Jätetila ja jäteastiat

Jätetila on jäteastioille varattu aitaus, katos tai huone. Kun jätetilaa suunnitellaan, otetaan huomioon mitä jätteitä kiinteistöllä lajitellaan, kuinka paljon tilaa jäteastiat tarvitsevat ja miten jäteastioiden tyhjennys sekä jäteautojen liikennöinti järjestetään. Jätetilan käyttäjien ja jäteastioiden tyhjentäjien turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää.

Omakotitaloissa polttokelpoisen jätteen keräykseen riittää 140-240 litran kokoinen jäteastia. Rivi- ja kerrostalokiinteistöillä tavallisin polttokelpoisen jäteastian koko on 660 litraa. Jäteastioiden lukumäärä riippuu asukkaiden määrästä, elämäntilanteesta ja lajittelun ahkeruudesta.

Biojätteen keräysastiana voi käyttää 140 tai 240 litran kokoista astiaa. Paperia ja kartonkia kerätään tavallisesti 600 tai 660 litran kokoisiin astioihin. Lasi ja metalli ovat painavaa kerättävää, joten 140 tai 240 litran kokoiset astiat riittävät hyvin.

Jätteiden keräykseen voi käyttää myös syväkeräysastioita. Polttokelpoisen jätteen, kartongin ja paperin keräämiseen käytetään yleensä viiden tai kolmen kuution kokoisia syväkeräysastioita. Painavien jätteiden, biojätteen, lasin ja metallin, keräämiseen riittää pienempikin astia. Näille jätteille 0,8 kuution tai 1,3 kuution kokoiset syväkeräysastiat ovat sopivan kokoisia.

Jätetila ja sen kunnossapito

Jäteastiat sijoitetaan paikkaan, johon jäteautot pääsevät vähintään 5 metrin päähän käsin siirrettävistä jäteastioista. Jätetilaan ja jäteastialle johtavan tien tulee olla riittävän kantava, koska jäteauto voi painaa 20 tonnia. Myös auton kääntymiseen pitää olla tilaa.

Kiinteistöt huolehtivat jätetilan ja jäteastioiden siisteydestä ja kunnosta. Jäteastioille kulkuväylien tulee olla riittävän väljiä. Talvella väylät pidetään kulkukelpoisina, lumityöt ja hiekoitus on hyvä tehdä säännöllisesti.

Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
  • Postiosoite postal PL 32, 90015 Oulun kaupunki
  • Puhelin work Vaihde p. 08 558 410 work Palvelunro p. 08 558 558 00
  • Aukioloajat ma–pe klo 8–16
  • Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.