Elintarviketyöntekijän terveydentilan selvitys
Terveydentilan selvityksellä tarkoitetaan työsuhteen alussa terveydenhuoltohenkilökunnan tekemää haastattelua ja ohjausta sekä lisäksi tarvittaessa laboratoriotutkimuksia (esimerkiksi salmonella). Selvitys on vaadittava ennen palvelussuhteen alkamista tai silloin, kun työssä olon aikana on perusteltu syy epäillä, että työntekijä on salmonellabakteerin kantaja. Esimerkki tällaisesta tilanteesta on kuumeinen ripulitauti tai perheenjäsenellä todettu salmonellatartunta.
Työnantajan on vaadittava työntekijältä selvitys siitä, ettei tällä ole salmonellatartuntaa, jos työntekijä on sellaisissa tehtävissä, joihin liittyy salmonellatartunnan tavallista suurempi leviämisvaara (tartuntatautilaki 1227/2016 ja tartuntatautiasetus 146/2017). Selvitys on vaadittava myös harjoittelijoilta ja muilta vastaavilta henkilöiltä, jotka toimivat työpaikalla ilman palvelussuhdetta. Selvityksen voi hankkia työterveyshuollosta tai terveyskeskuksesta.
Terveydentilan selvitys vaaditaan henkilöiltä, jotka työskentelevät tehtävissä, jossa
- käsitellään pakkaamattomia kuumentamattomina tarjoiltavia elintarvikkeita
- käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita sen jälkeen, kun elintarvike on kuumennettu eikä sitä kuumenneta uudestaan ennen tarjoilua
- kypsennetään elintarvikkeita
Elintarvikehuoneiston omavalvontajärjestelmän tulee sisältää tiedot elintarviketyöntekijän terveydentilan selvityksistä sekä salmonellatutkimuksista.
Terveyden ja hyvinvointilaitoksen kotisivuilta löytyy toimenpideohje salmonellatartuntojen ehkäisemiksi ja lisätietoa riskityötä tekevien terveydentilan selvityksestä.
Ruokaviraston kotisivuilta löytyy taulukko Pakkaamattoman helposti pilaantuvan elintarvikkeen käsittely elintarvikehuoneistossa. Taulukossa on Ruokaviraston linjauksia siitä, milloin terveydentilan selvitys vaaditaan.