Lannan aumavarastointi ja poikkeaminen levitysajoista

Lannan varastointi aumassa (ns. patterointi) on mahdollista vain työteknisistä tai hygieenisistä syistä ja lannan kuiva-ainepitoisuuden tulee olla vähintään 30 %. Työtekninen syy on esim. poikkeuksellinen kelirikko ja hygieeninen syy lannan sisältämä taudinaiheuttaja, kuten Salmonella, Yersinia tai Listeria.

Lantakasa.

Lannan aumavarastointi edellyttää aina 14 vrk etukäteen tehtävää ilmoitusta Oulun seudun ympäristötoimeen. Ilmoituksen käsittelystä ei peritä maksua.

Lannan levitys peltoon suositellaan tehtäväksi keväisin. Nitraattiasetus kieltää lannan levityksen marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Kieltoajasta voidaan poiketa marraskuun loppuun asti tilanteissa, joissa lantaa ei ole voitu hyödyntää pellolla kasvukauden aikana poikkeuksellisen sääolosuhteen vuoksi. Poikkeamisesta on tehtävä ilmoitus ympäristötoimeen lokakuun loppuun mennessä. Lannoitteita ei saa levittää lumipeitteiseen tai routaantuneeseen eikä veden kyllästämään maahan. Lannoitevalmisteiden (esim. Kemicond) levityksessä poikkeaminen levitysajasta ei ole mahdollista. 

Kuivalantaa ja orgaanisia lannoitevalmisteita, joiden kuiva-ainepitoisuus on vähintään 30 %, voidaan lannanlevitysaikana säilyttää pellolla enintään neljä viikkoa levitystä odottamassa.

Levitetty lanta on muokattava maahan vuorokauden sisällä levityksestä, lukuun ottamatta levitystä kasvustoon letkulevittimellä tai hajalevityksenä.

Toimi näin

Tee aumausilmoitus tai ilmoitus lannan levityksestä poikkeustilanteessa ympäristötoimen sähköisessä asiointipalvelussa. Palvelun käyttäminen edellyttää käyttäjätunnuksen luomista palveluun. Asiointipalvelussa valitse kohta Ympäristöluvat - Luo uusi - Ympäristövalvonta ja tämän jälkeen valitse listalta joko "Aumausilmoitus" tai "Ilmoitus lannan levityksestä poikkeustilanteessa". 

Siirry sähköiseen asiointipalveluun.

Voit toimittaa ilmoituslomakkeen myös postitse Oulun seudun ympäristötoimeen

Oulun seudun ympäristötoimi
PL 34
90015 Oulun kaupunki

tai sähköpostitse osoitteeseen ymparisto(at)ouka.fi.

Löydät aumausilmoituslomakkeen ja ilmoituslomakkeen lannan levittämisestä poikkeustilanteissa vesi.fi -sivuston aineistopankista.

Aumausilmoituslomake (vesiaineistopankki)

Ilmoituslomake lannan levittämisestä poikkeustilanteissa (vesiaineistopankki)

Muualla verkossa

Kotieläintalouden ympäristönsuojeluohje. Ympäristöhallinnon ohjeita 1/2010 (pdf)

Maatalouden vesiensuojelu (vesi.fi)

Nitraattiasetus 1250/2014 (Finlex)

Lisätietoa

Ajankohtaista

Julkaisut ja raportit

Luvat ja ilmoitukset

Maksut

Ohjeet

Ympäristönsuojelumääräykset

Ympäristönsuojelun henkilökunta

Oulun seudun
ympäristötoimi

 • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
 • Postiosoite postal PL 34, 90015 Oulun kaupunki
 • Puhelin Henkilökunnan yhteystiedot work https://www.ouka.fi/oulu/paatoksenteko-ja-hallinto/ymparistotoimen-henkilokunta

  Kaupungin vaihde work 08 558 410
  Faksi fax 08 557 1490
 • Sähköposti
 • Verkkosivut Ympäristötoimen henkilökunnan yhteystiedot
 • Toimialueena Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

  Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.