Koronavirusinfo tapahtumajärjestäjille

Koronaviruksen seurauksena monet tapahtumajärjestäjät ovat joutuneet perumaan ja siirtämään tapahtumiaan tai keksimään uudenlaisia tapoja toteuttaa tapahtumansa. Tälle sivustolle keräämme tietoa Oulun kaupungin tarjoamasta avusta, valtakunnallisista tukitoiminnoista ja erilaisia ohjeita. Oulun kaupungin tapahtumatiimi tarjoaa neuvontaa puhelimitse tai sähköpostilla tapahtumajärjestäjille.

 

Tämä sivu on tarkoitettu tietoja kokoavaksi sivuksi. Tarkista viimeisin tieto aina linkkien kautta.

Päivitetty 6.8.2020.

Koronavirusrajoitusten tilanne muuttuu 1.8. alkaen

Aluehallintovirastojen antaman määräyksen mukaisesti yli 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Lisätietoa osoitteesta: https://valtioneuvosto.fi/-/10616/koronavirusrajoitusten-tilanne-muuttuu-1.8.-alkaen

Ohjeita asiakkaille

Tapahtumajärjestäjän on tiedotettava asiakkaalle ennakolta ja tapahtumassa paikan päällä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen liittyviä turvallisuusohjeita. Näitä asiakkaille suunnattuja turvallisuusohjeita ovat muun muassa:

 

Tule paikalle tapahtumaan vain terveenä

Tule paikalle siis vain terveenä. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

 

Muista turvaväli 1-2 metriä

Tapahtumissa on muistettava turvavälit. Suositeltu turvaväli henkilöiden välillä on 1–2 metriä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

 

Pese kädet ja puhdista niitä käsihuuhteella

Pese kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla tai käsidesillä kun saavut tapahtumaan. Desinfioi käsiäsi aina ennen ruokailua, WC-käynnin jälkeen sekä aina aivastamisen tai yskimisen tai niistämisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytä käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

 

Muista yskiä oikein

Kun yskit tai aivastat, laita suun eteen kertakäyttönenäliina ja laita se heti käytön jälkeen roskikseen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Muista pestä sen jälkeen kädet.

 

Riskiryhmiin kuuluvien itse arvioitava paikanpäälle tulo

Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja. Yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista ei suositella. Jos osallistut, huomioi erityisen tarkasti nämä turvallisuusohjeet. Huomioi myös oman lääkärisi tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten ohjeet. Riskiryhmään kuuluvien on itse arvioitava paikan päällä tarjottavien palveluiden käytön järkevyys oman terveyden kannalta.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet

Voit ladata Oulun kaupungin viestinnän laatiman, lämminhenkisen ohjelappusen oheisen linkin takaa ja tulostaa sen näkyvälle paikalle toimipisteessäsi.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet tästä

Huomioita tapahtumajärjestäjille

Tapahtumien järjestäminen kesällä 2020 on täysin mahdollista, mutta aiheuttaa tapahtumatuottajille uusia huomioitavia asioita. Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on suunnitella tapahtuman tuotanto ja järjestelyt siten, että yleisiä koronaviruksen ehkäisemiseen liittyviä ohjeita voidaan noudattaa. Alla olevissa pudotusvalikoissa yleisiä huomioita ja ohjeita alle 50 hengen tapahtumien sekä yli 50 hengen mutta alle 500 hengen tapahtumien järjestämiseen.

Tapahtumajärjestäjällä on velvoite toimia mahdollisen koronavirustartunnan tapauksessa

  • Tapahtumajärjestäjällä on velvollisuus auttaa koronavirustartunnan jäljittämisessä, mikäli terveysviranomaiset toteavat tapahtumassa olleen todennettu koronavirustapaus.

  • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, tapahtumajärjestäjällä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä, jotta mahdollisesti tartunnalle altistuneet osallistujat voidaan jäljittää.

  • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

  • Yleisötilaisuuksien henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Hallituksen linjaukset ulkotilaisuuksien yleisömääristä 1.7. alkaen

Hallitus on tarkentanut linjaustaan suurten ulkotilaisuuksien järjestämisestä 1. heinäkuuta alkaen. Alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yleisötilaisuuksien enimmäishenkilömäärä on edelleen 500 henkilöä 31.7.2020 saakka. Sallittu yleisömäärä voidaan kuitenkin ylittää tietyin poikkeuksin. Lue lisää Valtioneuvoston sivuilta.

Tukitoimet ja muuta tietoa

Paikalliset tukitoimet

 

Valtakunnalliset tukitoimet

 

Yritykset

Takemmat toimintaohjeet työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Pienyritykset (yritykset, joissa työskentelee max. 5 henkilöä ja toiminimet, jotka työllistävät vähintään yhden)

Pk-yritykset (6-250 työntekijää) ja midcap-yritykset (liikevaihto yli 300 M€)

  • Business Finlandin kehitysrahoitus: Myönnetään esiselvityksen tekoon (max. 10 000€) tai kehittämistoimenpiteisiin (max. 100 000 €) liiketoiminnan häiriötilanteessa.

  • Haettavissa Business Finlandin asiointipalvelussa. Omavastuu 20%. Lisätietoja Business Finlandin sivuilla.

Muuta

  • Teosto on julkaissut ohjeet striimaukseen ja musiikin käyttöön koronatilanteen aikana. Ohjeet on luettavissa Teoston sivuilla.

  • Creatives Unite on uusi sivusto, joka on käynnistetty tiedon jakamista varten koronavirukseen liittyen kulttuurin ja luovien alojen sidosryhmien kesken. Sivuston tavoitteena on kerätä yhteen tietoa aloitteista koronaviruskriisin aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi. Se myös toimii yhteisenä alustana mahdollistaen kulttuurin ja luovien alojen ideoiden luomisen ja jakamisen. Lisäksi sivusto auttaa ohjaamaan mahdollisuuksista vastaavien organisaatioiden ja aloitteiden asianmukaisille verkkosivuille. Sivustoa ylläpitää Euroopan parlamentin pilottihanke Creative FLIP, jota hallinnoi Euroopan komissio. Pilottihanketta toteuttaa Goethe-Institut yhteistyössä esimerkiksi European Creative Hubs –verkoston kanssa. Lisätietoa Creatives Unite -sivulta.

  • Facebookin Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -ryhmästä infoa tukitoimista ja vertaistukea.
Puuttuuko jokin tärkeä sisältö tältä sivulta?
Laita meille postia tapahtumat@ouka.fi