AJANKOHTAISTA

Ajankohtaista

< Takaisin

Ainutlaatuinen katsaus arkeologiseen tutkimukseen Oulu-opistossa

AINUTLAATUINEN KATSAUS AJANKOHTAISEEN ARKEOLOGISEEN TUTKIMUKSEEN – 9 LUENNON SARJA OULU-OPISTOSSA

Mongoliasta karvojen, luiden, hautojen ja lohenkalastuksen kautta Oulun Hahtiperän hylkyyn

Tänä keväänä on Oulu-opistossa Suomessa ainutlaatuinen arkeologian kurssi: ajankohtaista tutkimusta, seitsemän tutkijaa, yhdeksän luentoa, eri menetelmiä, uusia merkittäviä tutkimustuloksia ja päivän maastoretki arkeologisille kohteille. Tämä on jatkoa jo kolmena vuonna Oulu-opiston järjestämille arkeologian kursseille ja tarjoaa tietoa, jota Oulussa ei aiemmin ole yleisölle esitelty.

Luennoista osa on videoyhteydellä tapahtuvia, osa paikan päällä Pohjankartanossa pidettäviä. Luennoitsijat ovat viime vuosina väitelleitä, mukana ajankohtaisessa kansainvälisessä tutkimuksessa, uusilla metodeilla ja näkökulmilla aineistoa analysoivia. Vastaavaa kurssia ei ole muualla Suomessa joten tähän tilaisuuteen on syytä tarttua.

Kurssi tarjoaa harvinaisen tilaisuuden saada kokonaiskuva siitä mitä uusin Suomen uusin arkeologinen tutkimus menneisyyden ihmisten elämästä kertoo. Kurssilla esitellään tuloksia koko maan alueelta. Pohjois-Pohjanmaata edustavat Oulun keskustan Hahtiperän viime syksyn hylkylöytö, Kierikin kivikautiset lohenkalastuslöydöt ja Iin Haminan 1400-1600-luvun asukkaiden ruokavalio isotooppi-analyysin perusteella.

Arkeologia on viime vuosina vahvasti painottunut luonnontieteellisiin menetelmiin ja niiden kautta on saatu runsaasti todella merkittävää uutta tietoa mm. muinais-DNAsta, luututkimuksen merkittävistä mahdollisuuksista, ruoasta, kalastuksesta, ihmisen ja eläimen suhteista kuin myös vainajista rikkaine hauta-antimineen. Tämä uusi tieto on laadultaan kansainvälistä huippua ja paljastaa paljon uutta tietoa ajoituksista, geneettisestä perimästä, tautihistoriasta, elinkaaresta, hauta-antimista ja hautaustavoista. Tutkimusten takana on valtaisa työ. Esimerkiksi luuaineistoon erikoistunut FT Kati Salo on tutkinut yli 1000 vainajaa ja tuhansia luulöytöjä joista saadut tulokset kertovat uutta tietoa muinaisista suomalaisista. Lisätietoja aiheesta löytyy mm. Youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=_sjdhLM_YSk

Uusimpaan tutkimukseen kuuluu myös aiemman materiaalin läpikäynti. FT Oula Seitsonen on tehnyt sen viime kesänä seikkailemalla Aasiassa televisiosta tuttujen sankariarkeologien  tapaan. Seitsonen kiersi Mongolian aroilla seuraten 110 vuotta samoilla aroilla kulkeneiden suomalaistutkijoiden jalanjälkiä etsien heidän kartoittamiaan kohteita. Mitä Mongolia opetti – sen kuulemme upeiden kuvien kera Seitsosen luennoilla.

Luento-ohjelmassa on mainittu onko luento paikan päällä vaiko videoyhteyden kautta. Ilmoittautumiset tehdään Oulu-opistolle. Koko kurssin hinta on 80 euroa ja se sisältää myös yhden päivän maastoon tutustumisen. Kurssin vastuuhenkilönä toimii Oulun Luupin intendentti Leena Lehtinen. 

Luennot, luennoitsijat ja aiheet:

  • 19.2. FT Kati Salo, Helsingin yliopisto:  Pronssikautiset ihmisluut Suomessa. Etäluento.
  • 26.2. FM Matleena Riutankoski: Oulun Hahtiperän hylky. Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 11.3. FT Kati Salo, Helsingin yliopisto: Tautihistorian tutkimus luulöytöjen avulla Etelä-Suomessa. Etäluento.
  • 18.3. Ph.D. Maria Lahtinen, Helsingin yliopisto: Pohjois-Pohjanmaalla tehdyt isotooppi-tutkimukset kertovat Iin Haminan asukkaiden 1400-1600-luvun  ruokavaliosta. Etäluento.
  • 25.3. FT Oula Seitsonen, Oulun/Helsingin yliopisto: Mongolian aroilla 110 vuotta myöhemmin: Suomalais-mongolialainen retkikunta G.J. Ramstedtin ja Sakari Pälsin jalanjäljissä kesällä 2019. Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 1.4.  FT Satu Koivisto, Turun yliopisto: Iijoen lohenkalastuksen kivikautiset juuret – Uuden menetelmän testausta Kierikinkankaan asuinpaikalla. Etäluento.
  • 8.4.  FT Tuija Kirkinen, Helsingin yliopisto: Turkisjäänteet rautakautisissa ja historiallisissa haudoissa kertovat ihmisen ja eläimen välisestä suhteesta. Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 15.4. FM Ulla Moilanen: Valkeakosken Toppolanmäen uudet tutkimukset - Kasveista muinais-DNA:han.  Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.
  • 22.4. FM Ulla Moilanen: Hattulan Tyrvännön Suontaka - Suomen ainoa naisen miekkahauta? Luento pidetään Oulussa Pohjankartanossa.

Sekä luennot että etäluennot ovat Pohjankartanossa (Leevi Madetojan katu 1 Oulu)  luokassa B131. Ilmoittautumiset Oulu-opiston nettisivujen kautta tai toimistoon soittamalla (www.ouluopisto.fi puh. 050 3166729, puh. 050-4104010).

Luentosarja toteutetaan yhteistyössä Oulu-opiston ja Oulun Luupin kanssa.

Lisätietoja:

Kierikkikeskuksen intendentti Leena Lehtinen p. 040 514 9466

Kuva: Oula Seitsonen

Jakolinkki