Vuorovaikutussuunnitelma
Oulun kaupungin vuorovaikutussuunnitelma vuosille 2019–2021 ohjaa osallisuutta ja vaikuttamista Oulussa.
Suunnitelmassa esitellään kaupungin osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet sekä vuorovaikutusta kehittävät tavoitteet ja toimenpiteet.
Vuorovaikutussuunnitelma edistää kaupungin ja kuntalaisten sekä kaupungin ja sidosryhmien välistä vuorovaikutusta. Se perustuu kaupunkistrategiaan 2026 sekä sen arvoihin rohkeus, reiluus ja vastuullisuus. Strategiassa osallisuus näkyy vetovoimaisena Ouluna, joka mahdollistaa ihmisten kohtaamisen ja yhteisöllisen toiminnan.
Oulussa tavoitteena on, että kaikki kokevat tulevansa kuulluiksi ja ymmärretyiksi ja kaikilla on samat mahdollisuudet toimia, osallistua ja vaikuttaa asuinalueellaan sekä koko kaupungissa.
Kaupungin ja kuntalaisen välinen vuorovaikutus käsittää muun muassa kuntalaisen asioinnin kaupungin palveluissa, kuntalaisen toiminnan omassa asuinympäristössään sekä hänen osallistumisensa kaupungin toiminnan suunnitteluun. Kuntalaisten osaamista ja potentiaalia arvostetaan Oulussa kokonaisvaltaisesti. Kaupunki panostaa viestinnän kehittämiseen kaupungin ja kuntalaisen välillä.
Kaupunki tukee myös kuntalaisen vaikuttamismahdollisuuksia päätöksenteon eri vaiheissa, sekä omaehtoista toimintaa. Maantieteellisesti laajan Oulun vahva perinne alueellisessa osallisuudessa ja vuorovaikutuksessa on huomioitu tavoitteissa ja toimenpiteissä. Tavoitteiden alle on jaoteltu tarkennettuja, konkreettisia toimenpiteitä, jotka ovat suunnitelman liitteenä.
Teema 1: Tiedonkulku
Tavoite: Kuntalaiset tietävät, mitä Oulussa tapahtuu ja mitä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia heillä on
Teema 2: Päätöksenteko - Kuntalaiset voivat vaikuttaa päätöksentekoon
Tavoite: Kuntalaiset tietävät kaupungin päätöksenteosta, sen vaiheista ja vaikuttamisen paikoista
Tavoite: Päättäjät ovat päätöstä tehdessään tietoisia kuntalaisten näkemyksistä ja päätöksen vaikutuksista
Tavoite: Kuntalaiset osallistuvat palveluiden ja toiminnan suunnitteluun
Teema 3: Kuntalaisten toimintamahdollisuudet - Oulu tukee kuntalaisten toimintaa kaupungissa ja alueilla
Tavoite: Oulu tukee kuntalaisten omaehtoista toimintaa
Tavoite: Kuntalaiset voivat vaikuttaa asuinalueensa asioihin yhteistyössä kaupungin kanssa
Kaupunki haluaa tukea yleishyödyllisten järjestöjen toimintaa ja tehdä yhteistyötä niiden kanssa, sillä järjestöjen vahvuus on vapaaehtoistoiminnan ja vertaistuen tarjoaminen sekä yhteisöllisyyden vahvistaminen ja yhteisöjen hyvinvoinnin edistäminen. Pitkälti vapaaehtoisvoimin toimivat järjestöt tarjoavat monipuolista vapaa-ajan toimintaa kuten erityisryhmien kokoontumisia, kerhotoimintaa ja kulttuuria. Järjestöt tekevät myös tärkeää ennaltaehkäisevää työtä.
Oulussa edistetään yritysten syntymistä, toimintaa, kasvua, kilpailukykyä ja työllisyyttä. Kaupunki tukee uutta liiketoimintaa, kasvua, vientiä ja työpaikkojen syntyä vahvasti tukevia yrityspalveluja. Palveluja tarjotaan yrityksille niiden tarpeiden mukaan yhdessä kumppaneiden ja verkostojen kanssa.
