
Näin teet vastuullisen tapahtuman
Oulun kaupunki haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Yleisötapahtumia, festivaaleja ja kongresseja kannustetaan mukaan yhteiseen tavoitteeseen. Myös yleisö odottaa tapahtumilta ympäristön huomioimista.
Pohjois-Pohjanmaan tapahtumiin kehitetään vastuullista toimintamallia Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hankkeessa. Tekeillä on opas, jossa käydään perusteellisesti läpi vastuullisen tapahtumatuotannon osa-alueet.
Näiden vinkkien avulla pääset kuitenkin alkuun tapahtumasi ympäristökuorman vähentämisessä ja näytät ekologisilla valinnoilla esimerkkiä. Ympäristötyö on kestävyyslaji, jossa opitaan koko ajan lisää.
Vinkit sisältävät linkkejä esimerkiksi vastuullisten palveluntarjoajien verkkosivuille. Jos huomaat jonkin tapahtumatuotantoon liittyvän ympäristöystävällisen palvelun puuttuvan listauksista, lähetäthän postia osoitteeseen tapahtumat@ouka.fi.
Kiitos, kun olet mukana rakentamassa ympäristövastuullista tapahtuma-Oulua!
Valitse paikka, jonne pääsee helposti julkisilla kulkuvälineillä tai vaikka pyörällä.
Jos tapahtumasi järjestetään ulkona, varmista, että sinne voi tuoda tarvittavan infran. Painavia rakenteita ja kuljetuksia ei voi tuoda pehmeään maastoon. Lue lisää luvista Oulun kaupungin sivulta.
Selvitä ja minimoi tapahtumasi vaikutukset vesistöön, maaperään ja kasvillisuuteen. Kun haet kaupungilta yleisten alueiden käyttölupaa, kannattaa keskustella viranomaisten kanssa, miten vesistö, maaperä ja kasvillisuus pääsisivät mahdollisimman vähällä kuormituksella.
Kun järjestät tapahtuman sisätiloissa, tiedustele, miten talon tavoissa otetaan ympäristö huomioon. Toivo ympäristöystävällisiä valintoja.
Kannusta osallistujia tulemaan paikalle joukkoliikennettä käyttäen tai lihasvoimin. Oulussa pääsee pyörällä joka paikkaan – kesät talvet. Useimmissa hotelleissa asiakkaat voivat lainata pyöriä käyttöönsä. Pyöräliikkeistä esimerkiksi Mustosen pyörä vuokraa pyöriä.
Muualta Suomesta Ouluun saavuttaessa juna ja bussit ovat hyviä vaihtoehtoja lentokoneelle.
Järjestä yhteiskyytejä ja sovi Oulun joukkoliikenteen kanssa tarvittaessa lisävuoroista. Kerro yleisölle selkeästi, miten joukkoliikennettä voi hyödyntää.
Tarjoa helppo pysäköinti pyörille. Älä järjestä autoille erillistä pysäköintimahdollisuutta.
Järjestä kyydit ja kuljetukset kalustolla, joka käyttää biopolttoainetta tai on muuten vähäpäästöinen.
Pidä ajopäiväkirjaa ja vältä turhia tavarakuljetuksia.
Järjestä tapahtumaan myös virtuaalinen osallistumismahdollisuus. Samalla, kun pienennät hiilijalanjälkeä liikkumisen osalta, parannat tapahtumasi saavutettavuutta myös kansainvälisesti.
Suosi lähellä tuotettua ruokaa ja sesongin tuotteita. Tarjoile mahdollisimman kasvispainotteista ruokaa. Suosi luomua ja Reilua kauppaa.
Valitse vastuullinen catering-kumppani.
Minimoi hävikin syntyminen. Tee etukäteen sopimus sopivan tahon, esimerkiksi kaupan tai ruoka-avun, kanssa ylijäämäruuan vastaanottamisesta.
Käytä kestoastioita tai biohajoavia ruokailuvälineitä. Juomalaseille ja tuopeille kannattaa kehittää panttisysteemi.
Tarjoa mahdollisuus vesipullon täyttämiseen. Muista hygienia!
Jos tapahtumassasi on anniskelua, suosi paikallisia pienpanimoita.
Kun järjestät yli 500 hengen tapahtuman, lisää suuren yleisötilaisuuden ilmoitukseen tarkka suunnitelma jätehuollon toteutuksesta. Lomakkeen voit tallentaa itsellesi Oulun seudun ympäristötoimen sivuilta.
On suositeltavaa, että tapahtumissa järjestetään lajittelu polttokelpoiselle jätteelle, biojätteelle, kartongille, lasille, metallille, paperille, muoville, vaaralliselle jätteelle sekä pulloille ja tölkeille.
Sijoita jätteenlajittelupisteet näkyville paikoille. Suuressa tapahtumassa lajittelupisteillä on hyvä olla henkilökuntaa opastamassa lajittelussa. Pienessä tapahtumassa selkeät, kirjalliset ohjeet riittävät.
Muista, että jäteastiat on tyhjennettävä tarpeeksi usein.
Järjestä tupakointipaikkoja ja niihin tuhkakuppeja, etteivät tumpit päädy maahan. Merkitse sauhutteluun tarkoitetut alueet selkeästi.
Lue Oulun seudun ympäristötoimen sivuilta kooste yleisötapahtumien jätemääräyksistä. Koosteesta löydät ohjeet myös käymälöiden järjestämiseen.
Tiesitkö tätä? Biojätteen voi pakata ohueen muovipussiin, esimerkiksi leipäpussiin. Lue lisää Kiertokaaren sivuilta.
Käytä tapahtumassasi mieluiten verkkosähköä, ja valitse vihreää sähköä, jos se suinkin on mahdollista. EKOenergia-merkitty sähkö on uusiutuvaa ja vastuullisuuskriteerit täyttävää. Lue lisää kansainvälisen EKOenergyn sivulta, josta löytyy myös ohjeet vihreän sähkön kilpailuttamiseen yrityksille.
Pyydä tapahtumatekniikan toimittajilta ja muilta alihankkijoilta arvio sähkön kulutuksesta tapahtuman aikana.
Säästä energiaa! Suosi energiatehokkaita laitteita. Älä pidä sähkölaitteita turhaan päällä.
Käytä energiatehokkaita generaattoreita. Jos voit, käytä biopolttoainetta aggregaateissa.
Minimoi vedenkulutus tapahtumassasi. Huolehdi, etteivät vesipullojen täyttämiseen tai käsienpesuun tarkoitetut hanat valuta turhaan vettä.
Jos tapahtumasi järjestetään vesistön lähellä, varmista, ettei vesistöön päädy mitään sinne kuulumatonta, kuten roskia tai jätevettä.
Ohjaa jätevesi jätevesiviemäriin tai umpinaiseen säiliöön. Umpisäiliön vesi on toimitettava jätevedenpuhdistamolle. Sovi tyhjennys Oulun Veden kanssa.
Hankintoja tehdessäsi ota huomioon tuotteiden ja palveluiden ympäristöystävällisyys. Onko yrityksellä käytössä esimerkiksi jokin ympäristöjärjestelmä tai onko se saanut ympäristömerkin?
Minimoi yleisölle jaettava tavara. Mitä vähemmän materiaalia, sitä vähemmän roskaa!
Älä painata ohjelmalehtisiä, vaan jaa tiedot sähköisillä infonäytöillä, mobiilisovelluksessa tai verkkosivuilla.
Älä painata vuosilukuja, niin voit hyödyntää samoja materiaaleja, esim. kylttejä tai festivaalipaitoja, myöhemminkin.
Hyödynnä vanhaa ja uusiokäytä olemassa olevia materiaaleja. Käy tutkimassa kirpputorien ja kierrätyskeskusten antia. Ole luova! Oulun kirpputorit löydät kirppikset.infosta.
Kaikkea ei tarvitse ostaa. Voit myös lainata tai vuokrata tarvittavia välineitä muilta tapahtumajärjestäjiltä ja palauttaa käytön jälkeen.
Informoi tapahtuman ympäristöohjeista verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa yleisölle jo ennakkoon.
Sitouta työntekijät, alihankkijat ja yhteistyökumppanit vastuullisuuteen. Kerro, miten esimerkiksi jätteet on käsiteltävä tapahtumassa.
