Ruokamyrkytysepäilyt

Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa saastunut talousvesi tai elintarvike. Ruokamyrkytys voi alkaa vuorokauden sisällä ruokailusta tai muutaman päivän viiveellä. Tyypillisiä oireita ovat yleensä oksentelu ja hieman myöhemmin ripuli.

Ohjeita yksityishenkilölle

Oireita saatuasi mieti, missä ja mitä olet syönyt ja ota näyte ruuasta, jos se on mahdollista. Säilytä ruokanäyte jääkaapissa mahdollista tutkimustarvetta varten. 

Jos epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen voit ilmoittaa asiasta 

Ohjeita elintarvikealan toimijalle

Toimijan on ilmoitettava välittömästi omalle elintarvikevalvojalle, jos elintarvikkeen tai tarjotun ruuan epäillään aiheuttaneen ruokamyrkytyksen.

Toimija voi ottaa yhteyttä myös ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelimeen 044 703 6700.

Ota ja säilytä elintarvikenäytteet mahdollista tutkimustarvetta varten. Omavalvonnan tulee sisältää toimintaohjeet ilmoittamisesta ja näytteenotosta.

Lisätietoa ruokamyrkytyksistä on saatavilla Ruokaviraston sivuilla

Ruokamyrkytysepidemioita selvittää työryhmä, johon kuuluu edustajat terveydenhuollosta ja ympäristöterveydenhuollosta.

Valitukset elintarvikkeista

Havaitessasi poikkeavuutta elintarvikkeen laadussa, ulkonäössä tai pakkausmerkinnöissä, voit ottaa yhteyttä

  • elintarvikkeen myynti- tai tarjoilupaikkaan
  • Suomessa toimivaan valmistajaan 
  • maahantuojaan

Elintarvikkeessa havaitut poikkeamat voit ilmoittaa elintarvikevalvontaan asiakaspalautelomakkeella tai ottamalla yhteyttä ympäristöterveydenhuollon neuvontapuhelimeen 044 703 6700.

Oulun seudun ympäristötoimi

  • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
  • Postiosoite postal PL 34, 90015 Oulun kaupunki
  • Puhelin Vaihde work 08 558 410 Faksi fax 08 557 1490
  • Sähköposti
  • Verkkosivut Ympäristötoimen henkilökunnan yhteystiedot
  • Toimialueena Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

    Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.