Oulun kaupunki kysyy robottipuheluilla mielipiteitä kaupungin osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksista

06.02.2023

Oulun kaupunki kysyy viikolla 6 robottipuheluilla mielipiteitä kaupungin osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuuksista sekä niiden kehittämistarpeista. Puhelut tulevat numerosta 08 4154 0067 ja kysymykset kuullaan Oulun uuden kaupunginjohtajan Seppo Määtän äänellä. Kyseessä on automaattinen puhelu Oulun kaupungilta.

Kuntalaisten äänen ja mielipiteiden kuuleminen on tärkeää osallisuuden ja vuorovaikutuksen kehittämisessä. Puheluiden tavoitteena on myös kokeilla uutta keinoa kuntalaisten osallistumiseen.

Automaattiset puhelinkyselyt toteutetaan puhelurobotiikan avulla. Robotti on uuttera soittaja, joka tulee soittamaan 2000 numeroon yhden päivän aikana. Asukkaista on poimittu kyselyn kohderyhmiä vastaava otos ja heidän puhelinnumeronsa on hankittu julkisesta liittymärekisteristä. Kaikille kuntalaisille puhelua ei siis tule. Mukana on vain täysi-ikäisten kuntalaisten henkilökohtaisia numeroita, joten työ- tai yritysnumerot jäävät automaattisesti robotin soittolistalta pois.

Ennen kuin robotti soittaa, ne kuntalaiset, joille puhelu on tulossa saavat tekstiviestin: "Hei kuntalainen! Uusi kaupunginjohtajamme Seppo Määttä tulee soittamaan sinulle automaattisesti huomenna kello xx-yy välillä puhelinnumerosta 08 4154 0067. Voit lukea puhelusta lisää verkkosivuillamme löytyvästä tiedotteesta. Ystävällisin terveisin, Oulun kaupunki"

Soitettavan kyselyn alussa kerrotaan, että puhelu on automaattinen. Kyselystä on myös mahdollista kieltäytyä tai siihen voi halutessaan vastata myöhemmin. Mikäli puhelimessa ei näy se numero, josta kysely soitetaan, puhelimessa voi olla sellaiset asetukset, jotka estävät tuntemattoman puhelinnumeron näkymisen. Tällöin voi kuitenkin osallistua kyselyyn soittamalla numeroon 08 4154 0067. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin. Kysymyksiin vastataan painamalla omaa mielipidettä vastaava numero (asteikolla 1 = täysin samaa mieltä, 5 = täysin eri mieltä) tai puhumalla. Avoimista kysymyksistä siirrytään eteenpäin ruutu- eli #-näppäimellä. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

Puheluista koostetaan yhteenveto kaupungin verkkosivuille alkuvuoden 2023 aikana.

Puhelukampanja on osa Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelman päivittämistä. Lisätietoja vuorovaikutussuunnitelmasta 

Tekniset ratkaisut robottipuheluihin toimittaa On-Time Research Solutions Oy.