Yo-kirjoituksista

11.03.2024

Yo-kirjoitukset alkavat tiistaina 12.3. äidinkielen kokeella.  Muista tarkistaa muut koepäivät. Huomioi erityisesti reaalikokeiden päivämäärät, jotka ovat lukion tapahtumakalenterissa väärinpäin (oikeat päivät: pe 22.3. uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia,  
maantiede, terveystieto; ke 27.3. psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia)

https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-suorittaminen/koepaivat/kevaan-2024-koepaivat

Kokeeseen tulevalla on oltava mukana oma Abittiin käynnistyvä tietokone, laturi, sekä kuulokkeet. Kuulokkeissa tai muissa lisälaitteissa ei saa olla langattomia ominaisuuksia eikä sisäistä muistia. Koululta ei voi lainata tietokonetta, kuulokkeita tai muita lisälaitteita (hiiret yms.), eikä mitään tietenkään lainailla vierustoverien kanssa kokeen aikana. Koululla on vain määräysten mukainen määrä varatietokoneita ja -kuulokkeita siltä varalta, että kokelaan omat laitteet rikkoutuvat kesken kokeen.

Jos et jostain syystä tulekaan kokeeseen, ilmoita siitä ehdottomasti etukäteen apulaisrehtorille! Ilmoita myös minulle, jos sinulla on jotain huomioitavia terveydellisiä seikkoja, kuten niin voimakkaita ruoka-aineallergioita että se vaikuttaa muidenkin eväisiin.

 

YLEISOHJEITA:

Paikalla tulee olla siten, että opiskelija on valmiina siirtymään kirjoitustiloihin viimeistään klo 8.15. Äidinkielen kirjoituspäivinä sekä matikan kirjoituspäivänä paikalla tulee olla jo klo 8.00.

Kännykät ja kellot kannattaa jättää kotiin tai jättää koulussa olevaan omaan lokeroon. Kännyköille yms. löytyy myös pusseja, joissa ne voi jättää kansliaan säilytykseen koeajaksi.

Laita henkilöllisyystodistus, omat eväät, tietokone ja muut tarvikkeet tarjottimelle. Tarjottimia löytyy ala- tai yläkerran aulasta. Siirry välittömästi koetilaan. Toisen kerroksen lasiovilla valvojat tarkistavat, että mukana on vain sallitut välineet ja että vaatetus ja eväät ovat ohjeiden mukaisia. Kaikki tekstit tulee olla teipattuina, ja vaatteissa ei saa olla tekstiä. Koulu ei toimita teippejä, eli kokelaan tulee huolehtia itse ennakkoon ettei tekstejä ole, tai teipata ne kotona piiloon.

Kokeet pidetään yo-tilassa, eli luokissa 2006 – 2009, sekä joinakin kirjoituspäivinä myös luokissa 2003 ja 2005. Istumajärjestykset löytyvät koeaamuina molempien kerrosten aulatiloista. Katsothan oman tilasi ja istumapaikkasi ennen kirjoitustilaan menoa.

 

Tässä vielä kertauksena muutamia ohjeita YO-kirjoituksiin: 

• Herää ajoissa koepäivän aamuna, jotta ehdit rauhassa syödä ja ottaa eväät ja varata mukavan, lämpimän vaatetuksen päällesi.

• Huolehdi tarvittavat välineet mukaan: luonnosteluun tarvitsemasi asiat, kuten kynät, kumi, viivain, harppi, geokolmio (osa näistä lähinnä matematiikan kokeeseen, vaikkakin koe on digitaalinen). Ota kokeeseen mukaan oma tietokone, omat kuulokkeet ja tarvittaessa hiiri. HUOM! Laitteiden pitää olla langallisia, ja niissä ei saa olla langattomia ominaisuuksia kuten bluetooth-käyttömahdollisuus. Laitteissa ei saa olla myöskään omaa muistia. Ota mukaan myös henkilöllisyystodistus.

