Uutisia

< Takaisin

Kesätyöharjoittelijat soittavat tuttuja, meneviä kappaleita Oulun kaduilla

Katusoittajat

Pinja Ukkola, Elsa Effe ja Veikka Sundberg soittavat tänä kesänä Oulun kaduilla sekä ikäihmisten hoitolaitoksissa. Kuvasta puuttuu yksi soittaja.
Kuva: Tatu Maaninen

Katusoittajat ovat aloittaneet työnsä

​​​​​Haastattelupäivänä Oulun katusoittajilla on takanaan jo kolme esiintymistä Hiirosenkodilla. Vaikutus oli ollut niin innostava, että yksi kuuntelijoista halusi kuulla toisenkin esityksen. 

Lähtökohta muutenkin on, että pari kertaa viikossa nuoret käyvät ikäihmisten laitoksissa soittamassa.

Työt katusoittajilla ovat alkaneet kesäkuun toisella viikolla. Tällä nelikolla ne kestävät heinäkuun puoliväliin. Sen jälkeen katusoittoa jatkaa uusi nelikko elokuun puoliväliin. Siihen asti siis Oulun kaduilla, Oulu10:n edessä, Rotuaarilla ja puistoissa voi kuulla tuttua iskelmä-  ja populäärimusiikkia.  

”Tunnistettavia, meneviä kappaleita fiilikseen mukaan”, Pinja Ukkola (laulu), Elsa Effe (mandoliini) ja Veikka Sundberg (kitara) luonnehtivat ohjelmistoaan.

Tosin Ukkola toivoo, että hänellä olisi piano, jolla hän voisi soittaa ​klassista. Ukkola opiskelee Madetojan musiikkilukiossa ja Oulun konservatoriossa kuten Effekin. Sundberg on käynyt kitaratunneilla.​​

Hyvästit esiintymispelolle

​K​​aikki neljä ovat katusoittamisen ensikertalaisia. Työ houkutti monistakin syistä, esimerkiksi siskon esimerkistä, jolla oli hyvät kokemukset työstä viime vuonna.

”Tässä pääsee esiintymään ja siitä maksetaan. Esiintymispelot lähtevät. Hyvä katusoittaja on monipuolinen, ei soita vain yhtä tyylilajia ja osaa heittäytyä”, nuoret luonnehtivat. 

Katusoittajia voi pyytää esiintyjiksi kaupungin järjestämiin tilaisuuksiin. Koordinaattorina katusoittajien käytännön asioita järjestelee ja keikkoja sopii Eleonoora Kalliokoski. 

Soittajien työaika on kuusi tuntia päivässä joustavasti, mutta pääosin klo 10 – 16. 

Uusia työllistymisväyliä nuorille

Katusoittajat ovat Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen projektitoimiston työntekijöitä. Kesätyötä organisoi työllisyyspalvelut-yksikkö yhteistyössä sivistys- ja kulttuuripalvelujen kanssa. 

Soittajat valinnut tuottaja Jarkko Halunen kertoo, että valinnassa kiinnitettiin huomiota paitsi musikaalisuuteen myös esiintymiskokemukseen sekä -halukkuuteen. Soittajat haastateltiin ja he antoivat soitto- ja laulunäytteen. 

”Katusoittajat tuovat kaupunkikuvaan elävyyttä. Kaupunki haluaa myös tukea ja kannustaa nuoria osaajia sekä avata uusia työllistymisväyliä nuorille”, perustelee Halunen toimintaa. ”Kun soittajat tekevät keikkoja esimerkiksi vanhusten palvelutaloissa, he tuovat tätä kautta kulttuuria ja iloa myös niille ihmisille, jotka eivät välttämättä pääse liikkumaan aktiivisesti.” 

Katusoittajat kuuluvat Oulun kaduilla kolmatta vuotta. Toiveissa on saada heitä esiintymään edelleen ensi vuonna.

 

Toimittaja: Sirpa Tarkkinen

Jakolinkki