Luvat ja ilmoitukset
Suuret ja joskus pienemmätkin tapahtumat edellyttävät erilaisia lupia ja ilmoituksia. Alle on koottu suurin osa luvista, joita tapahtuma voi tarvita sekä ilmoituksista, joita voi joutua tekemään. Ennen lupien hakemista ja ilmoitusten tekemistä on hyvä hoitaa tila-asiat kuntoon.
Pyrimme pitämään listan ajan tasalla. Jos huomaat ongelmia/muutoksia lupiin ja ilmoituksiin liittyen, pyydämme ottamaan yhteyttä tapahtumat@ouka.fi.
Lupien ja ilmoitusten tekeminen voi aluksi tuntua haastavalta, mutta ajan myötä ne muuttuvat rutiiniksi. Lupa ja ilmoitus käytännöt voivat muuttua, joten tarkastathan aina lupaa ylläpitävältä taholta tarkat tiedot kyseiseen lupaan tai ilmoitukseen liittyen. Suurten tapahtumien on hyvä palauttaa ilmoitukset ja luvat huomattavasti aiemmin.
Ennen tapahtuman tarkemmansuunnittelun aloittamista on hyvä selvittää ja sopia seuraavat asiat:
-
Tapahtumapaikan valinta ja varaaminen
-
Turvallisuus kokouksen järjestämisestä sopiminen poliisin ja palolaitoksen kanssa (ei aina tarpeen)
-
Meluilmoitus ympäristönsuojeluviranomaiselle (minimi)
-
Alkoholin anniskelulupa
-
Yleisen alueen käyttölupa
-
Tilapäinen mainos- ja viitoituslupa
-
Ilmoitus liikennettä haittaavasta työstä katu tai kevyen liikenteen verkolla
-
Ilmoitus suuresta yleisötilaisuudesta terveydensuojeluviranomaiselle
-
Ilmoitus kuluttajapalvelusta kuluttajaturvallisuusviranomaiselle
-
Jätehuoltomääräykset Tupakkatuotteiden vähittäismyyntilupa
-
Turvallisuus- ja pelastussuunnitelman palautus pelastuslaitokselle
- Ilmoitus yleisötilaisuuden järjestämisestä poliisille (viimeistään)
Yleistä aluetta ei saa ottaa käyttöön ilman lupaa. Lupa vaaditaan niin rakennustyölle kuin kulttuuritapahtumallekin. Lupaa haetaan sähköisen asiointipalvelun kautta.
Jos lupa-alue ulottuu katualueelle ja vaikuttaa liikenteeseen, tulee luvan hakijan toimittaa tilapäinen liikenteen ohjaussuunnitelma hyväksyttäväksi. Katso perusesimerkkejä tilapäisistä liikennejärjestelyistä.
Lupamaksut löytyvät rakennusvalvonnan sivuilta.
Lupa tulee hakea 21 vrk ennen alueen käyttöönottoa. Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut valvoo yleisten alueiden käyttöä. Luvattomasta yleisen alueen käytöstä peritään taksojen mukainen korvaus kaksinkertaisena. Mikäli lupa-alue vahingoittuu luvan saajan toimesta, korjataan vahingot luvan saajan kustannuksella.
Lue lisää yleisten alueiden käyttöluvasta Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden sivulta.
Yksityisten tapahtuma-alueiden lupavaatimukset löydät jokaisen alueen/ tilan tapahtuma-aluekortista.
Kysy lisätietoja:
Käyttöluvista p. 044 703 2116 tai 044 703 2169
Ydinkeskustan myyntipaikoista p. 040 825 6849, www.oulunliikekeskus.fi
Tarkista tarvitseeko tapahtumasi meluilmoitusta
Hailuodon, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun ja Tyrnävän ympäristönsuojelumääräyksten (17–20 §).
Kaikki tapahtumat eivät välttämättä vaadi meluilmoituksen tekemistä. Niitä ovat voimassa olevien ympäristönsuojelumääräysten mukaan:
- moottoriurheilutapahtumia ja ulkoilmakonsertteja lukuunottamatta sellaiset urheilu-, huvi- tai näytöstilaisuudet, jotka järjestetään yleisökäyttöön tarkoitetulla alueella 9.00–22.00 välisenä aikana
- äänentoistolaitteiden tilapäinen käyttö mainos- tai vastaavassa tarkoituksessa kello 7.00–22.00
- katusoitto
- ilotulitus
- muu ympäristötoimen arvion mukaan näihin rinnastettava toiminta.
