Googlen tehokäyttö

Google on monen mielestä paras hakukone. Googlen luotetaan löytävän tiedon kuin tiedon. Google-hakuja on olemassa monenlaisia. Googlen avulla on mahdollista hakea kuvia, karttoja, videoita, blogeja, keskusteluja. Näitä erilaisia hakumahdollisuuksia kannattaa käyttää hyödyksi hakuja tehdessään. On kuitenkin hyvä muistaa, että Google ja muut sanahakukoneet löytävät vain osan verkon sivuista. Hakutulokseen vaikuttaa myös se, millä laitteella haun teet.

Uutisia voit seurata Google News -palvelussa. Eri tieteenalojen tutkimusartikkeleita löydät Google Scholarista. Verrattuna kaupallisiin tietokantoihin Google Scholarin hakuominaisuudet ovat yksinkertaisemmat eikä sen tiedonhaun sisällöstä, kattavuudesta tai päivitystiheydestä ole täsmällisiä tietoja, kuten ei hakutulosten järjestymisestäkään. Puutteistaan huolimatta Google Scholar soveltuu erinomaisesti tieteellisten artikkeleiden hakemiseen.

Hakutulosten suodattaminen

Hakutulossivun ylälaidassa on eri vaihtoehtoja hakutuloksen suodattamiseksi. Työkalujen avulla voit rajata hakuja maantieteellisesti ja ajallisesti. Voit myös rajata haun vain suomen kieleen.

Monimutkaisten hakujen kohdalla saattaa olla tarpeen käyttää Googlen tarkennettua hakua. Klikkaa Asetukset → Tarkennettu haku. Voit hakea esim. näillä suodattimilla: kieli, alue, viimeisin päivitys, sivusto tai verkkotunnus, hakusanojen sijainti sivulla, SafeSearch, tiedostotyyppi, käyttöoikeudet.

Lisätietoa:

Ylen Digitreenit-sivuilta löydät lisää vinkkejä: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin.