Ruokamyrkytysepäilyt ja allergiset reaktiot

Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa saastunut talousvesi tai elintarvike. Ruokamyrkytys voi alkaa vuorokauden sisällä ruokailusta tai muutaman päivän viiveellä. Tyypillisiä oireita ovat yleensä oksentelu ja hieman myöhemmin ripuli.

Ruoka-allergiassa reaktio voi tulla ruoan nauttimisen lisäksi siihen koskemalla tai hengitysilman välityksellä. Yleisimpiä ruoka-allergian oireita ovat ihottuma, limakalvojen turvotus ja suolisto-oireet. Äkillinen ja vakava allerginen reaktio eli anafylaktinen reaktio on ruokayliherkkyyden vaikein muoto, joka vaatii nopeita hoitotoimenpiteitä. Allergiset reaktiot voi tulla lähes välittömästi ruoan nauttimisen jälkeen. Hitaissa reaktioissa oireet tulevat 1-2 päivän kuluessa.

Ohjeita yksityishenkilölle

Jos epäilet saaneesi ruuasta ruokamyrkytyksen tai allergisen reaktion, mieti, missä ja mitä olet syönyt ja ota näyte ruuasta, jos se on mahdollista. Säilytä ruokanäyte jääkaapissa mahdollista tutkimustarvetta varten. 

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen tai allergisen reaktion ruuasta, voit ilmoittaa asiasta 

Ohjeita elintarvikealan toimijalle

Toimijan on ilmoitettava välittömästi omalle elintarvikevalvojalle, jos elintarvikkeen tai tarjotun ruuan epäillään aiheuttaneen ruokamyrkytyksen, allergisen reaktion tai muun terveysvaaran. Tee ilmoitus yksittäisistäkin epäilyistä. Ota ja säilytä elintarvikenäytteet mahdollista tutkimustarvetta varten. Omavalvonnan tulee sisältää toimintaohjeet ilmoittamisesta ja näytteenotosta.

Ilmoita ympäristöterveydenhuollon sähköisessä järjestelmässä ilpassa

 • sairastumisesta tai muusta reaktiosta, jonka epäillään aiheutuneen toimintaasi liittyvästä elintarvikkeesta tai talousvedestä.
 • haitasta, joka on havaittu toimintaasi liittyvässä elintarvikkeessa tai talousvedessä.

Tiedot menevät ilpasta sähköisesti viranomaisen käsiteltäväksi. Sairastumis- tai haittailmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista.

Sairastumisilmoitus

 • Tee sairastumisilmoitus ilpassa, kun saat asiakkaalta tiedon esimerkiksi ruokamyrkytyksestä tai allergisesta reaktiosta, jonka epäillään liittyvän toimintaasi.
 • Jos samaan tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voit ilmoittaa niistä samalla ilmoituksella.

Haittailmoitus

Tee haittailmoitus ilpassa, kun saat asiakkaalta tiedon tai havaitset itse toimintaasi liittyen esimerkiksi vierasesineitä elintarvikkeessa tai aistinvaraisesti jotakin poikkeavaa talousvedessä.

Lisätietoja

Lisätietoja saat ottamalla yhteyttä ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelimeen 044 703 6700.

Lisätietoa ruokamyrkytyksistä on saatavilla Ruokaviraston sivuilla

Ruokamyrkytysepidemioita selvittää työryhmä, johon kuuluu edustajat terveydenhuollosta ja ympäristöterveydenhuollosta.

Valitukset elintarvikkeista

Havaitessasi poikkeavuutta elintarvikkeen laadussa, ulkonäössä tai pakkausmerkinnöissä, voit ottaa yhteyttä

 • elintarvikkeen myynti- tai tarjoilupaikkaan
 • Suomessa toimivaan valmistajaan 
 • maahantuojaan

Elintarvikkeessa havaitut poikkeamat voit ilmoittaa elintarvikevalvontaan osoitteessa ilppa.fi olevan haittailmoituksen kautta tai ottamalla yhteyttä ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelimeen 044 703 6700.

Oulun seudun
ympäristötoimi

 • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
 • Postiosoite postal PL 34, 90015 Oulun kaupunki
 • Puhelin Henkilökunnan yhteystiedot work https://www.ouka.fi/oulu/paatoksenteko-ja-hallinto/ymparistotoimen-henkilokunta

  Kaupungin vaihde work 08 558 410
  Faksi fax 08 557 1490
 • Sähköposti
 • Verkkosivut Ympäristötoimen henkilökunnan yhteystiedot
 • Toimialueena Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

  Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.