Sekä ympäristönsuojelulakiin (527/2014, 118 §) perustuvat
- yksityishenkilön talouteen liittyvä toiminta
- toiminta, jolla on ympäristölupa
- puolustusvoimien toiminta.
Mikäli tapahtumasi ei vaadi ilmoituksen tekemistä, tulee sinun kuitenkin noudattaa ympäristönsuojelumääräysten pykäliä 19 ja 20, eli tapahtuma tulee toteuttaa siten, ettei siitä aiheudu haittaa tai häiriötä lähinaapurustolle.
Kun tapahtumasi vaatii meluilmoituksen tekemistä, selvitä ennen ilmoituksen täyttämistä tapahtumaan liittyvä äänentoiston käyttö:
- päivämäärät ja ajankohdat
- tapahtumapaikka
- melupäästö
- lähimmät melulle altistuvat kohteet
- meluntorjuntatoimet
- melun seuranta ja mittaaminen
- meluhaitasta tiedottaminen
Selvitä myös tapahtumaan liittyvä jätehuollon järjestäminen ennen ilmoituksen tekemistä, koska jätehuollon järjestäminen ja melu ilmoitetaan samalla lomakkeella. Jätehuoltomääräysten 36§ koskee Hailuotoa, Kempelettä, Lumijokea ja Oulua.
Yleisötilaisuuteen on järjestettävä:
- jäteastiat
- jäteastioiden tyhjentäminen
- tyhjentämisen suorittava jäteyritys
- biojäteastiat tarvitaan aina, jos tilaisuudessa tarjoillaan yleisölle elintarvikkeita
Yleisötapahtumille on laadittu lyhyt jätehuolto-ohje.
Meluilmoitus ja jätehuollon järjestämissuunnitelma on tehtävä viimeistään 30 vrk ennen tapahtumaa. Suurten tapahtumien kohdalla ilmoitus on syytä toimittaa tätäkin aiemmin. Näin tapahtumajärjestäjälle jää aikaa toteuttaa äänentoiston käyttöön ja jätehuoltoon liittyvät järjestelyt päätöksen määräysten mukaisesti.
Ilmoitus on kätevin tehdä sähköisen asiointipalvelun kautta (kohdasta Ympäristöluvat). Paperinen ilmoituslomake on valtakunnallisessa ympäristöhallinnon palvelussa.
Lomakkeen voi lähettää Oulun seudun ympäristötoimeen:
Oulun seudun ympäristötoimi
Oulun kaupungin kirjaamo
PL 71
90015 Oulun kaupunki
tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo(at)ouka.fi.
Täytä meluilmoitus, johon kirjataan tapahtuman äänentoiston käyttö sekä jätehuoltojärjestelyt
- Muista tarvittavat karttaliitteet.
- Muista yhteystiedot.
Päätös on maksullinen. Maksun suuruus löytyy taksan sivulta 8. Tieto päätöksestä julkaistaan Oulun kaupungin verkkosivuilla.
Mikäli et käytä sähköistä asiointipalvelua, löydät meluilmoituslomakkeen täyttöohjeineen ymparisto.fi -verkkosivustolta.
Katso myös:
YM ohje 1/1995: Ympäristömelun mittaaminen
Lisätietoja Oulun seudun ympäristötoimen ympäristötarkastaja puh. 044 7036790.
Laadi ennen tilaisuutta pelastus- ja turvallisuussuunnitelma sekä tarvittaessa liikennesuunnitelma.
Pelastuslain 16 §:ssä tarkoitettu yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma on laadittava yleisötilaisuuteen tai tapahtumaan, jossa:
- arvioidaan olevan läsnä samanaikaisesti vähintään 200 henkilöä. Jos tapahtumaasi osallistuu alle 200 henkeä, suunnitelmaa ei tarvitse tehdä.
- käytetään avotulta, ilotulitteita tai muita pyroteknisiä tuotteita taikka erikoistehosteina palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja.
- tapahtumapaikan poistumisjärjestelyt poikkeavat tavanomaisesta.
- tapahtuman luonne aiheuttaa erityistä vaaraa ihmisille.
Lähetä suunnitelma pelastuslaitokselle 14 vuorokautta ennen tapahtumasi alkua. Toimita pelastussuunnitelma: pelastuslaitos.palotarkastaja@pohde.fi.
