Ei ole parempaa kuin lukeminen

Lukutaito on  selviytymistaito. Kehittämällä ja vahvistamalla lukutaitoasi kasvatat omia voimavarojasi myös tulevaisuutta varten. Taito lukea monipuolisia tekstejä ja viestejä eri muodoissaan sekä yhdistellä niitä toisiinsa on monilukutaitoa. Kun löydät itsellesi sopivaa, kiinnostavaa ja koukuttavaa lukemista sopivassa muodossa, sisäinen lukijasi on herännyt! Lukunautinnolla on suotuisia vaikutuksia myös hyvinvointiin.

Aloita lukeminen kevyesti, vaikka 10 minuuttia päivässä. Vaihtele lukukokemuksia, lukupaikkoja ja lukemisen tapoja. Voit kokeilla myös lukuhaasteita: 300 minuutin lukuhaaste nro 3.

Lukemisen vaihtoehtoja

Voit lukea, kuunnella tai tehdä molempia. Voit lukea erilaisia tekstejä: lyhyempiä ja pidempiä, painettuja ja sähköisiä, selkokielisiä tai monikielisiä.

Kirjastoissa on Selkis-hyllyjä, joihin sisältyy mm. selkokielistä ja helppolukuista kirjallisuutta sekä äänikirjoja. Äänikirjoja voit lainata kirjastosta, eKirjastosta tai Celiasta.

Mikäli sinulla on jokin lukemiseste, esimerkiksi lukivaikeus, voit hakeutua  Celian asiakkaaksi omassa kirjastossasi. Tutustu Celian kymmenien tuhansien äänikirjavalikoimaan osoitteessa celianet.fi.

Lue e-kirja tai kuuntele äänikirja

eKirjaston valikoima sisältää sähköisiä e-kirjoja, äänikirjoja, e-lehtiä, elokuvia ja musiikkia. Pohjoisen eKirjaston löydät verkkokirjastosta. Valikoima on käytössäsi missä ja milloin vain. Sähköisissä aineistoissa näkymää, mm. sivu- tai kirjasinkokoa sekä lukunopeutta voi säädellä. E-lehtiä on tarjolla useilla eri kielillä.

Kirjastoissa on kirjoja ja lehtiä useilla eri kielillä. Lisäksi voit pyytää kirjaston henkilökuntaa tilaamaan sinulle kirjoja Monikielisestä kirjastosta. Monikielinen kirjasto tarjoaa mahdollisuuden lukea kirjallisuutta omalla äidinkielellä. Kokoelmassa on aineistoa yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille.

Kirjavinkkejä verkossa

Oman paikkakuntasi verkkokirjastosta löydät kirjavinkkejä, esimerkkinä OUTI-verkkokirjaston vinkit.

Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalta löydät kirjaston henkilökunnan kirjavinkkausvideoita.

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali, joka esittelee mm. uusimmat nuortenkirjat.

Sivupiiri, Kirjasammon sivu nuortenkirjallisuudesta.

Goodreads – englanninkielinen kirjallisuussivusto.

Kirjallisuusdiplomi on mukava tapa lukea monipuolista kirjallisuutta. Oulun kaupungin kirjallisuusdiplomien suoritusohjeet ja kirjalistat löytyvät Kirjastoreitti-sivuilta.

Kirjavinkkaukset lukiolaisille

Äidinkielen moduulit

Nykykir­jal­li­suuden maistiaisia

Tietokirjoja lukiolaisille

Lukion kirjallisuusdiplomi