Tavoitteiden alle on määritelty konkreettiset, sidosryhmiä koskevat toimenpiteet, jotka ovat suunnitelman liitteenä.
Teema: Sidosryhmien toiminta-, vaikuttamis- ja yhteistyömahdollisuudet
Tavoite: Sidosryhmillä on kaupungin tuki toimintansa kehittämiseen
Tavoite: Yleishyödyllisten järjestöjen on helppo toimia kaupungissa ja tehdä yhteistyötä kaupunkiorganisaation kanssa
Tavoite: Sidosryhmät osallistuvat ja vaikuttavat kaupungin toimintaan
Valmistelu laajassa yhteistyössä
Oululaiset, kaupungin henkilöstö ja sidosryhmät otettiin kevään 2019 aikana mukaan vuorovaikutussuunnitelman laadintaan. Työhön pystyi osallistumaan asukasilloissa, järjestöille suunnatussa tilaisuudessa, Alakkonää digiä -työpajassa sekä kaupungin netti- ja Facebook-sivuilla. Lisäksi lapset ja nuoret osallistuivat laadintaan Nuorten vaikuttajapäivässä viime lokakuussa. Tutkija on analysoinut kaikki palautteet ja ne on lisätty osaksi vuorovaikutussuunnitelman sisältöä.
Vuorovaikutussuunnitelmasta saatiin lausunnot hyvinvointilautakunnalta, sivistys- ja kulttuurilautakunnalta ja yhdyskuntalautakunnalta sekä Business Oulu -liikelaitoksen johtokunnalta, lähidemokratiatoimikunnalta, maahanmuuttajaneuvostolta, mielenterveys- ja päihdeneuvostolta, ONE:lta (Oulun nuorten edustajisto), tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnalta, vammaisneuvostolta sekä vanhusneuvostolta. Lausunnot on analysoitu sisällönanalyysia käyttäen ja ne on sisällytetty suunnitelmaan. Lausunnoissa esitetyt kehittämisehdotukset on huomioitu suunnitelman sisältöön soveltuvin osin.
Asiakirjat
Vuorovaikutussuunnitelma 2019–2021 (pdf)
Asukkaita koskevat tavoitteet ja toimenpiteet (pdf)
Sidosryhmiä koskevat tavoitteet ja toimenpiteet (pdf)
Vuorovaikutussuunnitelman seuranta Oulun kaupungin toimialoilla vuosina 2020-21 (KH 30.5.2022 § 163)
Vuorovaikutussuunnitelman seuranta Oulun kaupungin toimialoilla vuonna 2019 (KH 1.6.2020 § 143)
Vinkkejä osallisuuden edistämiseen
Hyvin sanottu ja Erätauko
Ylen Hyvin sanottu -hanke ja Erätauko-säätiö kehittävät dialogisuutta ja parempaa keskustelukulttuuria Suomessa. Hyvin sanottu on Ylen viisivuotinen hanke, jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Samalla vahvistetaan suomalaisten luottamusta ja ymmärrystä toisiaan kohtaan.
Erätauko on keskustelumenetelmä, jota voi käyttää erilaisissa ryhmissä ja organisaatioissa. Keskustelulla on ohjaaja, joka pitää huolta keskustelun rakentavasta ja tasavertaisesta ilmapiiristä. Tukea keskusteluun saadaan Erätauon Rakentavan keskustelun pelisäännöistä.
Tutustu Ylen Hyvin sanottu -hankkeeseen
Saa kuulua! -inspiraatiopaketti
Kestävä kaupunki -ohjelmassa on koottu inspiraatiopaketti “Saa kuulua! Oivalluksia osallisuuteen kaupungeissa ja kunnissa”, joka on kokoelma helppokäyttöisiä ja innostavia neuvoja ja vinkkejä osallisuuden edistämiseen kunnissa.
Ohjeita voivat hyödyntää kuntien viranhaltijoiden lisäksi myös kansalaistoimijat, järjestöt ja yritykset.
Tutustu Saa kuulua! -inspiraatiopakettiin osallisuuden edistämiseksi
Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/vuorovaikutus