Katso pelastus- ja turvallisuussuunnitelmamalli pohjaksi omalle suunnitelmallesi. Löydät myös lisätietoa oppaan Turvallisuus-osiosta.
Lisätietoja Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokselta:
päivystävä palotarkastaja arkisin klo 8.30-15.30 p. 08 558 41380.
Yleisötilaisuuden järjestämisestä on tehtävä kirjallinen ilmoitus poliisille. Ilmoitus on jätettävä vähintään viisi vuorokautta ennen tilaisuuden alkamista. Erityisesti suurten tapahtumien kannattaa jättää ilmoitus jo huomattavasti aikaisemmin. Ilmoituksia ei tarvita yleisötilaisuuksista, jotka eivät edellytä
-toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi tai haitan estämiseksi
-erityisiä liikennejärjestelyjä
Yleisötilaisuus voi olla tällainen esimerkiksi vähäisen osallistujamäärän, tilaisuuden luonteen tai järjestämispaikan vuoksi
Lisätietoja luvasta sekä tarvittavat lomakkeet poliisin verkkosivuilta. Sähköisen ilmoituksen tekemiseen tarvitset pankkitunnukset. Huomioithan, että tulostetun ilmoituksen palauttamista varten tulee varata aika poliisilaitokselle. Tulostetun lomakkeen voi toimittaa johonkin alla olevista poliisilaitoksista:
Oulun keskustan poliisiasema
Kirkkokatu 13
PL 45
90101 Oulu
Haukiputaan poliisiasema
Lossitie 1
PL 44
90831 Haukipudas
Lupapäätös on maksullinen:
Ilmoituksen maksu on 25 € ja päätöksen 55 €.
Lisätietoja lupa-asioista saat valtakunnalliseta neuvontapalvelusta:
p. 0295 419 899, ma - pe klo 9.00 - 11.00
Suuri yleisötilaisuus on tilaisuus, johon ennakoidaan osallistuvan vähintään 500 yhtäaikaista kävijää. Tilaisuuden järjestäjän on ilmoitettava suuresta yleisötilaisuudesta Oulun seudun ympäristötoimen ympäristöterveydenhuoltoon vähintään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa. Tilaisuuden järjestäjä ilmoittaa alustavan luettelon tapahtumaan tulevista elintarviketoimijoista ilmoituksen mukana. Elintarviketoimijan on tiedotettava liikkuvasta elintarvikehuoneistosta Oulun seudun ympäristötoimeen viimeitään neljä arkipäivää ennen tapahtuman alkua. Tiedottamista ei tarvitse tehdä, jos liikkuva elintarvikehuoneisto on jo rekisteröity Oulun seudun ympäristötoimeen.
Lisätietoja ilmoituksesta sekä tarvittavan lomakkeen saat Oulun seudun ympäristötoimen sivulta.
Ilmoituslomake toimitetaan:
ymparisto(at)ouka.fi
tai
Oulun seudun ympäristötoimi
PL 34 / Solistinkatu 2
90015 Oulun kaupunki
Lisätietoja ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelimesta
p. 044 7036700 arkisin klo 9-15
- huolellisuusvelvollisuus
- turvallisuusasiakirjan laatiminen (yli 2 000 henkilöä tai muu erityinen riski)
- onnettomuuskirjanpito
- ilmoitusvelvollisuus vakavista onnettomuuksista ja vaaratilanteista Tukesiin
- tietojen antaminen asiakkaille
Kuluttajaturvallisuuslain mukaan tapahtumajärjestäjällä on vastuu niin osallistuvista aktiivisista asiakkaista kuin passiivisistakin asiakkaista, jotka vain seuraavat toimintaa. Lisäksi järjestäjä on vastuussa myös muista tapahtuman vaikutuspiirissä olevista. Järjestäjän on siis huolehdittava, ettei tapahtuma aiheuta vaaraa ohikulkijoitta tai tapahtuma-alueen ulkopuolelta toimintaa seuraaville. Tarvittaessa Tukes voi täydentää muiden viranomaisten valvomia ja ohjeistamia seikkoja, mikäli sitä pidetään tarpeellisena kuluttajien turvallisuuden varmistamiseksi.
Erilaisista oheispalveluista tulee myös laatia turvallisuusasiakirja, vaikka nämä olisivat ulkopuolisen tai kolmannen tahon tuottamia. Toiminnanharjoittajilla on yleensä palvelustaan turvallisuusasiakirja, josta tapahtumajärjestäjä voi tarkistaa kunkin toiminnon vaativat erityisjärjestelyt, kuten turvaetäisyydet ja eristämisen. Turvallisuusasiakirja tulee laatia muun muassa pomppulinnoista, uimapaikasta, ratsastuspalveluista ja moottoriurheilupalveluista. Turvallisuusasiakirjaa ei tarvitse toimittaa viranomaiselle ilma erillistä pyyntöä, mutta sen on oltava käytössä ennen toiminnan aloittamista.
Yksityishenkilön vähäriskinen (esimerkiksi makkaran grillaus, lettujen paisto, pullan ja kahvin myynti) ja pienimuotoinen (liikevaihto alle 15 000€/vuosi) elintarviketoiminta ei vaadi erillistä tiedottamista. Elintarvikkeiden myyntiin ja tarjoiluun liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä Oulun seudun ympäristötoimen neuvontapuhelimeen p. 044 7036700 arkisin klo 9-15 tai sähköpostitse ymparisto@ouka.fi.
Musiikinkäyttölupa on haettava etukäteen jokaiseen tapahtumaan, jossa soitetaan tekijänoikeudella suojattua musiikkia. Musiikin muodolla ei ole väliä, lupa tulee hakea oli musiikki esitetty livenä tai tallenteelta. Teosto ja Gramex tarjoavat tapahtumajärjestäjille yhteistä musiikinkäyttölupaa eli tapahtumalupaa. Lupa tarvitaan sekä pääsymaksullisiin että maksuttomiin tapahtumiin. Se on haettava ja saatava ennen ensimmäistä sillä järjestettävää tapahtumaa. Lisätietoa tapahtumalupaan liittyen voi lukea Teoston sivuilta.
Tilapäinen mainostaminen ja viitoituksen asettaminen on yleensä luvanvaraista toimintaa. Lupa haetaan Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista 21 vuorokautta ennen tapahtumaa.
Kartan tilapäisen mainostamisen paikoista sekä tarvittavat lomakkeet löydät yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden sivulta.
Poikkeuksen em. lupavaatimuksiin muodostavat vapaan ilmoittamisen pilarit. Vapaan ilmoittamisen pilareihin saa kuka tahansa laittaa mainoksiaan ilman lupaa. Vapaan ilmoittamisen pilareita ei hoida kukaan, joten mainosten kiinnittäjän tulee poistaa julisteensa, kun tapahtuma on pidetty.
Tapahtumien järjestämistä varten pystytettävistä yleisöteltoista, esiintymislavoista ja muista vastaavista rakennelmista tulee tehdä 30 vuorokautta ennen rakennelman pystyttämistä ilmoitus rakennusvalvontaan sekä pelastuslaitokselle (Oulun rakennusjärjestys 46 § Tapahtumien järjestäminen).
Tapahtumien järjestämistä varten voidaan julkiseen kaupunkitilaan pystyttää yleisötelttoja ja muita vastaavia siirrettäviä rakennuksia ja rakennelmia ilman rakennusvalvontaviranomaisen toimenpidelupaa, jos ne ovat paikallaan ja käytössä enintään 1 kuukauden. Teltoissa on oltava yleisömäärään nähden riittävästi opastettuja poistumisreittejä ja alkusammutuskalustoa. Teltat on kiinnitettävä tukevasti maahan. Tilapäisten rakennelmien, esiintymislavojen ja telttojen turvallisuudesta vastaa tapahtuman järjestäjä. Järjestäjän on annettava vastuuhenkilön allekirjoituksella varustettu todistus siitä, että em. rakennelmien turvallisuus vastaa Suomen rakentamismääräyskokoelman vaatimuksia rakennuksen kestävyyden ja käyttöturvallisuuden osalta. Todistus on esitettävä tapahtuma-alueen tarkastusta suorittavalle viranomaiselle. Tapahtumien jälkeen kaikki rakennukset ja rakennelmat on poistettava viipymättä ja tapahtuma-alue siistittävä. Vahingoittunut tai likaantunut katu- tai muu alue on kunnostettava ja siistittävä välittömästi. Tapahtumia järjestettäessä on huolehdittava muun muassa riittävistä jätehuolto- ja käymäläjärjestelyistä, häiritsevän melun ennalta ehkäisystä ja paikan siistimisestä tapahtuman jälkeen. Tapahtuman järjestämiselle on hankittava muut mahdollisesti tarvittavat luvat.
