
Hupisaarten purojen kunnostaminen
Hupisaarten purojen kunnostaminen 2017-2018
Oulun Hupisaarilla risteilee lähes kaksi kilometriä pieniä kaupunkipuroja. Purot saavat vetensä Oulujoesta Lasaretinväylän säännöstelypadon kautta.
Vuosien 2009-2011 aikana Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja silloinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (nyk. Luonnonvarakeskus LUKE) tekivät perusteelliset taustaselvitykset Hupisaarten purojen kunnostukselle sisältäen elinaluemallinnukset, talviaikaiset koevesitykset, istutuskokeilut sekä sähkökoekalastukset. Selvitysten perusteella oli todettavissa, ettei Hupisaarten purojen vaelluskalakantojen elvyttämiseen ole biologisia esteitä. Vaelluskalojen mädin sekä poikasten on todettu menestyvän alueen puroissa.
Hupisaarten purojen kunnostaminen aloitettiin lokakuussa 2017. Kunnostusten tavoitteena on ollut palauttaa Hupisaarten purot vaelluskaloille soveltuviksi lisääntymis- ja elinympäristöiksi. Ensisijaisena tavoitteena on saada uhanalainen meritaimen lisääntymään jatkossa puroissa. Kunnostukset parantavat myös purojen maisemallista arvoa kaupunkiympäristössä.
Kunnostustyöt toteutettiin kestävän ympäristörakentamisen periaatteita noudattaen. Kaivumassoista seulottiin paikan päällä hyödynnettävä kivimateriaali talteen ja eloperäinen aines läjitettiin purojen rannoille. Puroihin kaivettiin talvehtimissyvänteitä ja kauneusaltaiden pohjaan kaivettiin uusia talviuomia. Jyrkkiä uomia, jotka toimivat kalojen nousuesteenä, loivennettiin kynnystämällä ja kiveämällä uomia pidemmältä matkalta. Kesällä järjestettiin purokunnostustalkoita, joihin osallistui aktiivisia kaupunkilaisia. Talkoissa rakennettiin mm. luonnonsorasta kutupaikkoja ja säädettiin kivien asettelulla virtaamia. Uomiin asennettiin puun runkoja, jotka ohjaavat virtaamaa sekä toimivat samalla elinympäristönä erilaisille vesihyönteisille ja suojapaikkoina kaloille.
Puroihin asennettiin LUKE:n toimesta kalojen seurantajärjestelmät ja lokakuun alussa 2018 puroihin istutettiin sukukypsiä taimenia. Syksyn aikana tehtyjen havaintojen ja seurannan perusteella istutetut taimenet hyväksyivät kunnostetut purot hyvin lisääntymisalueekseen. Lisäksi mereltä nousi puroihin taimenia ja muistakin kalalajeista tehtiin havaintoja. Kalojen viihtymistä ja lisääntymistä puroissa seurataan LUKE:n useamman vuoden kestävässä tutkimushankkeessa.
Kunnostushanke mahdollistaa jatkossa kaupunkilaisten osallistumisen puroluonnon havainnointiin ja Hupisaarten aluetta voidaan hyödyntää monipuolisesti ympäristökasvatuksessa. Kalakannan elpyminen parantaa alueen ekologista tilaa ja tuo kaupunkilaisille mahdollisuuden vesiluonnon kokemiseen ja kalojen tarkkailuun keskellä kaupunkia.
Kunnostushankkeen toteuttamiseen on saatu hallituksen Vaelluskalat- kärkihankerahoitusta ja Oulujoen vesistön puitesopimuksen (OUMO) hankerahoitusta.
Toukokuussa 2018 alkoi Luonnonvarakeskuksen EAKR-hanke: ”HUBI- Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohtauspaikkana (2018-2020)”. Hankkeen tavoitteena on edistää kaupunkikeskustan vetovoimaisuutta (matkailu), ympäristötietoisuutta (ympäristökasvatus) sekä tiedonvälitystä (reaaliaikainen tiedonsiirto).
Hupisaarten purot 2018
Työnaikaisia kuvia


2 uoman pohjapatoa loivennetaan ja kivetään.jpg


Eloperäistä maa-ainesta poistetaan tulevan talvehtimisaltaan pohjalta.jpg


Ennallistettua umpeenkasvanutta uomaa 1 konetöiden jälkeen.jpg


Lasaretinväylän pohjapato ennen kunnostusta.jpg


Lasaretinväylän pohjapato konetöiden loppuvaiheessa.jpg


Lietteen poistoa kapeasta uomasta imuautolla.jpg


Puron pohjalta löytyneitä kiviä seulotaan hyödynnettäväksi paikanpäällä.jpg


Syvennettyä talvehtimisallasta konetöiden loppuvaiheessa.jpg


Umpeenkasvanut uoma 3 avattuna luonnonmukaisesti kasvillisuutta säästäen.jpg


Umpeenkasvanut uoma 3 ennen kunnostusta.jpg


Umpeenkasvanut uoma 3 kaivetaan auki ja kivetään.jpg


Uusi kalojen nousuväylä lävistetty vanhaan voimalaitospatoon.jpg


Ylemmän kauneusaltaan pohjaan kaivetaan uutta uomaa, joka yhdistyy alempaan kalatiehen.jpg


vipuvoimaa.jpg


ely-logo.jpg


eu-lippu.jpg


Luke.jpg


oulu_musta.pdf


oulu_mustatiff.tiff


oulu_musta_www.png