• Tule ajoissa kokeisiin:

Paikalla oltava valmiina viimeistään klo 8.15 (suurimpina koepäivinä klo 8.00), jotta kaikki saadaan valmiiksi ajoissa. Koe alkaa klo 9.00.

Ala- ja yläaulassa on istumajärjestys, katsothan etukäteen missä on paikkasi.

• Tuo eväät tekstittömässä, läpinäkyvässä pussissa tai rasiassa, pakkaa nämä valmiiksi jo kotona. Ohjeen vastaisesti pakattuja eväitä ei saa viedä koetilaan. Saat eväitä varten tarjottimen ala- ja yläaulasta.

• Kännyköitä ja kelloja ei saa tuoda koetilaan, joten ne kannattaa jättää kotiin tai jättää koulussa olevaan omaan lokeroon. Mitään ylimääräistä tavaraa ei saa tuoda koetilaan, ei edes nenäliinoja taskuissa. Talo tarjoaa nenäliinat ym. pikkutarvikkeet.

• Muista ottaa oma tietokone, laturi ja kuulokkeet mukaan.

• Jos sattuu mikä tahansa henkilökohtainen viivästyminen, ilmoita heti apulaisrehtorille ja tule kouluun niin pian kuin mahdollista.

• Muistathan, että sairaana ei voi osallistua yo-kokeeseen. Jos sairastut äkillisesti, ilmoita apulaisrehtorille (wilma tai puh. 050 410 4311, voi soittaa myös illalla).

• Jos tarvitset lääkkeitä mukaan koetilaisuuteen lääkkeet tulee tuoda alkuperäispakkauksessa, eli yksittäisiä tabletteja ei voi tuoda esim. minigrip-pussissa. Jos kyseessä on reseptilääke, mukana tulee olla joko resepti, tai lääkepakkauksessa tulee olla apteekin tarra tms. josta näkyy kenelle lääke on määrätty. Lääkkeet näytetään valvojalle, joka tarkistaa tarjottimet sisään tullessa, ja ne jätetään valvojan pöydälle josta niitä saa pyydettäessä. Tästä voidaan tarvittaessa poiketa, jos siitä sovitaan erikseen minun kanssa.

 

Koetilanteessa:

• Apulaisrehtori ja aineenopettajat antavat ohjeita klo 8.45 alkaen

• Koeaika klo 9.00-15.00 (lisäaikalaiset klo 17 asti)

• Kokeesta saa poistua aikaisintaan kello 12.

• Jos koetilaisuudessa tarvitset lisää paperia, olet pudottanut jotain, tietokoneessa on tekninen vika tms., nosta kätesi, niin valvoja tulee paikalle. Teknisen vian selvittelyyn menevä aika hyvitetään kokelaalle.

• Jos sinun on käytävä wc:ssä, nouse seisomaan. Odota, että valvoja antaa siihen luvan. Muista laittaa näytönsäästäjä päälle.

• Lue ohjeet tarkasti:

– kuinka moneen tehtävään vastataan

– merkkimäärä tai sanamäärä

• Kun olet valmis, päätä koe ja palauta muistitikku sekä luonnostelupaperit päävalvojalle. Muista laittaa nimi käyttämiisi luonnostelupapereihin.

  

Muistathan, että kyseisen aineen kaikki pakolliset kurssit tulee olla suoritettuna, jotta voi osallistua kokeeseen. 

 

Tässä vielä linkkejä, joista saat lisätietoa:

Tiedotekirje kokelaille:

https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-suorittaminen/tietoa-kokelaalle

Koekohtaisia ja muita ohjeita:

https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-toimeenpano/maaraykset-ja-ohjeet

https://www.ylioppilastutkinto.fi/

 

Olethan yhteydessä, jos jokin asia vielä askarruttaa mieltäsi!

Onnea ja menestystä yo-koitokseen!

 

Niko

050 410 4311