Lisätietoja luvan tarpeesta saat rakennusvalvonnan tarkastusarkkitehdeilta ja insinööreiltä.
Rakennusvalvonnan yhteystiedot
Lisätietoa toimenpideluvista ja rakennusluvista saat rakennusvalvonnan sivuilta. Sivulla on tiedot hakemisesta, tarvittavat liitteet sekä hinnat.
Lisätietoa toimenpideluvista ja rakennusluvista
Tarkemmat tiedot lupahakemuksen liitteistä saat sähköisestä asiointipalvelusta.
Jätehuoltomääräykset
Tapahtumajärjestäjän on huolehdittava tapahtuman jätehuoltojärjestelyistä ja noudatettava jätehuoltomääräyksiä. Yleisötilaisuuden jätehuolto on järjestettävä jätehuoltomääräysten 34. §:n mukaan. Lue lisää Jätehuoltomääräyksistä ja katso ohjeita yleisötapahtumien jätehuoltoon.
Käymäläjärjestelyistä lisätietoja antaa Oulun seudun ympäristötoimen terveystarkastaja p. 044 703 6700.
Jätehuoltomääräyksistä saa lisätietoja Oulun seudun ympäristötoimen ympäristötarkastajalta p. 044 7036790.
Luvanhakijan on oltava anniskelulupaa hakiessaan kaupparekisterissä. Lupaa suositellaan haettavaksi viimeistään 30 päivää ennen tapahtuman alkamista. Päätös maksaa 780 €, jos anniskelualueella on enintään 200 asiakaspaikkaa, ja 1 120 €, jos anniskelualueelle on yli 200 asiakaspaikkaa. Hakijoihin, joilla on jo voimassa oleva lupa, sovelletaan alennettuja käsittelymaksuja.
Anniskelulupaan liittyvät hakemuslomakkeet ohjeineen löytyvät aluehallintoviraston verkkosivuilta.
Lupahakemus toimitetaan:
kirjaamo.pohjois(at)avi.fi
tai
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue
PL 6, 13035 AVI
Käyntiosoite: Linnankatu 1-3
Lisätietoja Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta
p. 0295 017 500
Tupakkatuotteiden myyntilupaa haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta tai hakijan kotikunnalta, jos myynti tapahtuu liikennevälineissä. Tupakan vähittäismyyntilupa on myyntipaikka- ja toimijakohtainen. Sähköiset hakemukset liitteineen tulee tehdä viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa. Tupakkatuotteiden vähittäismyyntillupahakemus ja siihen liittyvät ohjeet sekä liitteet löytyvät Valviran sivulta. Lupahakemuksen liitteenä on esitettävä myös omavalvontasuunnitelma.
Lupahakemus voidaan tehdä myös kirjallisesti. Se on toimitettava liitteineen viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa luvan myöntävälle kunnan viranomaiselle. Hakemuksen liitteenä toimitetaan omavalvontasuunnitelma ja mahdollinen pohjapiirros. Kirjallinen hakemus toimitetaan osoitteeseen:
Oulun seudun ympäristötoimi
PL 34 / Solistinkatu 2
90015 Oulun kaupunki
Päätös on maksullinen. Lisätietoja lupamaksusta.
Lisätietoja Oulun seudun ympäristötoimen terveystarkastajalta
puh. 044 703 6761
Sähköenergia (Oulun alue)
Sähköstä, lämmöstä, kaukolämmöstä ja energiansiirrosta saa lisätietoja Oulun Energian verkkosivuilta.
puh. 08 5584 3300
info.oe(at)ouka.fi
Energiatalo
Kasarmintie 6
90130 Oulu
Vesi- ja viemäröintijärjestelyt
Talousveden toimittamisesta ja jätevesien viemäröinnistä saa lisätietoja Oulun Vesi -liikelaitoksen verkkosivuilta. Tutustu myös jätehuoltomääräyksiin.
puh. 08 5584 3800
oulunvesi(at)ouka.fi
Oulun Vesi liikelaitos
Kasarmintie 29
90015 Oulun kaupunki
Tavara-arpajaisilla tarkoitetaan toimintaa, jossa luvataan maksua tai muuta suoritusta vastaan sattumaan perustuvalla tavalla määrättävä voitto. Tavara-arpajaiset saa toimeenpanna vain viranomaisen myöntämällä tavara-arpajaisluvalla, ellei arpajaislaissa ole toisin säädetty (esim. pienarpajaiset tai miniatyyriarpajaiset).
