Ruokamyrkytyksiä voivat aiheuttaa bakteerit ja virukset. Ruokamyrkytysten syynä on useimmiten elintarvikkeiden virheellinen käsittely kuten
- hidas jäähdyttäminen
- säilytys lämpimässä
- epätäydellinen kypsennys
- epähygieeninen käsittely
Useimmat ruokamyrkytysbakteerit lisääntyvät ja/tai tuottavat myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita nopeasti huoneenlämmössä, kun taas jääkaapissa elintarvike säilyy turvallisena pidempään. Kuumennus tuhoaa useimmat bakteerit ja niiden myrkyt tehokkaasti, mutta jotkut myrkyt kestävät kuumennusta hyvin.
Ruokamyrkytys alkaa yleensä äkillisesti 1-12 tunnin kuluttua ruokailusta. Ensioireet ovat yleensä oksentelu ja hieman myöhemmin ripuli. Oireita saatuasi, mieti mitä olet syönyt ja ota näyte ruuasta, jos se on mahdollista. Säilytä ruokanäyte jääkaapissa. Elintarvikkeiden tutkimukset maksaa kunta.
Mikäli epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen voit ottaa yhteyttä terveystarkastajiin tai sähköisesti ilmoittaa asiasta ympäristötoimeen lomakkeella.
Elintarvikealan toimijan on, saatuaan tiedon käsittelemänsä elintarvikkeen aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä, ilmoitettava siitä välittömästi valvovalle terveystarkastajalle tai elintarviketarkastajalle. Omavalvonnan tulee sisältää toimintaohjeet ilmoittamisesta ja näytteenotosta.
Ympäristötoimessa ruokamyrkytysepidemioita käsittelee työryhmä, johon kuuluu edustajat ympäristöterveydenhuollosta ja terveydenhuollosta.