Uutisia

< Takaisin

Kesäoppaat eivät myy ”eioota”

Kesätöissä oppaana

Jenna Komulainen ja Juulia Myllykangas olivat Oulun matkailun palvelualttiit kesätyöharjoittelijat.

Matkailijan kysymys ”Missä on Oulun vanhakaupunki?” pani Oulun kesäoppaat Juulia Myllykankaan ja Jenna Komulaisen puremaan hetkeksi jauhoja. Randomina tuli ihan kelvollinen vastaus. Annettaisiinko täysi kymppi!

”Oulu on palanut historiansa aikana niin monta kertaa, että Pikisaari, toriaitat ja Hollihaka edustavat meillä vanhaa kaupunkia. Ihanaa vanhaa arkkitehtuuria ja kivasti kunnostettuja taloja on joka puolella,” Jenna ja Juulia vastasivat.

Oulun matkailuneuvonnan kesätyöharjoittelijat ovat kesäisessä keskustassa todellakin tarpeen. Parhaana päivänä Juulia ja Jenna palvelivat 46 turistia viidessä tunnissa, uusi siis joka kuudes minuutti.

Oppaiden palvelujen kysyntä ei kuitenkaan tule tasaisesti vaan ryöpsähdyksenä, kun esimerkiksi Nordkappiin matkalla oleva saksalaisten turistibussi pysähtyy tunniksi Toripollisia kuvaamaan.

”Siinä opastetaan aluksi missä on lähin vessa. Ilmaisia vessojahan on kirjastotalossa, Torikatu 18:n matkailuinfossa ja Valkeassa. Yleensä muulloin kysytään eniten karttoja, mitä nyt voi tehdä, miten pääsee paikasta A paikkaan B ja tietenkin Potnapekkaa, Nallikaria, ja Sightseeing Bussia, eli Kaarlea”.

”Toinen opastuksen ruuhkaminuutti osuu hetkeen kun juna Helsingistä saapuu raiteelle kaksi, jossa matkustajat kysyvät todella paljon, että missä on juna-asema,” nuoret kesätyöharjoittelijat hymyilevät.

Molemmat Oulun tämän kesän kesätyöharjoittelijat opiskelevat ensi talven kauppatieteitä ulkomailla. Oulun yliopistossa kolme vuotta opiskellut Jenna suuntaa opiskelijavaihtoon Saksaan ja Skotlannissa kolme vuotta opiskellut Juulia suuntaa nyt Italiaan.

Vain Jennalla oli aikaisempaa kokemusta matkailupalvelusta.

”Sonkajärvellä autoin LINC-tapahtumassa kansainvälisiä osallistujia eukonkannossa ja halonhakkuussa.”

Oulun ulkopuolisista paikoista kiinnostaa esimerkiksi Hailuoto ja UNESCO Rokua Geopark, joita kysytään enemmänkin Oulun matkailuneuvonnan tiskillä Torikatu 18:ssa.

”Meitä myös testaillaan,” nuoret naureskelevat. Kysellään esimerkiksi Kuopion väkilukua, Sveitsin ranskankielistä karttaa, lähintä INVA -vessaa ja tietoa mitä tuossa talossa oli vuonna 1972! Kesäopas pyrkii löytämään vastaukset tabletista, joka on aina mukana ja apuna tiedon haussa.

Oppaat saivat jopa julkista kiitosta kaupunkilehden tekstaripalstalla. ”Rouva etsi vakuutusyhtiötä, jonka osoite oli netissä väärin. Otimme asiakkaan puhelinnumeron, etsimme mihin se oli muuttanut ja tekstiviesti auttoi oikeaan paikkaan.”

Kesätyössä oppaana sai tänäkin kesänä riittävästi askeleita, raitista ilmaa ja aurinkoa. Jenna sai jopa auringonpistoksen ja Juulian tennaritossujen rusketusraidat piirtävät nilkkojen maapallotatuointiin yöttömän yön rajat. Askelia tuli enimmillään 20 000 päivässä ja normi 10 000 oli helppo nakki.

Palvelua nuoret antavat kaikilla osaamillaan kuudella kielillä ja lisäksi käytetään ele- ja kehon kieliä. Lisää kielitaitoa löytyy tarvitessa matkailuneuvonnasta.

 

Teksti: Alpo Merilä
Kuva: Martu Väisänen

Jakolinkki