, mikäli kokelaan tutkintoon tämän jälkeenkin sisältyy yksi A-tason koe.
Tutkinnon suorittaminen
Ylioppilastutkinnon saa hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan. Kaikkiin valittuihin kokeisiin täytyy osallistua tänä aikana. Tutkinnon voi myös suorittaa yhden tutkintokerran aikana, mikäli se ei sisällä kahta A-tason vieraan kielen koetta tai kahta saman päivän reaalikoetta. Äidinkielen koe jakaantuu kahdelle koepäivälle.
Reaaliaineiden kokeet
Yhdellä tutkintokerralla järjestetään kaksi reaaliaineiden koepäivää
- PS, FI, HI, FY ja BI ovat samana päivänä
- UE, UO, ET, YH, KE, GE ja TE ovat samana päivänä
Kokelas voi osallistua yhtenä koepäivänä vain yhden reaaliaineen kokeeseen eli yhdellä tutkintokerralla voi suorittaa enintään kaksi reaaliaineen koetta. Hajauttamalla tutkintoa voi osallistua useampaan reaaliaineen kokeeseen.
Kokeiden uusiminen
Hyväksytysti suoritetun kokeen saa uusia niin monta kertaa kuin haluaa. Arvosanoista paras jää voimaan.
Hylätyn kokeen saa uusia kolme kertaa ensimmäistä suorituskertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen niin monta kertaa kuin haluaa.
Tutkinnon täydentäminen
Yhden tai kaksi tutkintokertaa käyttänyt kokelas, joka on osallistunut vähintään viiteen kokeeseen ja saanut hylätyn yhdessä niistä, voi halutessaan lisätä tutkintoonsa uusia aineita. Kokelas, joka on suorittanut vähintään viisi koetta hyväksytysti, mutta jolla on opinnot kesken, voi lisätä tutkintoonsa uusia aineita, jos hänellä on tutkintokertoja jäljellä. Tutkintoa voi täydentää myös ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen.
Ylioppilastutkintoon ilmoittautuminen on opiskelijan omalla vastuulla, mutta siihen saa koululta ohjausta. Ilmoittautuville järjestetään infotilaisuus, jossa läsnäolo on varsinkin ensimmäisellä ilmoittautumiskerralla välttämätöntä. Tarkista päivämäärä opinto-oppaasta.
Ilmoittautuminen tehdään jokaiselle tutkintokerralle erikseen ja se on aina sitova. Ilmoittautumisessa annettuja tietoja ei voi myöhemmin muuttaa eikä ilmoittautumista voi perua.
Ilmoittautumista koskevat määräajat löytyvät opinto-oppaasta. Syksyn tutkintokerralle ilmoittaudutaan toukokuussa ja kevään tutkintokerralle marraskuussa.
Toimintaohjeet ilmoittautumiseen
- Päivitä Wilmassa yo-tutkintoa koskeva suunnitelma lomakkeella Opinto-ohjaus 2 (tämä on tehty ykkösten opotunneilla keväällä ja se löytyy valikosta "Lomakkeet").
- Tarkista Wilmassa, että koululle ilmoittamasi yhteystiedot ovat oikein. Korjaa ne tarvittaessa. Lasku lähetetään koulun rekisterissä olevaan osoitteeseen ja se täytyy maksaa ennen ylioppilaskokeisiin osallistumista.
- Täytä ilmoittautumislomake Wilmassa (löytyy valikosta "Lomakkeet") määräpäivään mennessä. Huomaa, että ilmoittautumiskohtaan kirjataan vain ne kokeet, joihin ilmoittaudut seuraavalle kerralle. Suunnitelmakohdassa näkyvät kaikki kokeet, joita olet ehkä tekemässä myöhemmin.
- Ryhmänohjaajasi tarkistaa, että yo-tutkintoa koskevat säännöt toteutuvat sinun tutkinnossasi ja antaa sinulle palautetta ennalta sovittuun päivämäärään mennessä. Jos saat palautetta, tee ilmoittautumiseen tarvittavat korjaukset.
- Kun ro:n tarkistusaika on päättynyt, lomake tarkistetaan kansliassa. Sen jälkeen lomake lukittuu etkä voi tehdä siihen enää muutoksia.
- Tarkista ilmoittautumistietosi lomakkeelta "Ilmoittautumistietojen tarkistus". Mikäli huomaat virheen, ole viipymättä yhteydessä rehtoriin tai koulusihteeriin.
- Ylioppilastutkintomaksu laskutetaan ilmoittautumistietojen mukaisesti. Laskun lähettää Oulun kaupunki (sitä ei makseta omalle koululle).