Tavara-arpajaislupaa haettaessa on oltava mukana:
-
täytetty tavara-arpajaislupahakemus
-
toimintakertomus tai muu selvitys siitä, että yhteisö tai säätiö toimii tarkoituksensa toteuttamiseksi
-
ote yhteisön tai säätiön arpajaisten toimeenpanemista koskevasta kokouspöytäkirjasta sekä jäljennös viimeksi hyväksytystä tilinpäätöksestä
-
jäljennös yhteisön tai säätiön säännöistä
-
ote yhdistys-, säätiö- tai kaupparekisteristä taikka julkisoikeudellisen yhdistyksen ylläpitämästä rekisteristä (enintään 3 kuukautta vanha lupahakemuksen päiväyksestä)
-
käytännön toimeenpanijaksi esitettävää oikeushenkilöä koskeva selvitys
Lisätietoja Tavara-arpajaislupaan liittyen sekä tarvittavat lomakkeet löytyvät poliisin verkkosivuilta.
Sähköisen ilmoituksen tekemiseen tarvitset pankkitunnukset. Huomioithan, että tulostetun ilmoituksen palauttamista varten tulee varata aika poliisilaitokselle. Tulostetun lomakkeen voi toimittaa johonkin alla olevista poliisilaitoksista:
Oulun keskustan poliisiasema
Kirkkokatu 13
PL 45
90101 Oulu
Haukiputaan poliisiasema
Lossitie 1
PL 44
90831 Haukipudas
Lisätietoja Oulun poliisilaitoksen lupaneuvonnasta
p. 0295 416 399, ma–pe klo 9.00–11.00
Mikäli tapahtumassa on eläimiä (esim. poniratsastus), tapahtumajärjestäjän tulee huolehtia siitä, että eläinsuojelulliset asiat ovat kunnossa. Eläimillä tulee olla riittävästi tilaa, ravintoa, juomaa ja lepoa. Huonon sään sattuessa niillä pitää olla myös mahdollisuus suojaan. Eläimet ja niihin liittyvä toiminta tulee sijoittaa sellaiselle alueelle, ettei niistä ole vaaraa tapahtumavieraille. Pölystä, jätöksistä tai hyönteisistä ei saa olla haittaa myöskään elintarvikkeille.
Eläinten viemisestä maatalousnäyttelyyn tai muuhun tapahtumaan voit lukea lisää Ruokaviraston sivuilta. Tarkista lisäksi Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, mitä eläintautien valvontaan liittyviä asioita tulee huomioida. Tapahtumajärjestäjän on rekisteröitävä tapahtumapaikka eläinten pitopaikaksi, jos tapahtumassa on yksikin tuotantoeläin esillä. Tuotantoeläimellä tarkoitetaan märehtijöitä, sikaeläimiä, siipikarjaa, kamelieläimiä, mehiläisiä sekä turkis- ja hirvieläimiä. Yksittäisen harrastelinnun tai harrastehevosen takia rekisteröintiä ei tarvitse tehdä.
Eläinnäyttelyn järjestäjän on ilmoitettava näyttelypaikka aluehallintovirastolle rekisteröintiä varten. Ilmoitus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.pohjois(at)avi.fi otsikolla "Ilmoitus eläintapahtumasta läänineläinlääkärille". Ilmoituksessa tulee kertoa tapahtuman nimi, järjestäjä ja järjestäjän yhteystiedot sekä tapahtuma-aika ja tapahtumapaikan osoite. Lisäksi ilmoituksessa tulee kertoa tapahtuman yhteyshenkilö ja hänen yhteystietonsa sekä tapahtumaan tulevien eläinten lajit ja määrät. Ilmoituksen saatuaan läänineläinlääkäri ottaa järjestäjään yhteyttä ja kertoo mahdollisista eläintautilain mukaisista vaatimuksista.
Eläinten tilavaatimuksista on säädöksiä lajikohtaisissa eläinsuojeluasetuksissa, joihin voit tutustua Ruokaviraston verkkosivuilla.
