Koronavirusinfo tapahtumajärjestäjille

Tälle sivustolle keräämme tietoa Oulun kaupungin tarjoamasta avusta ja valtakunnallisista tukitoiminnoista sekä erilaisia ohjeita. Tarkista viimeisin tieto aina linkkien kautta.

Oulun kaupungin tapahtumatiimi tarjoaa neuvontaa puhelimitse tai sähköpostilla tapahtumajärjestäjille.

Päivitetty 11.5.2021.

Kokoontumisrajoitukset jatkuvat toukokuussa

Toukokuussa Oulun kaupunki päätti jatkaa kokoontumisrajoituksia koronapandemian kiihtymistasolla olevassa Oulussa (vrt. muu Pohjois-Pohjanmaa on perustasolla). Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä on rajattu yhä kymmeneen (10) henkilöön 16. toukokuuta saakka. Alueen pandemiatilannetta ja rajoituksia päivitetään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin korona-sivustolla ja Oulun kaupungin sivuilla. Usein kysytyt kysymykset koronaviruksesta ja ajantasaisin tieto alueittain päivitetään Aluehallintoviraston verkkosivuille.

Yleisötilaisuuksia koskeva ohje päivitetään kuukausittain.

Ohjeita asiakkaille

Tapahtumajärjestäjän on tiedotettava asiakkaalle ennakolta ja tapahtumassa paikan päällä turvallisuusohjeet, joita noudattamalla koronaviruksen leviämistä ehkäistään. Näitä asiakkaille suunnattuja turvallisuusohjeita ovat muun muassa:

Tule tapahtumaan vain terveenä

Tule paikalle siis vain terveenä. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita ihmisiä ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Muista turvaväli 1–2 metriä

Tapahtumissa on muistettava turvavälit. Suositeltu turvaväli henkilöiden välillä on 1–2 metriä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

Pese kädet ja puhdista niitä käsihuuhteella

Pese kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla tai käsidesillä, kun saavut tapahtumaan. Desinfioi käsiäsi aina ennen ruokailua, WC-käynnin jälkeen sekä aina aivastamisen tai yskimisen tai niistämisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytä käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta.

Muista yskiä oikein

Kun yskit tai aivastat, laita suun eteen kertakäyttönenäliina ja laita se heti käytön jälkeen roskakoriin. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Muista pestä sen jälkeen kädet.

Riskiryhmiin kuuluvat

Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja. Yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista ei suositella. Jos osallistut, huomioi erityisen tarkasti nämä turvallisuusohjeet. Huomioi myös oman lääkärisi tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten ohjeet. Riskiryhmään kuuluvien on itse arvioitava paikan päällä tarjottavien palveluiden käytön järkevyys oman terveyden kannalta.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet

Voit ladata Oulun kaupungin viestinnän laatiman, lämminhenkisen ohjelappusen oheisen linkin takaa ja tulostaa sen näkyvälle paikalle toimipisteessäsi.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet tästä

Ohjeita tapahtumajärjestäjille

Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on suunnitella tapahtuman tuotanto ja järjestelyt siten, että yleisiä ohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi voidaan noudattaa. Tutustu seuraaviin sivuihin ja ohjeisiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön Turvalliset tapahtumat -työryhmän hankesivu

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet

Työterveyslaitoksen ohjeet palvelualoille 

Työterveyslaitoksen ohjeet siivoukseen 

Suojakäsineiden käyttöohjeet

Suojamaskien käyttöohjeet 

Tapahtumajärjestäjällä on velvoite toimia mahdollisen koronavirustartunnan tapauksessa

 • Tapahtumajärjestäjällä on velvollisuus auttaa koronavirustartunnan jäljittämisessä, mikäli terveysviranomaiset toteavat tapahtumassa olleen todennettu koronavirustapaus.

 • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, tapahtumajärjestäjällä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä, jotta mahdollisesti tartunnalle altistuneet osallistujat voidaan jäljittää.

 • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

 • Yleisötilaisuuksien henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Tukitoimet ja muuta tietoa

Paikalliset tukitoimet

 • Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke on laajentanut innovaatiohakuaan. Päästöjä vähentävien innovaatioiden lisäksi voi ehdottaa myös hiilineutraaleja terveysturvallisia innovaatioita testattavaksi yleisötapahtumissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

 • Mikäli yrityksen tai yhdistyksen maksukyky on heikentynyt koronatilanteen takia, Oulun kaupunki voi myöntää lisämaksuaikaa tai tukea muunlaisilla toimilla. Lisätietoa lisämaksuajoista ja muista toimista.

 • BusinessOulun yrityspalvelut auttavat yrittäjiä liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Lisää tietoa palveluista löytyy osoitteesta https://www.businessoulu.com/fi

Valtakunnalliset koronatuet

 • Taide- ja kulttuurialan neljäs koronahaku on käynnissä (deadline 15.4.). Tuki on tarkoitettu kulttuurialan ammattilaisille sekä taide- ja kulttuurialalla toimiville toiminimille, jotka kärsivät toimeentulomahdollisuuksien puutteesta koronaepidemian vuoksi. Tukea voivat hakea myös taiteen ja kulttuurin ammattiryhmät, jotka eivät yleensä ole Taiteen edistämiskeskuksen asiakkaita. Yleensä Taike tukee apurahoin vain ammattitaiteilijoita ja taidejournalisteja. Nyt haun piiriin kuuluu laajemmin taiteen ja kulttuurin ekosysteemi eli taiteen ja kulttuurin kentällä työllistyvät ammattilaiset. Lue lisää: Taiken koronahausta
 • Vakiintuneille yleisötapahtumille suunnattu tapahtumatakuu on lausuntokierroksella. Lausunnot tulee antaa lausuntopalvelu.fi:ssä viimeistään 7.4.2021. Esitys koskisi vakiintuneita, ammattimaisia yleisötapahtumien järjestäjiä ja näiden järjestämiä vuosittaisia, vähintään 200 hengen yleisötapahtumia, mutta ei ympärivuotista tapahtumatoimintaa. Lisätietoa: Valtioneuvoston sivuilta

Muuta

 • Vuonna 2020 perustettu Tapahtumateollisuus ry on tapahtumaelinkeinon valtakunnallinen keskusjärjestö, edunvalvoja ja puolestapuhuja, joka muun muassa vaatii valtion tukea koronasta kärsineelle alalle ja korvauksia elinkeinon rajoittamisesta.

 • Teosto on julkaissut ohjeet striimaukseen ja musiikin käyttöön koronatilanteen aikana. Ohjeet on luettavissa Teoston sivuilla.

 • Creatives Unite on uusi sivusto, joka on käynnistetty tiedon jakamista varten koronavirukseen liittyen kulttuurin ja luovien alojen sidosryhmien kesken. Sivuston tavoitteena on kerätä yhteen tietoa aloitteista koronaviruskriisin aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi. Se myös toimii yhteisenä alustana mahdollistaen kulttuurin ja luovien alojen ideoiden luomisen ja jakamisen. Lisäksi sivusto auttaa ohjaamaan mahdollisuuksista vastaavien organisaatioiden ja aloitteiden asianmukaisille verkkosivuille. Sivustoa ylläpitää Euroopan parlamentin pilottihanke Creative FLIP, jota hallinnoi Euroopan komissio. Pilottihanketta toteuttaa Goethe-Institut yhteistyössä esimerkiksi European Creative Hubs –verkoston kanssa. Lisätietoa Creatives Unite -sivulta.

 • Facebookin Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -ryhmästä infoa tukitoimista ja vertaistukea.

Puuttuuko jokin tärkeä sisältö tältä sivulta?

Laita meille postia tapahtumat@ouka.fi