- Lukiosta jo valmistuneet opiskelijat ilmoittautuvat erillisellä lomakkeella.
Ylioppilaskoepäivä on merkityksellinen päivä. Kokeessa onnistumisella voi olla mahtavia seurauksia - se voi auttaa sinua saamaan haluamasi opiskelupaikan ja se tarjoaa aivan uusia oppimisen elämyksiä, kun yhdistelet koko lukion aikana oppimiasi asioita uudella tavalla! Kokeeseen kannattaa valmistautua monella tavalla:
- Kertaa oppiaineen asiat huolella ja harjoittele aineen vastaustekniikkaa. Varmista, että tiedät, erilaisten tehtävätyyppien vastaustekniikan ja osaat käyttää digitaalisessa ylioppilastutkinnossa käytössä olevia apuohjelmia.
- Nuku ja syö järkevästi ennen koepäiviä. Varaa koepäivänä mukaasi eväät, joiden avulla jaksat tehdä päivän työt. Nälkä tai väsymys koepäivänä voi pilata hyvän treenauksen!
- Selvitä mieltäsi painavat asiat ajoissa ja pyydä apua, jos et selviä niistä yksin. Joskus asiat eivät yksinkertaisesti selviä ja hankala elämäntilanne saattaa vaikeuttaa kokeeseen valmistautumista tai keskittymistä koepäivänä. Siinä tapauksessa ylioppilastutkintolautakunnalle voi tehdä puoltolauseen ja pyytää, että asia otettaisiin huomioon koetta arvosteltaessa.
Vinkkejä koepäivään
- pukeudu mukaviin ja lämpimiin vaatteisiin
- valitse kengät, jotka eivät kopise ja häiritse muita kokeen tekijöitä, kun käyt wc:ssä kesken kokeen (moni varaa mukaansa villasukat tai sisätossut)
- pakkaa eväät niin, että pakkaukset eivät rapise ja aiheuta häiriötä muille kokeen tekijöille
- vaatteissa tai eväspakkauksissa ei saa olla koekielistä tekstiä.
Ylioppilaskoepäivät löydät opinto-oppaasta, Wilman tiedotteesta sekä tietenkin ylioppilastutkintolautakunnasta. Ylioppilaskokeessa on tarkat käyttäytymissäännöt, joita jokaisen on noudatettava.
Koetilaan saa tuoda
- omat kirjoitusvälineet (ei penaalia tm. pussia)
- kannettavan tietokoneen ja halutessaan siihen hiiren ja/tai näppäimistön (lisälaitteissa ei saa olla langatonta yhteyttä)
- omat eväät läpinäkyvissä paketeissa, joissa ei ole mitään tekstiä (jos tekstejä ei saa poistettua, ne on peitettävä esim. teipillä)
- henkilöllisyystodistuksen (HUOM! tämä on välttämätön kokeissa, joissa on useiden koulujen kokelaita eli mahdollisesti myös sinulle vieraita valvojia)
Koetilaan ei saa tuoda
- paperia (vastauspaperit ja nenäliinat saa valvojalta)
- vaatteita, joissa on koekielistä tekstiä
- matkapuhelinta tai rannekelloa
Ohjeita koetilanteeseen
- viittaa, jos sinulla on asiaa valvojalle esim. wc-käynnin vuoksi
- odota paikallasi, kunnes valvoja tulee luoksesi
- lukitse näytön poistuessasi omalta paikaltasi
- valvoja ei voi neuvoa tehtäviin liittyvissä asioissa
- voit pyytää valvojalta lisää paperia, nenäliinoja tai esim. varakynän
- kaikkiin papereihin merkitään oma nimi ja allekirjoitus ja kaikki paperit palautetaan pois lähtiessä
- kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12
Yo-kokeen suorittamiseen voi saada erityisjärjestelyjä. Erityisjärjestelyiden tarkoituksena on luoda kokelaalle yhdenvertaiset mahdollisuudet kokeiden suorittamiseen.
Erityisjärjestelyhakemus tehdään sähköisesti. Hakemus tehdään Ylioppilastutkintolautakuntalle yhdessä rehtorin kanssa. Opinto-oppaan lukuvuosikalenterista löytyy päivämäärät, joihin mennessä hakemus on lähetettävä. Hakemus on tehtävä viimeistään silloin, kun kokelas ilmoittautuu tutkintoon ensimmäisen kerran. Jos tarve havaitaan vasta tutkinnon aloittamisen jälkeen, hakemuksen voi tehdä myös hajautetun tutkinnon ollessa kesken.
