Koronavirusinfo tapahtumajärjestäjille

Tälle sivustolle keräämme tapahtumia koskevia koronaohjeita, tietoa Oulun kaupungin tarjoamasta avusta ja valtakunnallisista tukitoiminnoista. Tarkista viimeisin tieto aina linkkien kautta.

Oulun kaupungin tapahtumatiimi tarjoaa neuvontaa puhelimitse tai sähköpostilla tapahtumajärjestäjille.

Päivitetty 17.9.2021.

Syyskuussa tartuntojen määrä on tasaantunut 

Koronatartuntojen määrän kasvu taittui edelleen Oulussa syyskuussa. Tapahtumissa ja festivaaleilla suositellaan yhä kiinnitettävän erityistä huomiota terveysturvallisuuteen. 

Tapahtumajärjestäjien täytyy edelleen varmistaa tartuntatautilain 58 c pykälän mukaiset hygieniakäytännöt tapahtumissa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Käsienpesumahdollisuuksien lisäksi tämä tarkoittaa muun muassa yleisön ohjeistamista riittävän väljällä tapahtuma-alueella. 

Lisäksi Oulun kaupunki on tarkentanut terveysturvallisuusohjeita omissa tapahtumissaan ja suositellut seuraavia ohjenuoraksi myös muiden järjestämille tapahtumille. Suositukset ovat väliaikaisia ja niitä tarkennetaan tarvittaessa, jos tautitilanne muuttuu tai voimaan tulee alueellisia suosituksia tai rajoituksia. 

 

Turvavälit 

Tapahtuma-alueilla ja -tiloissa huomioidaan turvavälien vaatima väljyys. Ilmaistapahtumissakin seurataan yleisömääriä, eikä oteta väkeä tungokseen asti. Turvavälien mahdollistamiseksi suositellaan, ettei sisään oteta tilan tai alueen normaalia maksimiasiakasmäärää.

Tapahtumakävijöiden on pidettävä riittävät turvavälit seurueiden välillä. Tilaisuuden järjestäjä antaa asiakkaille ja osallistujille riittävän etäisyyden ylläpitämistä koskevat toimintaohjeet. Riittävällä väljyydellä tarkoitetaan sitä, ettei osallistujien kesken synny riskiä fyysiseen kontaktiin.

HUOM! Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan pienen tartuntariskin yleisötilaisuuksissa turvaväliksi riittää metri. 

STM:n mukaan turvavälejä voidaan lyhentää siinä tapauksessa, että asiakkaille on osoitettu ennalta määrätyt henkilökohtaiset istuma- tai seisomapaikat, joille asiakkaat ohjataan. Asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi, kuin se toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan. Henkilön ei tule vaihtaa paikkaa tai siirtyä muiden henkilöiden välittömään läheisyyteen tapahtuman aikana. Vähäriskisten yleisötilaisuuksien tunnusmerkit voi tarkistaa STM:n ohjauskirjeestä, jonka suositukset ovat voimassa 30.9. saakka.  

Ulkona riittää metrin turvaväli ja sitä suositellaan etenkin esimerkiksi jonotus- ja asiointitilanteissa sekä ruuhkapaikoissa, kuten esiintymislavojen edustat.  

Tapahtumajärjestäjä huolehtii ruuhkapaikkojen tungoksen estämisestä. Tapahtumapaikoilla tungosta ehkäiseviä keinoja ovat esim. lavan edustan aitaaminen omaksi erilliseksi alueekseen, jonne päästetään vain rajattu määrä yleisöä tai lavan edustalle maahan merkityt paikat henkilöille tai seurueille, joissa pysytään esityksen aikana. 

 

Kasvomaskit 

Oulun kaupunki suosittelee maskeja pidettäväksi kaikissa sisätiloissa kodin ulkopuolella. Niinpä maskinkäyttöä suositellaan vahvasti etenkin sisätapahtumissa, mutta myös ulkotapahtumissa, kun riittävää turvaväliä ei voida pitää. 

