Rekisteröity elintarvikehuoneisto ja elintarviketoiminta
Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan paikkaa, jossa myytäväksi tai luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään. Elintarvikehuoneistoja ovat esimerkiksi myymälät, kahvilat, ravintolat, leipomot, elintarvikevarastot sekä koulujen ja päiväkotien keittiöt. Elintarviketoimintaa ovat myös ulkomyynti, elintarvikkeiden internet-myynti ja elintarvikkeiden ammattimainen kuljetus.
Ilmoitus elintarviketoiminnasta
Ennen toiminnan aloittamista elintarvikealan toimijan on
- haettava rakennuslupa tai selvitettävä rakennusvalvonnasta, soveltuuko suunniteltu huoneisto aiottuun käyttötarkoitukseen. Toiminnan sijoittamiselle suunniteltuun huoneistoon täytyy olla rakennusvalvontaviranomaisen hyväksyntä.
- tehtävä kirjallinen ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten Oulun seudun ympäristötoimeen viimeistään 4 viikkoa ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai toimijan vaihtumista
- liitettävä ilmoitukseen ajantasainen pohjapiirros.
Oulun seudun ympäristötoimessa on laadittu tilojen suunnittelua varten perustamisohjeita. Lisäksi Ruokaviraston sivuille on koottu tietoa elintarvikeyrityksen perustamisesta ja toiminnasta. Sivustolla on saatavilla ohjeita useilla kielillä.
Ilmoituksen johdosta elintarvikealan toimijalle annetaan todistus ilmoituksen käsittelystä. Ilmoituksen käsittelystä peritään maksu.
Elintarvikehuoneiston toiminnan keskeyttämisestä ja toiminnan lopettamisesta tulee ilmoittaa viivytyksettä Oulun seudun ympäristötoimeen.
Yksityishenkilöiden ja harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu
Yksityishenkilöiden ja harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu on vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta. Ilmoitusta elintarvikehuoneistosta ei tarvitse tehdä seuraavissa esimerkkitapauksissa:
-
leivotaan myyntiin leipää, kuivakakkuja, pikkuleipiä, pullaa, joita ei tarvitse säilyttää jääkaapissa
-
leivotaan enintään 12 kertaa vuodessa jääkaapissa säilytettäviä makeita tai suolaisia leipomotuotteita
-
tarjoillaan ruokaa ravintolapäivänä (pop up) enintään 12 kertaa vuodessa
-
yhdistystoiminnassa tarjoillaan keittoja heti valmistuksen jälkeen osana yhdistyksen varainkeruuta
-
makkaranpaisto urheiluseurojen, koululuokkien, asukasyhdistysten toiminnassa
-
kahvitarjoilu tai vähäinen pakattujen elintarvikkeiden myynti muun yritystoiminnan ohessa