Kuntalaisia ja yrityksiä kannustetaan ympäristövastuullisuuteen ja kaupunki näyttää esimerkkiä omalla toiminnallaan.
Jätehuoltomääräyksillä tehostetaan jätteen lajittelua ja kierrätystä.
Esimiesten, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden ympäristöosaamista sekä ymmärrystä oman työn ympäristövaikutuksista lisätään.
Ympäristövaikutusten ja elinkaarikustannusten arviointi otetaan käyttöön merkittävien hankkeiden suunnittelu- ja päätöksentekovaiheissa.
Oppimisympäristöjä kehitetään siten, että niissä mahdollistetaan kestävän kehityksen taitojen harjoittelu.
Oululainen kestävän kehityksen oppimispolku -toimintamallilla mahdollistetaan lapsille ja nuorille elämyksellisiä oppimiskokemuksia. Lisätään ja kehitetään ulkona tapahtuvaa opetusta lasten ja nuorten luontosuhteen vahvistamiseksi.
Uudisrakentamisen laadunohjausta lisätään kaavoituksessa ja tontinluovutuksessa. Korjausrakentamiseen ja asumiseen kehitetään nykyistä määräystasoa parempaan laatutasoon tähtäävää ohjausta.
Kestävät toimintatavat kaupunkikonsernissa
Ekotukitoimintaa jatketaan ja toiminnan sisältöä kehitetään toimialakohtaisesti.
Matkustamisen tarvetta vähennetään suosimalla etätyötä ja -neuvotteluja. Matkustamisesta aiheutuvia päästöjä vähennetään käyttämällä kestäviä kulkumuotoja.
Palvelu- ja tavaraliikennettä tehostetaan ja yhdistetään.
Uusiutuvien polttoaineiden osuutta kaupungin omissa kuljetuksissa lisätään.
Lisätään paikallisten raaka-aineiden osuutta kaupunkikonsernin tuottamissa tai tilaamissa aterioissa. Vähennetään ruokahävikkiä.
Tilat suunnitellaan monikäyttöisiksi ja tilojen käyttöä tehostetaan.
Kestävät hankinnat
Hankinnoissa huomioidaan hankinnan tarve, ympäristövaikutukset ja elinkaarikustannukset.
Tarjouspyyntöihin ja sopimuksiin lisätään ympäristökriteerit ja vaatimus niiden täyttymisestä. Ympäristökriteerien tulee olla vähimmäisvaatimuksena tai vertailuperusteena merkittävällä painoarvolla. Sopimuskauden aikana voidaan käyttää kannustumia ympäristöystävällisten hankintojen edistämiseksi.