Lisätietoja:
Aluehallintoviraston läänineläinlääkärin vaihde
p. 02 950 17500
Oulun seudun ympäristötoimen ympäristöterveysvalvonta
p. 044 703 6700
Leirintäalueella tarkoitetaan aluetta, jolla majoitutaan tilapäisesti leirintämökkiin, telttaan, matkailuperävaunuun tai matkailuajoneuvoon. Leirintäalueeksi katsotaan alue, jolla on vähintään 10 leirintämökkiä tai vähintään 25 teltalle, matkailuperävaunulle tai -ajoneuvolle varattua paikkaa. Tilapäinen leirintäalue puolestaan on alue, jolle tilapäisesti majoitetaan telttoihin, matkailuperävaunuihin tai -ajoneuvoihin yli 100 henkilöä. Tilapäinen majoittuminen kestää enintään 14 vuorokautta.
Lisätietoa tilapäisen leirintäalueen luvasta sekä tarvittavat lomakkeet ympäristötoimen sivuilta.
Uuden 1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan tien tilapäisestä sulkemisesta päättää se, jolla on oikeus asettaa liikenteenohjauslaite. Kiireellisessä tapauksessa tien voi sulkea tilapäisesti liikenteenvalvoja tai pelastusviranomainen.
Nopeuskilpailun moottorikäyttöisille ajoneuvoille saa järjestää vain suljetulla tiellä. Tien tilapäistä sulkemista koskeva päätös on lähetettävä viipymättä poliisille tiedoksi.
Lue lisää rallikilpailuista ja tien sulkuluvasta poliisin sivulta.
Lisätietoja Oulun poliisilaitoksen lupaneuvonnasta
p. 0295 416 399, ma–pe klo 9.00–11.00
Kuluttajaturvallisuuslain velvoittavuudesta moottoriurheilutapahtumiin liittyen voi lukea tarkemmin Tukesin nettisivulta.
Moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla maastossa järjestettäviin toistuviin kilpailuihin tai harjoituksiin tarvitaan lupa. Lupa on haettava myös yksittäisen tapahtuman järjestämiseen, jos tapahtumasta on odotettavissa huomattavia haittoja
-
luonnolle
-
muulle ympäristölle
-
asutukselle
-
yleiselle virkistyskäytölle
-
kalastukselle
-
muulle yleiselle tai yksityiselle edulle.
Lupaa ei tarvita, mikäli toiminta sijoittuu alueelle, joka on asemakaavassa varattu tällaista tarkoitusta varten. Lupaa ei tarvita myöskään silloin, jos alueelle on myönnetty toiminnalle ympäristölupa.
Lisätietoa moottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttämisestä maastossa järjestettävissä tapahtumissa ja tarvittava lomake löytyvät ympäristötoimen sivuilta.
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut myöntää kuljetusluvat kuljetuksille, jotka eivät ylitä normaaliliikenteen mitta- tai massarajoja, mutta joissa esimerkiksi siltakohtainen liikennemerkein osoitettu painorajoitus ylittyy.
Erikoiskuljetusten vaatimat luvat myöntää Pirkanmaan ELY-keskus
p. 020 690 300 tai sähköposti erikoiskuljetukset(at)ely-keskus.fi.
Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen lupia haetaan sähköisen lupajärjestelmän kautta.
Lupien hintatiedot löytyvät yhdyskunta- ja ympäristöpalvelujen sivuilta.
Ilotulitusnäytöksestä on ilmoitettava paikallispoliisille vähintään seitsemän vuorokautta ennen näytöksen järjestämistä. Ilmoituksesta tulee käydä ilmi näytöspaikka, tarkka ajankohta sekä käytettävät välineet. Lisäksi ilmoituksessa tulee selvittää varotoimenpiteet onnettomuuksien ehkäisemiseksi sekä käyttäjien henkilötiedot. Ilmoitus ilotulitusnäytöksestä on tehtävä erikseen, vaikka näytös olisi osa muuta yleisötilaisuutta.
Lisätietoja ilotulisnäytökseen liittyvästä ilmoituksesta sekä tarvittavat lomakkeet poliisin sivulta.
Sähköisen ilmoituksen tekemiseen tarvitset pankkitunnukset. Huomioithan, että tulostetun ilmoituksen palauttamista varten tulee varata aika poliisilaitokselle. Tulostetun lomakkeen voi toimittaa johonkin alla olevista poliisilaitoksista:
Oulun pääpoliisiasema
Kirkkokatu 13
PL 45
90101 Oulu
Haukiputaan poliisiasema
Lossitie 1
PL 44
90831 Haukipudas
Lisätietoja Oulun poliisilaitoksen lupaneuvonnasta
p. 0295 416 399, ma–pe klo 9.00–11.00