Tapahtumapaikalla kerro kirjallisten ohjeiden avulla, miten yleisön on toimittava, jotta tapahtuma kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Mitä selkeämmät ohjeet ja mitä useammassa paikassa, sen parempi!
Suosittele yleisölle hotelleja, joilla on ympäristömerkki. Oulussa tällaisia hotelleja ovat ainakin Scandicit, Sokos-hotellit, Airport Hotel ja Radisson Blu.
Nallikarissa voi majoittua Green Key -sertifikaatin saaneen Nallikari Lomakylän huviloissa ja mökeissä.
Jos suosittelet telttamajoitusta, muistuta pystyttämään teltta vain sallituille paikoille. Telttaa ei saa pystyttää toisten asuintalojen pihoille tai niiden läheisyyteen, viljelyalueille eikä luonnonsuojelualueille. Nallikarin leirintäalueella on 150 telttapaikkaa.
Tee meluilmoitus ympäristönsuojeluviranomaisille. Lue lisää Oulun seudun ympäristötoimen sivuilta.
Huomioi lähialueen asukkaat ja luonto. Ilmoita asukkaille tapahtumasi aiheuttamasta melusta ja mahdollisuuksien mukaan sijoittele esiintymislavat niin, ettei ääni kantaudu esimerkiksi vesistöjä pitkin.
Jaa yleisölle korvatulppia ja järjestä henkilökunnalle kuulosuojaimet.
Hiilijalanjäljen mittaaminen
Tee tapahtumasi hiilidioksidipäästöistä niin tarkat laskelmat kuin pystyt.
Hiilifiksu järjestö -hankkeen laatima laskuri on räätälöity järjestöille ja se huomioi esimerkiksi tapahtumat. Tutustu laskuriin Hiilifiksu järjestö -hankkeen sivuilla.
WWF:n Ilmastolaskuri osoitteessa ilmastolaskuri.fi soveltuu tapahtumille.
Tapaus on laatinut päästölaskurin tapahtumille. Tutustu laskuriin Tapauksen sivuilla.
Lontoolaisen Julie’s Bicycle -järjestön ilmainen laskuri soveltuu tapahtumien päästöjen mittaamiseen. Käyttäminen vaatii rekisteröitymisen. Tutustu laskuriin Julie’s Bicyclen sivuilla.
Hiilijalanjäljen kompensointi
Kun olet kärryillä siitä, paljonko tapahtumasi aiheuttaa hiilipäästöjä, kompensoi ne.
Kompensointia tarjoavia kotimaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Ilmastoapu, Nordic Offset, Green Carbon, CO2Esto, Compensate ja Hiilipörssi.
Kansainvälisistä toimijoista kompensointia tarjoaa esimerkiksi My Climate -säätiö. Lue lisää My Climaten sivuilta.
Voit tehdä lahjoituksen Luonnonperintösäätiölle ja ostaa vaikka palan ikimetsää. Lue lisää Luonnonperintösäätiön sivuilta.
Sertifikaatit ja merkit
Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää noudattamalla tapahtumat voivat vähentää ympäristökuormaansa. Lue lisää Ekokompassin sivuilta.
A Greener Festival -organisaatio myöntää ympäristötyötä ansiokkaasti tekeville tapahtumille ja festivaaleille sertifikaatteja. Lue lisää A Greener Festivalin sivuilta.
Kokous- ja kongressikohteiden vastuullisuutta lisätään Global Destination Sustainability Movement -ohjelmassa. Lue lisää GDS-Movementin sivuilta.
Hankintoja tehdessäsi ja yhteistyökumppaneita valitessasi tarkista, onko palveluntarjoajalla ympäristömerkki. Marttajärjestön sivuilta löydät listan ympäristömerkeistä.
Tapahtumien ympäristöhanke
Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki on Euroopan aluekehitysrahaston EAKR-hanke, jota rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto vuosina 2019–2022. Hanke etsii ratkaisuja ympäristöhaasteisiin tarjoamalla keksinnöille testialustan tapahtumissa ja festivaaleilla. Festivaalien vastuulliset tuotantomallit ovat laajasti käytössä alueella, kun Oulusta tulee Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026.
Lue lisää hankkeesta osoitteessa futurevents.oulu.com.