Koronavirusinfo tapahtumajärjestäjille

Tälle sivustolle keräämme tietoa Oulun kaupungin tarjoamasta avusta ja valtakunnallisista tukitoiminnoista sekä erilaisia ohjeita. Tarkista viimeisin tieto aina linkkien kautta.

Oulun kaupungin tapahtumatiimi tarjoaa neuvontaa puhelimitse tai sähköpostilla tapahtumajärjestäjille.

Päivitetty 30.9.2020.

Kokoontumisrajoitukset 1.10. alkaen

Lokakuussa tapahtumien järjestämisessä noudatetaan samaa ohjetta kuin syyskuussa. Jos tapahtumaan osallistuu yli 50 henkilöä, järjestelyissä pitää noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä

Ohjeessa edellytetään muun muassa, että:

 • osallistujien tai seurueiden välillä on pidettävä 1–2 metrin turvaväli. 
 • tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.
 • järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Lue lisää Aluehallintoviraston verkkosivulta.

Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskeva ohje päivitetään kuukausittain.

Ohjeita asiakkaille

Tapahtumajärjestäjän on tiedotettava asiakkaalle ennakolta ja tapahtumassa paikan päällä turvallisuusohjeet, joita noudattamalla koronaviruksen leviämistä ehkäistään. Näitä asiakkaille suunnattuja turvallisuusohjeita ovat muun muassa:

Tule tapahtumaan vain terveenä

Tule paikalle siis vain terveenä. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita ihmisiä ei saa tulla, jos on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Muista turvaväli 1–2 metriä

Tapahtumissa on muistettava turvavälit. Suositeltu turvaväli henkilöiden välillä on 1–2 metriä. Pisaratartunnan riski on herkästi tavanomaista suurempi esimerkiksi yhteislaulu- ja ryhmäliikuntatilanteissa, joten näissä ja vastaavissa tilanteissa turvavälien merkitystä on korostettava.

Pese kädet ja puhdista niitä käsihuuhteella

Pese kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla tai käsidesillä, kun saavut tapahtumaan. Desinfioi käsiäsi aina ennen ruokailua, WC-käynnin jälkeen sekä aina aivastamisen tai yskimisen tai niistämisen jälkeen tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytä käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta.

Muista yskiä oikein

Kun yskit tai aivastat, laita suun eteen kertakäyttönenäliina ja laita se heti käytön jälkeen roskakoriin. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Muista pestä sen jälkeen kädet.

Riskiryhmiin kuuluvat

Riskiryhmiin kuuluvien suositellaan epidemian aikana välttämään lähikontakteja. Yleisötilaisuuksiin, yleisiin kokoontumisiin tai julkisissa tiloissa järjestettävään toimintaan osallistumista ei suositella. Jos osallistut, huomioi erityisen tarkasti nämä turvallisuusohjeet. Huomioi myös oman lääkärisi tai muiden terveydenhuollon ammattilaisten ohjeet. Riskiryhmään kuuluvien on itse arvioitava paikan päällä tarjottavien palveluiden käytön järkevyys oman terveyden kannalta.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet

Voit ladata Oulun kaupungin viestinnän laatiman, lämminhenkisen ohjelappusen oheisen linkin takaa ja tulostaa sen näkyvälle paikalle toimipisteessäsi.

Tulosta Oulun kaupungin hygieniaohjeet tästä

Ohjeita tapahtumajärjestäjille

Tapahtumajärjestäjän velvollisuus on suunnitella tapahtuman tuotanto ja järjestelyt siten, että yleisiä ohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi voidaan noudattaa. Tutustu näihin ohjeisiin:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet 

Aluehallintoviraston usein kysytyt kysymykset yleisötilaisuuksien erityisjärjestelyistä 

Aluehallintoviraston päätös kokoontumisrajoituksista 

Työterveyslaitoksen ohjeet palvelualoille 

Työterveyslaitoksen ohjeet siivoukseen 

Suojakäsineiden käyttöohjeet

Suojamaskien käyttöohjeet 

Tapahtumajärjestäjällä on velvoite toimia mahdollisen koronavirustartunnan tapauksessa

 • Tapahtumajärjestäjällä on velvollisuus auttaa koronavirustartunnan jäljittämisessä, mikäli terveysviranomaiset toteavat tapahtumassa olleen todennettu koronavirustapaus.

 • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, tapahtumajärjestäjällä tulisi mahdollisuuksien mukaan ja muun lainsäädännön edellytyksin olla tiedot osallistuneista henkilöistä, jotta mahdollisesti tartunnalle altistuneet osallistujat voidaan jäljittää.

 • Jos tilaisuudessa todetaan koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet pitää jäljittää ja asettaa tartuntatautilain mukaisesti karanteeniin 14 vuorokaudeksi. Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille.

 • Yleisötilaisuuksien henkilömääriä rajoittamalla ja eri ryhmien sekoittumista välttämällä voidaan vähentää altistuneiden määrää, mikäli henkilöiden joukossa todettaisiin koronavirustartunta.

Tukitoimet ja muuta tietoa

Paikalliset tukitoimet

 

Valtakunnalliset tukitoimet

 

Yritykset

Takemmat toimintaohjeet työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Pienyritykset (yritykset, joissa työskentelee max. 5 henkilöä ja toiminimet, jotka työllistävät vähintään yhden)

Pk-yritykset (6-250 työntekijää) ja midcap-yritykset (liikevaihto yli 300 M€)

 • Business Finlandin kehitysrahoitus: Myönnetään esiselvityksen tekoon (max. 10 000€) tai kehittämistoimenpiteisiin (max. 100 000 €) liiketoiminnan häiriötilanteessa.

 • Haettavissa Business Finlandin asiointipalvelussa. Omavastuu 20%. Lisätietoja Business Finlandin sivuilla.

Muuta

 • Teosto on julkaissut ohjeet striimaukseen ja musiikin käyttöön koronatilanteen aikana. Ohjeet on luettavissa Teoston sivuilla.

 • Creatives Unite on uusi sivusto, joka on käynnistetty tiedon jakamista varten koronavirukseen liittyen kulttuurin ja luovien alojen sidosryhmien kesken. Sivuston tavoitteena on kerätä yhteen tietoa aloitteista koronaviruskriisin aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseksi. Se myös toimii yhteisenä alustana mahdollistaen kulttuurin ja luovien alojen ideoiden luomisen ja jakamisen. Lisäksi sivusto auttaa ohjaamaan mahdollisuuksista vastaavien organisaatioiden ja aloitteiden asianmukaisille verkkosivuille. Sivustoa ylläpitää Euroopan parlamentin pilottihanke Creative FLIP, jota hallinnoi Euroopan komissio. Pilottihanketta toteuttaa Goethe-Institut yhteistyössä esimerkiksi European Creative Hubs –verkoston kanssa. Lisätietoa Creatives Unite -sivulta.

 • Facebookin Yrittäjien ja taiteilijoiden koronatuki -ryhmästä infoa tukitoimista ja vertaistukea.

Puuttuuko jokin tärkeä sisältö tältä sivulta?

Laita meille postia tapahtumat@ouka.fi