Järjestölähtöisen ehkäisevän toiminnan rahoitus
Ehkäisevän toiminnan rahoitusta voivat hakea rekisteröityneet sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja yhdistykset sekä mm. liikunta- ja kulttuurijärjestöt ja asukasyhdistykset. Järjestötoimijat voivat hakea rahoitusta myös yhdessä yhteisen toiminnan toteuttamiseen. Rahoitusta voi hakea Oulun kaupungin alueella järjestettävään toimintaan.
Ehkäisevän toiminnan rahoitus on tarkoitettu järjestölähtöiseen toimintaan, jonka kohderyhmänä ovat:
- vauva- ja pikkulapsiperheet
- varhaiskasvatusikäiset
- alakouluikäiset ja heidän perheensä sekä alakoulusta yläkouluun nivelvaiheen perheet ja lapset.
- Nuorille suunnattuun toimintaan rahoitusta kohdennetaan erityisen harkinnan mukaan.
Rahoituksella toteutettavan järjestölähtöisen toiminnan tulee olla:
- Hyvinvointia edistävää ja alueelta esiin nousevaan lasten ja lapsiperheiden tarpeisiin vastaavaa matalankynnyksen toimintaa (ei kilpaurheiluun tai lajivalmennukseen)
- Kaikille osallistujille avointa ja maksutonta.
- Peruspalveluiden toimintaa täydentävää sekä palvelukeskittymien toimintasuunnitelmien toteuttamista tukevaa toimintaa.
Rahoituksella toteutuneen toiminnan vaikuttavuuden seuranta ja arviointi
Ehkäisevän toiminnan rahoituksen tarkoituksenmukaista kohdentumista seurataan ja arvioidaan raportoimalla rahoituksella toteutunutta toimintaa kerran vuodessa.
Mihin toiminnasta aiheutuviin kuluihin rahoitusta voidaan kohdentaa?
Rahoitusta voidaan kohdentaa seuraaviin toiminnasta aiheutuviin kuluihin:
- Suoraan lapsille ja perheille suunnatun kerhotoiminnan, vertaistoiminnan, järjestötoiminnan koordinaation, uuden toiminnan aloittamisen sekä muun kriteerit täyttävän toiminnan toteuttamiseen liittyviin välittömiin toimintakuluihin.
- Olemassa olevan järjestölähtöisen toiminnan toteuttamiseen ja ohjaamiseen liittyviin palkkakuluihin (suunnittelu, toteutus, seuranta, raportointi) sekä muihin toimintakuluihin (esim. palkan maksuun liittyvät pakolliset hallintokulut, välttämättömät materiaalikulut)
- Tarveperustaisen uuden järjestölähtöisen toiminnan kehittämiseen ja pilotointiin sekä toteuttamiseen liittyviin palkka- ja muihin kuluihin määräajaksi. Uutta toimintaa aloitettaessa järjestön tulee toimintakauden aikana selvittää muita jatkorahoitusmahdollisuuksia toiminnan jatkamiseksi (esim. hankerahoitus STEA tms.).
- Kahden tai useamman järjestön yhdessä tarveperustaisesti käyttämän uuden toiminnan kehittämiseen, pilotointiin sekä toteutukseen liittyviin palkka- ja muihin toimintakuluihin määräajaksi. Uutta toimintaa pilotoitaessa järjestöjen tulee toimintakauden aikana selvittää muita jatkorahoitusmahdollisuuksia toiminnan jatkamiseksi (esim. hankerahoitus STEA tms.).
- Rahoituksen määrärahoista noin 4 % kohdennetaan/varataan vuosittain tarveperustaisen uuden järjestölähtöisen toiminnan kehittämiseen, pilotoimiseen ja toteuttamiseen.
Mihin rahoitusta ei voida kohdentaa
Rahoitusta ei ole tarkoitettu tapahtumiin ja tilaisuuksiin liittyviin kuluihin (luentopalkkiot, tarjoilukulut, markkinointi jne.), kalustehankintoihin liittyviin kuluihin eikä kunnan tai seurakunnan työntekijöiden palkkakustannuksiin.
Rahoitusta ei voi kohdentaa päällekkäin muiden samaan toimintaan saatavien rahoitusten kanssa (esim. STEA-hankkeet tai samaan toimintaan saatava muu kunta-avustus). Hakijalla on velvollisuus ilmoittaa onko hakenut tai saanut samaan tarkoitukseen avustusta Oulun kaupungin toiselta viranomaiselta. Tuottajalle, jolta kaupunki hankkii ostopalveluja, ei myönnetä avustuksia samaan toimintaan.
Ehkäisevän toiminnan rahoituksen hakeminen ja hakuohjeet
Ehkäisevän toiminnan rahoitushaku vuodelle 2025 avoinna 1.9.2024 - 30.9.2024
Tallenna lomakepohja omalle koneellesi ennen sen täyttämistä! Jokaiseen erilliseen toimintaan haetaan rahoitusta omalla lomakkeella. Lomake sisältää infotäppiä, jotka ohjeistavat sinua lomakkeen täyttämiseen. HUOM! Merkitse kohtaan "Edellisenä toimintakautena myönnetyn avustuksen määrä € vuodelle 2024 myönnetty summa.
Ehkäisevän toiminnan rahoituksen raportointi ja kuluseuranta
Toteutuneen toiminnan raportointi
Ehkäisevän toiminnan rahoituksella toimintavuonna 2024 (1.1. - 31.12.2024) toteutunut toiminta tulee raportoida 31.1.2025 mennessä. Raportointilinkki: https://link.webropol.com/s/tilastotvuosi2024
Huom! Toimintatilastot täytetään hakemuskohtaisesti eli saman toimijatahon järjestämästä eri toiminnasta täytetään jokaisesta tilastoraportit erikseen.
Lisätietoa toimintatilastoihin liittyen lapsi- ja perhetoiminnan järjestökoordinaattorilta Airi Martikaiselta, p. 045 3263686 tai airi.martikainen@mll.fi
Kuluseuranta
- Toimintavuodelle 2024 (1.1.- 31.12.2024) myönnetyn ehkäisevän toiminnan rahoituksen kuluseurantalomake lähetetään 31.1.2025 mennessä sähköpostitse Terhi Vesterelvelle: terhi.vesterelve@ouka.fi
Huom! Myös kuluseurantalomake tulee täyttää hakemuskohtaisesti. Rahoitusta saaneiden järjestöjen tulee muistaa säilyttää toiminnasta aiheutuneiden kulujen kuitit tarkastusten ja pistokokeiden varalta.
Lisätietoja antaa saa hallintosihteeri Terhi Vesterelve, p. 040 509 1402, terhi.vesterelve@ouka.fi
Lisätietojen antajat
Rahoituspäätöksiin liittyvät asiat:
Varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Koret
p. 044 703 5335
pirjo.koret@ouka.fi
Rahoituksen maksatukseen ja kuluseurantaan liittyvät asiat:
hallintosihteeri Terhi Vesterelve
p. 040 509 1402
terhi.vesterelve@ouka.fi
Elämänkaariverkostojen uusille sähköpostilistoille voit ilmoittautua linkistä: https://survey.zef.fi/n25qgrle/index.html Sähköpostilistalle ilmoittautuneet toimijat lisätään myös elämänkaariverkostojen Teams-työtilan käyttäjiksi.