Hyväksytty elintarvikehuoneisto
Elintarvikehuoneiston on oltava hyväksytty elintarvikelain mukaiseksi laitokseksi, jos siellä käsitellään raakoja eläinperäisiä elintarvikkeita ja toimitetaan niitä vähittäismyyntiin tai toisiin hyväksyttyihin elintarvikehuoneistoihin. Laitoshyväksynnän edellyttäviä toimintoja ovat esimerkiksi
- kalan perkaus
- kalajalosteiden valmistus
- lihan leikkaus
- lihajalosteiden valmistus
- maitotuotteiden valmistus raakamaidosta
Toimija tekee hyväksymishakemuksen Oulun seudun ympäristötoimeen. Elintarvikeviranomainen tarkastaa laitoksen tilat ja toiminnot.
Laitoksen toiminnan voi aloittaa, kun viranomainen on hyväksynyt laitoksen. Toiminnassa olevan laitoksen olennainen muutos (esimerkiksi laajennus tai uusi toiminta) edellyttää myös viranomaisen hyväksynnän ja toimintaa ei saa aloittaa ennen hyväksymispäätöstä.
Suurkeittiö tulee hyväksyä laitokseksi, jos se käyttää ruoanvalmistuksessa raakaa lihaa, kalaa tai raakamaitoa, mutta jakelu- ja tarjoiluketju ei sisälly sen omavalvontaan.
Ruokavirasto on laatinut ohjeita laitosten perustamiseksi.
Elintarvikelaitosten hyväksymiseen liittyvää lainsäädäntöä on luettavissa Ruokaviraston sivuilta.