Hartaanselänrannan taideohjelma

Jaakko Pernun ympäristötaideteos nimeltä "Vesilasi" sijaitsee Lyötynpuistossa. Teos on vuodelta 2012.
Jaakko Pernun ympäristötaideteos nimeltä "Vesilasi" sijaitsee Lyötynpuistossa. Teos on vuodelta 2012.

Hartaanselänrannan taideohjelma on ensimmäinen Oulussa aluerakentamiskohteeseen laadittu taideohjelma, jonka toteuttamisesta on päättänyt Oulun yhdyskuntalautakunta. 

Taide lisää elinympäristön viihtyisyyttä, turvallisuutta ja kuntalaisten hyvinvointia. Taideohjelman tavoitteena on, että taideteoksista muodostuu Hartaanselänrannalle maamerkkejä, jotka kulkevat mukana ihmisten elämänmatkalla, ja joista myös tulevat sukupolvet pääsevät nauttimaan.

Taidetta hankitaan Oulun Asuntomessualueelle sekä taiderahalla että prosenttitaideperiaatteella. Taideraha muodostuu Hartaanselänrannan tonttien rakentajilta kerättävästä osuudesta ja Oulun kaupungin osuudesta. Prosenttitaide, jota alueen rakennuttajat toteuttavat, on ollut mukana Asuntomessualueen suunnittelussa alusta asti. 

Taideteosten valintaa ohjaa niiden laadukkuus ja sopivuus pohjoiseen kaupunkiimme, ja teokset tulevat olemaan ammattitaiteilijoiden tekemiä. Taiteilijoita valitaan sitä mukaa kun alue rakentuu ja valmista on vuoteen 2025 mennessä. Yleisin tapa taiteilijavalintojen tekemiseksi on portfoliohaku, mutta taidekilpailu tai pienimuotoisempi kutsukilpailu voivat olla tapoja löytää sopiva taiteilija tiettyyn kohteeseen.

Ohjelman toteuttamisesta vastaa taideohjelman ohjausryhmän alaisuudessa työskentelevä taidekoordinaattori-kuvataiteilija Moosa Myllykangas. Työtä tehdään pitkäjänteisesti ja teosten toivotaan kestävän aikaa.

Yhteystiedot