
Oululaisten hiilijalanjälki laskusuunnassa
Oulu selvitti yhdessä 21 muun kunnan kanssa asukkaidensa hiilijalanjäljen eli kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt. Kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruuasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta.
Oulun tulos vuodelta 2024 oli yhteensä kahdeksan tonnia hiilidioksidiekvivalenttia asukasta kohden. Mukana olleiden kuntien joukossa Oulu sijoittui keskikastiin.
Oulu oli mukana hiilijalanjälkeä tarkastelevassa Kulma-hankkeessa kolmatta kertaa. Vuonna 2020 oululaisten kulutuksen päästöt olivat 8,85 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia asukasta kohden. Vuonna 2022 luku oli 8,35 ja vuonna 2024 8,05 tonnia. Neljän vuoden aikana päästöt ovat laskeneet. Uusimmassa laskennassa suurimman hiilijalanjäljen aiheuttivat tavaroiden ja palveluiden kulutus sekä ruoka.
”Oulussa on tehty tavoitteellista ilmastotyötä jo pitkään. On hienoa nähdä, että myös kulutuksesta aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt ovat laskusuunnassa. Tehtävää riittää toki edelleen, ja jokaisen oululaisen kulutusvalinnoilla on merkitystä. Hyvä asia on se, että meille jokaiselle löytyy varmasti sopiva keino pienentää omaa hiilijalanjälkeämme”, sanoo ympäristöjohtaja Leena Tuuri Oulun kaupungilta.
Laskenta kehittyy jatkuvasti
Kuntien kulutusperusteisia päästöjä lasketaan Sitowisen ja Luonnonvarakeskuksen toteuttamassa Kulma-hankkeessa. Päästöjen laskentamallia on kehitetty jokaisella laskentakierroksella, jotta päästään entistä tarkempiin tuloksiin.
Laskennan tulokset vahvistavat ajatusta, että kotitalouksien ja yksilöiden arjen valinnat ovat tärkeitä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta. Esimerkiksi yksittäisen vaatteen tai kodintekstiilin käyttöiän kaksinkertaistaminen vähentää siitä aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä puoleen. Myös siirtyminen tavanomaisesta lihapitoisesta ruokavaliosta pääosin kalaiseen ruokavalioon vähentää päästöjä selvästi. Kun yhä useampi tekee kestävämpiä valintoja arjessaan, yhteisvaikutus on merkittävä.
Miksi kuntien kulutusperusteisia kasvihuonekaasupäästöjä seurataan?
Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi henkeä kohti laskettujen päästöjen tulisi olla 2,5 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia vuoteen 2030 mennessä ja laskea 0,7 tonniin vuoteen 2050 mennessä. Kulma-hankkeeseen osallistuneissa kunnissa asukkaiden päästöt vaihtelivat 7,1 tonnista 9,9 tonniin vuonna 2024. Kestävän tason saavuttamiseen on siis vielä matkaa.
Kuntien vaikutusmahdollisuudet kulutuksen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ovat merkittävät. Kunnat voivat tukea asukkaitaan ilmaston kannalta kestävissä valinnoissa esimerkiksi panostamalla julkiseen liikenteeseen ja ruokailuun, tarjoamalla vähäpäästöistä kaukolämpöä sekä viestimällä ja tiedottamalla aiheesta.
Alueellisia vai kulutusperusteisia päästöjä?
Kuntien kasvihuonekaasupäästöistä puhuttaessa tarkoitetaan usein alueellisilla laskentamalleilla laskettuja päästöjä. Nämä mallit kattavat pääosin kunnan alueella syntyvät päästöt, energia- ja jätehuollon aiheuttamat päästöt, sekä maatalouden ja tuotannon päästöt riippumatta siitä, missä tuotteet kulutetaan.
Alueellinen päästölaskenta kattaa kuitenkin vain osan kunnan päästöistä, eivätkä kaikki kuntien ja kuntalaisten toteuttamien ilmastotoimien vaikutukset näy tuloksissa. Alueellisissa laskennoissa tarkastellaan kunnan maantieteellisellä alueella tapahtuvia päästöjä. Kulutusperusteisessa laskennassa sen sijaan huomioidaan kaikki kuntalaisten kulutuksesta aiheutuvat päästöt, riippumatta siitä, missä kulutetut hyödykkeet on tuotettu.
Laskentamallit eivät ole vaihtoehtoisia vaan täydentävät toisiaan ja tarjoavat yhdessä laajemman tietopohjan kunnan ja kuntalaisten toiminnasta aiheutuvista kasvihuonekaasupäästöistä. Kuntien hiilineutraalisuustavoitteet koskevat nimenomaan alueellisia kasvihuonekaasupäästöjä. Oulussa tavoitteena on vähentää päästöjä vähintään 80 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2035 mennessä. Vuonna 2023 päästöt olivat noin 715 kt CO2-ekv. eli noin 3,3 tonnia asukasta kohden. Vuoteen 1990 verrattuna päästöt ovat lähes puolittuneet. Asukaskohtaisessa luvussa laskua on 68 %. Oulun alueellisista kasvihuonekaasupäästöistä voit lukea lisää Kasvihuonekaasupäästöt Oulussa -nettisivulta.
Kulma-hankkeen toteutti Sitowise Oy yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Hankkeeseen osallistui tänä vuonna 22 kuntaa.
Lisätietoa hankkeesta ja sen tuloksista löydät täältä.
Lue lisää yksityisen sektorin kulutuksen päästöihin ja laskennan kehitykseen liittyen tästä.
Lisää tietoa Oulun osalta löydät Kulma-hankkeiden verkkosivulta.