Hakemuksen liitteeksi tarvitaan erillisiä lausuntoja, riippuen siitä, mistä syystä erityisjärjestelyjä haetaan. Alla on kuvattu lyhyesti tarvittavat lausunnot:
- Lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus: Luki-lausunnon saat erityisopettajalta, jos hän on tehnyt sinulle luki-tutkimuksen.
- Sairaus ja vamma: Lääkärinlausunto ja muut asiaan vaikuttavat lausunnot. Saat lausunnon koululääkäriltä tai omalta hoitavalta lääkäriltäsi. Ota tarvittaessa yhteys terveydenhoitajaan, jos et tiedä, mistä varaisit lääkäriajan.
- Erityisen vaikea elämäntilanne: Erityisen vaikeaa elämäntilannetta koskeva lausunto sekä mahdollinen lääketieteellistä diagnoosia koskeva lausunto. Lausunnon elämäntilanteesta voi kirjoittaa kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja tai lääkäri.
- Vieraskielisyys: Lausunto, jossa on opettajien arvio kokelaan vieraskielisyyden vaikutuksesta opintomenestykseen. Lausunto pyydetään YTL:n järjestelmässä sinua opettavilta opettajilta. Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan.
Ylioppilastutkintolautakunta lähettää päätöksen kokelaalle sekä tiedoksi lukiolle. Jos päätös ei ole tullut kokelaalle noin kaksi viikkoa ennen ylioppilastutkinnon alkua, täytyy ottaa yhteyttä lautakuntaan.
Lisätietoa erityisjärjestelyistä löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.
Kokelaan sairastuminen koepäivänä tai joku muu äkillinen ja ennakoimaton tilanne voidaan ottaa huomioon arvostelussa. Hakemus tällaisen tilanteen huomioimisesta (ns. puoltolause) tulee toimittaa Ylioppilastutkintolautakuntaan mahdollisimman pian (viimeistään kuitenkin kahden viikon kuluessa tutkintokerran viimeisestä koepäivästä). Sairaustapauksessa hakemuksen liitteeksi on oltava lääkärintodistus kyseiseltä päivältä. Hakemus tehdään rehtorin kanssa.
Alustavat tulokset näkyvät Wilmassa noin viikon kuluttua ylioppilaskoepäivästä, ja joissakin tapauksissa kahden viikon kuluttua. Opettajan tekemä alustava arviointi voi muuttua lautakunnassa. Alustavassa arvioinnissa ei huomioida luki-vaikeutta, sairauksia, vammoja, vieraskielisyyttä tai muita puoltolauseita. Pisterajat, jotka määräävät minkä arvosanan kukin kokeestaan saa, voivat niinikään muuttua. Vanhat pisterajat löytyvät YTL:n verkkosivuilta.
Lopullinen arviointi tehdään YTL:ssa. Lopullisessa arvioinnissa huomioidaan mahdolliset kokelaan ja koulun lähettämät todistukset ja puoltolauseet. Ylioppilaskokeiden lopulliset tulokset tulevat koululle keväällä 25.5. mennessä ja syksyllä 23.11. mennessä. Tulokset näkyvät heti niiden tultua julkisiksi Wilmassa. Niitä ei voi tiedustella koululta puhelimitse. Tulokset tulevat nähtäville myös Oma Opintopolku -verkkopalveluun päivää myöhemmin.
Hyväksytysti suoritetun kokeen saa uusia ilman rajoitusta. Hylätyn kokeen saa uusia kolme kertaa tutkinnon suorittamisen aikana.
Tutkinnon täydentäminen on mahdollista, kun tutkinto on suoritettu. Sitä voi täydentää kokeilla, joihin ei ole aikaisemmin osallistunut. Tutkintoa voi täydentää myös tutkintoon sisältyvän saman oppiaineen eritasoisella kokeella.
Kompensaatiolla tarkoitetaan, että yksi hylätty koe korotetaan hyväksytyksi muiden suoritettujen kokeiden arvosanojen perusteella. Hylättyjä ylimääräisiä kokeita ei kompensoida. Mikäli ylimääräisestä kokeesta saa hylätyn, sitä ei merkitä todistukseen lainkaan. Kompensaatio tehdään automaattisesti, ellei kokelas ole sitä erikseen kieltänyt.
Jos tutkintoon vaadittavista viidestä kokeesta yksi on hylätty ja neljä hyväksyttyä, kompensaatiopisteitä annetaan seuraavasti: L 7p, E 6p, M 5p, C 4p, B 3p, A 2p. Jos kokelas on suorittanut enemmän kuin viisi koetta, laskemisessa otetaan huomioon ne neljä koetta, joista saa korkeimman kompensaatiopistesumman. Ylimääräisistä kokeista ei anneta pisteitä. Hylätyn kokeen kompensaation tarvitaan 10 kompensaatiopistettä.