In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden myynti Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden myynti

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyynti

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyynti on luvanvaraista. Vähittäismyyntilupaa haetaan myyntipaikan sijaintikunnalta tai liikennevälineiden osalta toiminnanharjoittajan kotikunnalta.  Lupa on myyntipaikka- ja luvanhaltijakohtainen.

Lupahakemus ja ohjeet sen täyttämiseen (sekä sähköinen että tulostettava paperiversio) löytyvät Valviran sivuilta. Hakemuksen liitteenä on toimitettava tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyynnin omavalvontasuunnitelma. Omavalvontaopas ja omavalvontasuunnitelmamalli löytyvät  Valviran sivulta.

Vähittäismyyntiluvan haltijan on ilmoitettava etukäteen kunnalle lupahakemuksessa ilmoitetun toiminnan muuttamisesta ja myynnin lopettamisesta. Muutosilmoituksen ja myynnin lopettamisilmoituksen voi tehdä Valviran sivuilla olevalla ladattavalla ja tulostettavalla lomakkeella.

Kunnan on perittävä vähittäismyyntiluvan hakijalta myyntiluvasta hyväksymänsä taksan mukainen maksu. Lisäksi myyntiluvan haltijalta peritään myynnin valvonnasta ja valvontaan liittyvistä toimenpiteistä vuosittainen myyntipistekohtainen valvontamaksu.

Nikotiininesteiden myynti

Toiminnanharjoittaja, jolla on vanhan tupakkalain nojalla myönnetty tupakkatuotteiden vähittäismyyntilupa, saa myydä samassa myyntipaikassa myös nikotiininesteitä sen jälkeen, kun

 1. hän on tehnyt luvan myöntäneelle kunnalle kirjallisen ilmoituksen asiasta ja
 2. toimittanut kunnalle päivityksen luvan myöntämisen edellytyksenä olevista tiedoista (omavalvontasuunnitelma sekä tuotteiden sijoittelu sis. selvityksen myyntipisteiden lukumäärästä ja sijainnista).

Valviran sivuilta löytyy ilmoituslomake nikotiininesteiden vähittäismyyntiinValvontaviranomainen käsittelee ilmoituksen, josta peritään Oulun seudun ympäristötoimi liikelaitoksen johtokunnan hyväksymän taksan mukainen maksu.

Nikotiininesteitä voi olla myynnissä aikaisintaan 20.11.2016

Uuden tupakkalain (549/2016) 44.1 §:n mukaan kunnat ovat toimivaltaisia myöntämään tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupia 15.8.2016 alkaen. Nikotiininesteitä ei kuitenkaan voi Suomessa olla myynnissä ennen 20.11.2016. Tämä johtuu siitä, että nikotiininesteen valmistajan tai maahantuojan on tehtävä tupakkalain 26 §:n mukainen ennakkoilmoitus tuotteesta kuusi kuukautta ennen kuin se saatetaan markkinoille. Ennakkoilmoituksia on ollut mahdollista tehdä Valviralle 20.5.2016 alkaen. Näin ollen, vaikka elinkeinonharjoittajalle olisi myönnetty tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden vähittäismyyntilupa jo 15.8.2016, oikeuttaa lupa nikotiininesteiden myynnin aikaisintaan 20.11.2016. Lisätietoja asiasta www.valvira.fi.

Tukkumyynti

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyynnistä on tehtävä kirjallinen ilmoitus myyntipaikan sijaintikunnalle. Yksinkertaisin tapa on tehdä ilmoitus sähköisesti yrityssuomi.fi –palvelun kautta, joka löytyy Valviran sivuilta. Kunnalle on ilmoitettava etukäteen toiminnan muuttamisesta sekä toiminnan lopettamisesta.

Tukkumyyntiä saa jatkaa vuoden 2016 loppuun tekemättä tukkumyynti-ilmoitusta. Näin ollen 1.1.2017 alkaen kaikilla tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyyntiä harjoittavilla toimijoilla on oltava tukkumyynti-ilmoitus tehtynä.

Tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyyjä ei tarvitse vähittäismyyntilupaa, ellei hän myy tuotteita suoraan kuluttajalle.

Kunnan on perittävä tupakkatuotteiden ja nikotiininesteiden tukkumyynti-ilmoitusta koskevasta käsittelystä hyväksymänsä taksan mukainen maksu.

Lainsäädäntöä

 • Tupakkalaki 549/2016
 • Sosiaali- ja terveysministeriön asetus tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden vähittäismyynnistä (593/2016)

Oulun seudun ympäristötoimi

 • Käyntiosoite work Solistinkatu 2, 90140 Oulu
 • Postiosoite postal PL 34 90015 Oulun kaupunki
 • Puhelin Vaihde work 08 558 410 Faksi fax 08 557 1490
 • Sähköposti
 • Verkkosivut Henkilökunnan yhteystiedot
 • Aukioloajat ma–pe klo 8–16
 • Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä

  Anna palautetta
Tiedot esitetään hCard-muodossa.