Eläinsuojelu ja löytöeläimet

Eläinsuojeluilmoitus virka-aikana

 • Lähetä ilmoitus sähköpostitse osoitteeseen elainsuojelu@ouka.fi. Ilmoituksen tulee sisältää seuraavat asiat: kohteen tarkka osoite (myös kunta), kohteen nimi ja puhelinnumero (jos ovat tiedossa) ja lyhyt kuvaus tilanteesta. Sähköpostia luetaan arkisin virka-aikaan.
 • Jos sähköpostin lähettäminen ei ole mahdollista, voi ilmoituksen tehdä soittamalla arkiaamuisin klo 8–9 eläinlääkärien puhelinaikana numeroon 044 703 6781.
 • Voi myös ottaa yhteyttä Suomen eläinsuojelun (SEY) vapaaehtoisiin eläinsuojeluneuvojiin (SEY.fi).

  Tutustu ohjeeseen suojatun sähköpostin lähettämisestä

  Turvasähköposti

   

Valvontaeläinlääkärin toimialaan kuulumattomat tehtävät

Valvontaeläinlääkärin tehtäviin eivät kuulu eläinten muille ihmisille aiheuttamat haitat. Valvontaeläinlääkäri ei hoida tapauksia, joissa eläintenpito tai muu eläimiin liittyvä toiminta aiheuttaa haittaa muille ihmisille. Esimerkiksi naapurustoa häiritsevä koirien haukkuminen, vapaana naapureiden pihamailla kulkeva kissa tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät pääsääntöisesti ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia, ellei tilanteeseen liity epäilyä eläinten hyvinvoinnista, huonosta hoidosta, kohtelusta tai pitopaikan turvallisuudesta. Järjestysongelmissa kehotetaan ensisijaisesti pyrkimään itse sopimaan asia häiriötä aiheuttavan eläimen omistajan (ja esimerkiksi taloyhtiön) kanssa. Järjestyslain rikkomuksesta voi tarvittaessa ilmoittaa myös poliisille.

Valvontaeläinlääkäri ei myöskään hoida eläinkauppaan tai vastaavaan liittyviä kiistoja. Tällaisissa tapauksissa tulee olla yhteydessä haitan aiheuttajaan ja selvittää asia osapuolten kesken. Eläinkauppaan liittyvissä kiistakysymyksissä voi myös olla yhteydessä kuluttaja-asiamieheen.

Jos eläintenpidosta aiheutuu selviä ihmisiin kohdistuvia terveyshaittoja, tulee ottaa yhteyttä terveystarkastajaan.

Jos eläimestä taas aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisille, tulee ottaa yhteyttä poliisiin.

 

Eläinsuojeluilmoitus hätätapauksissa

 • Soita päivystävälle tuotantoeläinlääkärille: 044 703 6781
 • Voit soittaa myös poliisille 112
   

Löytöeläimet

1.1.2022 alkaen

Hailuodon ja Kempeleen ja Oulunsalon löytöeläimistä vastaa Oulun eläinkoti Ay (Nikulantie 101, 90660 Oulu) puh. 044 069 0371. Oulun Eläinkoti.

Oulun kantakaupungin alueen, Haukiputaan, Kellon, Yli-Iin, Kiimingin, Ylikiimingin, Jäälin, Muhoksen, Limingan, Lumijoen ja Tyrnävän löytöeläimistä vastaa Lemmikkihoitola Vierashuone Oy (Kurikkatie 11, 90440 Kempele) puh. 040 961 5319. Tiedot talteen otetuista lemmikkieläimistä löytyvät Vierashuoneen nettisivuilta.