Ulkotapahtumissakin maskin käytön tulee olla edellytyksenä pääsyyn esiintymislavan läheisyyteen tai muille ruuhka-alueille. Tapahtumakävijöitä pyydetään ottamaan omia maskeja mukaan tapahtumiin. Oulun kaupungin järjestämiin tapahtumiin varataan maskeja myös järjestäjän puolesta ja vastaavaa käytäntöä suositellaan myös muille tapahtumajärjestäjille.

 

Kertauksen vuoksi 

 1. Sisällä pidetään maskia ja 2 metrin turvaväliä, paitsi henkilökohtaisilla istuma- tai seisomapaikoilla riittää 1 metrin turvaväli

 2. Ulkona etenkin ruuhkatilanteissa pidetään 1 metrin turvaväliä – jos ei onnistu, niin maski naamalle 
   

Muistetaan viestiä ja välittää!

Tapahtumiin ei saa osallistua, jos on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, saa positiivisen koronatestituloksen tai joutuu jäämään viranomaisten asettamaan karanteeniin.

Järjestyksenvalvojat seuraavat ja puuttuvat tarvittaessa, jos terveysturvallisuudesta ei pidetä kiinni. Välinpitämättömästi käyttäytyvä tai tahallisesti turvallisuus- ja hygieniaohjeita laiminlyövä asiakas voidaan poistaa alueelta.

Oulun kaupunki lisää ja selkiyttää viestintää tapahtumien turvallisuudesta ja toivoo myös muiden tapahtumajärjestäjien toimivan samoin. Terveysturvallisuustoimista tiedotetaan festivaaliyleisöä verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa sekä tapahtumapaikoilla opasteilla ja screeneillä.

Järjestetään yhdessä turvallisia tapahtumia! 

Alueen pandemiatilannetta ja rajoituksia päivitetään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin korona-sivustolla ja Oulun kaupungin sivuillaUsein kysytyt kysymykset koronaviruksesta päivitetään Aluehallintoviraston verkkosivuille ja eri alueiden tautitilanne rajoituksineen löytyy Tapahtumateollisuus ry:n tilannehuoneesta.)

Ohjeita asiakkaille

Tapahtumajärjestäjän on tiedotettava asiakkaalle ennakolta ja tapahtumassa paikan päällä turvallisuusohjeet, joita noudattamalla koronaviruksen leviämistä ehkäistään. Näitä asiakkaille suunnattuja turvallisuusohjeita ovat muun muassa:

Tule tapahtumaan vain terveenä

Tule paikalle siis vain terveenä. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita ihmisiä ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Muista turvaväli 1–2 metriä

Tapahtumissa on muistettava turvavälit. Suositeltu turvaväli henkilöiden välillä on 1–2 metriä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

Pese kädet ja puhdista niitä käsihuuhteella

Pese kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla tai käsidesillä, kun saavut tapahtumaan. Desinfioi käsiäsi aina ennen ruokailua, WC-käynnin jälkeen sekä aina aivastamisen tai yskimisen tai niistämisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytä käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta.

Muista yskiä oikein

Kun yskit tai aivastat, laita suun eteen kertakäyttönenäliina ja laita se heti käytön jälkeen roskakoriin. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Muista pestä sen jälkeen kädet.

Riskiryhmiin kuuluvat

Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja. Yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista ei suositella. Jos osallistut, huomioi erityisen tarkasti nämä turvallisuusohjeet. Huomioi myös oman lääkärisi tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten ohjeet. Riskiryhmään kuuluvien on itse arvioitava paikan päällä tarjottavien palveluiden käytön järkevyys oman terveyden kannalta.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet

Voit ladata Oulun kaupungin viestinnän laatiman, lämminhenkisen ohjelappusen oheisen linkin takaa ja tulostaa sen näkyvälle paikalle toimipisteessäsi.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet tästä

