Ajankohtaista

< Takaisin

LED-valoilla ja automaatiolla energia- ja kustannussäästöjä

Ympäristöohjelman painopisteen toimimme resurssiviisaasti yhtenä tavoitteena on tehokas energiankäyttö. Tavoitteen toteutumista on seurattu vuodesta 2019 lähtien mittaamalla energiatehokkuustoimenpiteillä saavutettua energian säästöä (GWh). Viime vuonna LED-valoihin siirtymisellä ja valaistusohjausmuutoksilla saatiin selvää säästöä energiankulutukseen.

Vuonna 2019 tehtiin laajasti valaistuksen vaihtoja LED- valaisimiin ja uusittiin valaistusohjauksia Tilapalveluiden kiinteistöihin. Erityisesti liikuntalaitoksissa hyödyt ovat ilmeiset – tiloja käytetään iso osa vuorokaudesta monipuolisiin tarkoituksiin. Raatin ja Oulunsalon liikuntakeskuksissa LED-valaistuksiin ja niiden ohjattavuuteen siirtyminen mahdollistaa valaistuksen tarkoituksenmukaisen hyödyntämisen. Esimerkiksi harjoitusvalaistus on mahdollista toteuttaa nyt himmentämällä valaistusta tarvittava määrä. Myös luonnonvalon hyödyntäminen on helpompaa.

Valaistusmuutoksia toteutettiin myös mm. Honkimaan, Värtön, Lassin ja Saarelan päiväkoteihin, Alakylän ja Koskelan kouluihin, Honkapirttiin, Kenttätien palvelutaloon ja Ruskonselän paloasemalle. Yhteensä LED-valoilla ja automaatiolla saavutettiin vuoden aikana arviolta 202 MWh energiansäästö, mikä vastaa karkeasti kymmenen sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Valaistusmuutoksia on jo aiempina vuosina tehty mm. katuvalaistukseen, Raksilan tekojäällä, satama-alueella ja jätekeskuksessa.

Oulun kaupunki on mukana kuntien energiatehokkuussopimuksessa, jossa tavoitteena on 10,5 % energiansäästö vuoteen 2025 mennessä vuoden 2014 energiankulutukseen verrattuna. Raportointikauden tuloksista koko kaupungin toimintojen osalta viestitään Motivan raportoinnin valmistuessa lähiaikoina.

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Viralliset ilmoitukset ja kuulutukset voi lukea osoitteessa www.ouka.fi/kuulutukset.