Asukkaan tulee huolehtia, että asunnon tulo- ja poistoilmaventtiilit ovat auki ja huolehtia niiden puhtaudesta. Huomioithan myös liesituulettimen rasvasuodattimen säännöllisestä puhdistuksesta. Mikäli edellä mainitut toimenpiteet eivät poista ongelmaa, ole yhteydessä kiinteistön omistajaan.
Hengitysliiton sivuilla on ohjeita ilmanvaihtoventtiilien sekä liesituulettimen ja rasvasuodattaminen puhdistamiseen.
Tarkasta, että viemäreiden hajulukot ovat puhtaat ja niissä on vettä. Mikäli ongelma ei poistu, ota yhteyttä kiinteistön omistajaan.
Lähtökohtaisesti parveketupakointi on sallittu, mutta se ei saa aiheuttaa haittaa muihin taloyhtiön asuntoihin. Mikäli haittaa aiheutuu, ole ensin yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään. Velvollisuus haitan poistamisesta on taloyhtiöllä. Taloyhtiö voi halutessaan hakea parveketupakointikieltoa ympäristötoimelta.
Asunnon sisätiloissa tupakointi ei saa aiheuttaa haittaa naapuriasuntoihin tai rappukäytäviin. Tupakanhajun leviämisen estäminen on taloyhtiön vastuulla.
Lisätietoa tupakoinnista asuntoyhteisössä löytyy Valviran sivuilta.
Ruoankäry ja muut vastaavat hajut taloyhtiössä eivät ole terveydensuojeluviranomaisen valvonnassa. Voit olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään.
Kannabiksen hajusta voit olla yhteydessä poliisiin.
Terveydensuojeluviranomainen ei valvo tieliikennemelua. Jos koet sinulle aiheutuvat haittaa tieliikennemelusta, voit olla yhteydessä ympäristönsuojeluviranomaiseen tai paikalliseen ELY -keskukseen.
Mikäli taloyhtiön alueella on koirankakkaongelma, ole yhteydessä taloyhtiöön. Taloyhtiöllä on velvollisuus puuttua ongelmaan. Mikäli kyseessä on omakotitalokiinteistö, asia on naapurisuhdelain alainen.
Omistajan on pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Lisätietoa koiriin liittyvistä säännöksistä löytyy Koirana Oulussa -sivuilta.
Rottia esiintyy jatkuvasti jonkin verran eri puolilla kaupunkia, mutta rottien määrän pitäisi pysyä kurissa, kun kiinteistöjen jätehuolto pidetään kunnossa ja muutenkin toimitaan siten, että rotille ei löydy ravintoa.
Ennaltaehkäise rottaongelma
Jyrsijähaittojen ennaltaehkäisyssä on tärkeää huolehtia siisteydestä, hävittää jyrsijöiden ravinnonlähteet ja estää jyrsijöiden pääsy rakennuksiin. Huomioi ainakin seuraavat asiat:
- Tilkitse kaikki raot, joista jyrsijät voivat päästä sisälle. Voit käyttää myös riittävän tiheää verkkoa sisäänpääsyn estoon. Hiiri pääsee rakennukseen jo sormen mentävästä reiästä!
- Hiiret ovat taitavia kiipeilijöitä. Huolehdi, etteivät ne pääse rakennuksen yläosiin esimerkiksi sähkölankoja pitkin.
- Pidä rakennusten ympäristö siistinä. Jyrsijät piiloutuvat lehti- ja lautakasoihin.
- Laita jätteet kannellisiin jäteastioihin.
- Varastoi elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.
- Lintujen ruokintapaikoilla maahan varisseet siemenet houkuttelevat jyrsijöitä. Pidä ruokintapaikat siistinä ja suosi sellaisia ruokintalaitteita, joihin jyrsijät eivät pääse.
- Ellei ennaltaehkäisy auta, voit turvautua jyrsijäloukkuihin. Sijoita loukku siten, ettei se vahingoita muita eläimiä ja tarkista loukku päivittäin. Viimeisenä keinoja jyrsijöiden torjunnassa voi käyttää jyrsijöille tarkoitettua myrkkyä.
Myrkytystä tarvittaessa
Ympäristötoimi ei jaa rotanmyrkkyjä eikä tee torjuntaa. Asukkaiden/taloyhtiöiden on itse otettava yhteyttä ulkopuolisiin tuholaistorjuntaa suorittaviin yrityksiin.
- Kuluttajakäyttöön ei ole hyväksytty jyrsijämyrkkyjä rottien tai myyrien torjuntaan. Rotat ja myyrät tulee hävittää loukuttamalla. Mikäli tämä ei onnistu, ota yhteyttä tuholaistorjuntayritykseen.
- Kuluttajille on saatavilla vain hiirien torjuntaan tarkoitettuja myrkkyjä.
- Myrkyt on pakattu valmiiksi syöttirasioihin, ja niitä saa käyttää vain sisätiloissa.
- Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
- Sijoita syöttilaatikot siten, etteivät lapset ja kotieläimet pääse kosketuksiin niiden kanssa.
- Kerää syötit pois myrkytysjakson päätyttyä ja hävitä ne vaarallisena jätteenä. Kotitalouksien vaarallisen jätteen voi viedä Ruskon jätekeskukseen tai Kiertokaaren jätepisteisiin maksutta, kun jätemäärä on alle 1 kg.
- Myrkkyjä ei saa käyttää jatkuvasti. Mikäli hiirien hävittäminen ei onnistu, ota yhteys tuholaistorjuntayritykseen.
- Etsi ja kerää kuolleet jyrsijät ja niiden kuljettamat syötit torjunnan aikana. Laita kuolleet jyrsijät kannelliseen jäteastiaan, jotta muut eläimet eivät pääse niihin käsiksi.
- Käytä suojahanskoja, kun käsittelet kuolleita jyrsijöitä, myrkkysyöttejä ja syöttilaatikoita.
Lisätietoa löytyy Turvallisuus ja kemikaaliviraston (Tukes) Jyrsijöiden torjunta kotona ja mökillä -sivulta.
Oulun Infra -liikelaitos huolehtii tarvittaessa torjunnasta Oulun kaupungin puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla. Liikelaitos vastaa yleisillä alueilla olevien lintujenruokintapaikkojen kunnossa- ja puhtaanapidosta. Mikäli niiden käytössä havaitaan puutteita (esim. maahan ruokkiminen), liikelaitos voi poistaa ruokintapaikan kokonaan käytöstä.
Muiden kuntien puistoalueilla ja muilla yleisillä alueilla havaituista ongelmista voi olla yhteydessä kyseisen kunnan neuvontaan.
Yksityisten kiinteistöjen piha-alueilla lintujen ruokinta on lähtökohtaisesti sallittu. Taloyhtiö voi halutessaan kieltää ruokinnan piha-alueellaan.
Lintujen ruokinta on kielletty kaupungin yleisillä alueilla paitsi kaupungin ylläpitämillä lintujen talviruokintapaikoilla.