Ohjeita tapahtumajärjestäjille

Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on suunnitella tapahtuman tuotanto ja järjestelyt siten, että yleisiä ohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi voidaan noudattaa. Tutustu seuraaviin sivuihin ja ohjeisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet

Työterveyslaitoksen ohjeet palvelualoille 

Työterveyslaitoksen ohjeet siivoukseen 

Suojakäsineiden käyttöohjeet

Suojamaskien käyttöohjeet 

Tapahtumajärjestäjällä on velvoite toimia mahdollisen koronavirustartunnan tapauksessa

 • Tapahtumajärjestäjällä on velvollisuus auttaa koronavirustartunnan jäljittämisessä, mikäli terveysviranomaiset toteavat tapahtumassa olleen todennettu koronavirustapaus.

 • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, tapahtumajärjestäjällä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä, jotta mahdollisesti tartunnalle altistuneet osallistujat voidaan jäljittää.

 • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

 • Yleisötilaisuuksien henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Tukitoimet ja muuta tietoa

Paikalliset tukitoimet

 • Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke on laajentanut innovaatiohakuaan. Päästöjä vähentävien innovaatioiden lisäksi voi ehdottaa myös hiilineutraaleja terveysturvallisia innovaatioita testattavaksi yleisötapahtumissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

 • Mikäli yrityksen tai yhdistyksen maksukyky on heikentynyt koronatilanteen takia, Oulun kaupunki voi myöntää lisämaksuaikaa tai tukea muunlaisilla toimilla. Lisätietoa lisämaksuajoista ja muista toimista.

 • BusinessOulun yrityspalvelut auttavat yrittäjiä liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Lisää tietoa palveluista löytyy osoitteesta https://www.businessoulu.com/fi

Valtakunnalliset koronatuet

 • Vakiintuneille yleisötapahtumille suunnattu tapahtumatakuu on nyt haussa. Jos tapahtuma perutaan tai sen laajuutta rajoitetaan lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta voidaan maksaa toteutuneista kustannuksista. Tukea voivat hakea vakiintuneet ja ammattimaiset yleisötapahtumien järjestäjät vuosittain järjestämiinsä vähintään 200 hengen yleisötapahtumiin. Lisätietoa: Valtioneuvoston sivuilta. Tapahtumatakuun haku päättyy 31.8. klo 16.15. 

Muuta

 • Vuonna 2020 perustettu Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon valtakunnallinen keskusjärjestö, edunvalvoja ja puolestapuhuja, joka muun muassa vaatii valtion tukea koronasta kärsineelle alalle ja korvauksia elinkeinon rajoittamisesta.

 • Teosto on julkaissut ohjeet striimaukseen ja musiikin käyttöön koronatilanteen aikana. Ohjeet on luettavissa Teoston sivuilla.

 • Creatives Unite on uusi sivusto, joka on käynnistetty tiedon jakamista varten koronavirukseen liittyen kulttuurin ja luovien alojen sidosryhmien kesken. Sivuston tavoitteena on kerätä yhteen tietoa aloitteista koronaviruskriisin aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi. Se myös toimii yhteisenä alustana mahdollistaen kulttuurin ja luovien alojen ideoiden luomisen ja jakamisen. Lisäksi sivusto auttaa ohjaamaan mahdollisuuksista vastaavien organisaatioiden ja aloitteiden asianmukaisille verkkosivuille. Sivustoa ylläpitää Euroopan parlamentin pilottihanke Creative FLIP, jota hallinnoi Euroopan komissio. Pilottihanketta toteuttaa Goethe-Institut yhteistyössä esimerkiksi European Creative Hubs –verkoston kanssa. Lisätietoa Creatives Unite -sivulta.

 • Facebookin Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -ryhmästä infoa tukitoimista ja vertaistukea.

Puuttuuko jokin tärkeä sisältö tältä sivulta?

Laita meille postia tapahtumat@ouka.fi