Deepfake

Tekoälyn kehittymisen myötä ns. deepfake- eli syväväärennösvideot tai valevideot ovat yleistyneet. Tekoälyn ja koneoppimisen avulla alkuperäisestä kuva- ja/tai äänimateriaalista muokataan videoita/äänitallenteita, joita voi helposti erehtyä luulemaan aidoiksi. Deepfake-videot ovat pääsääntöisesti olleet harmittomia hupailuja, mutta niitä voidaan käyttää myös kyseenalaisiin, jopa uhkaaviin, tarkoituksiin. Usein käsite deepfake sisältääkin pahantahtoisuuden ajatuksen.

Nykyisiä Deepfake-videoita on lähes mahdotonta tunnistaa, mutta tunnistusteknologioita kehitetään koko ajan. Valokuvien käsittelymahdollisuuksista ollaan hyvin tietoisia ja valveutuneisuus videomanipuloinninkin suhteen on lisääntynyt. Hyvät medialukutaidot auttavat väärennösten tunnistamisessa. Ole tarkkana verkossa!

Katso alla oleva Kavin toteuttama video deepfakesta. Pohdi, mitä seurauksia deepfake-videoilla voi olla. Voit myös tutustua aiheeseen lisää katsomalla WIC Science channelin videon Deepfake - hajoaako todellisuus kappaleiksi, jos valtaosa nettisisällöistä on fakea & synteettisiä? Pohdi, erotatko sinä deepfake-sisällöt aidoista.

Lisätietoa: