Artikkelit

< Takaisin

Laulu näistä taloista kertoo Oulusta

Jukka Takalon uusi Oulu-aiheinen kappale on myös Spotifyssa

 "Laulu syntyi, kun Oulun kaupungin rakennuksista ja tiloista vastaavan Tilakeskuksen johtaja Jouko Leskinen pyysi minua tekemään laulun juhlaseminaariin. Sain vapaat kädet. Juhlien lähestyessä kysyttiin, mikä nimi laululle tulee ohjelmaan. Laulu näistä taloista vastasin hätäpäissäni", kertoo Jukka Takalo.

Tilakeskuksen 10-vuotisjuhlaseminaaria vietettiin lokakuun lopussa. Puhujina olivat pormestari Jan Vapaavuori sekä keskuskirjasto Oodin suunnittelija Antti Nousjoki. Laulu näistä taloista sai tilaisuuden lopuksi kantaesityksen mies ja kitara -sooloesityksenä.

"Liimapuu, pelti sekä betoni / meille rakas tämä paska kaupunni / Raksilassa nyt me huudetaan / Kärpät on rautaa, Kärpät, Kärpät."

"Halusin tehdä koskettavan laulun joka ei olisi kuitenkaan haudanvakava. Kun sitten lopulta esitin laulun Oulun Pohjankartanossa, vastaanotto oli mahtava. Laulu päätettiin levyttää", Takalo kertoo.

"Itse ajattelen, että vaikka laulua tehdessä mielessäni on ollut minulle tuttu Oulu, lauluun voidaan samaistua muuallakin. Zen Cafen Putro lauloi Raahen Merikadun viimasta ja Eput olivat Rannalla vihreän joen jossain Ylöjärvellä. Laulujen tapahtumapaikka ei estä pääsemästä laulun tunnelmaan missä vaan. Miksei siis näin tapahtuisi tässä minunkin laulussani? Yksityinen muuttukoon taas yleiseksi!" Takalo pohtii.

"Nämä talot ovat kestäneet sotia / on ollut koulua, on ollut kotia / Näissä taloissa on opeteltu unelmoimaan / Näissä taloissa pelätty ei tulevaa."

"Tilakeskus loppuu vuoden vaihteessa omana liikelaitoksena, joten halusimme jättää rakennusten lisäksi jälkeemme jotain muutakin. Takalo oululaisena artistina oli oikea henkilö tekemään tämän kappaleen", johtaja Jouko Leskinen kertoo.

"Laulu näistä taloista -biisistä tulee uusi Oulu-anthem", julistaa kappaleen tuottaja Pentti Amore.

Näissä taloissa häät ja hautajaiset / tämä elämä, nämä ihmiset.

 

Tästä linkistä pääsee kuuntelemaan kappaletta Spotifyssa.

Kursiivit ovat otteita kappaleen sanoituksesta.

Sanat ja sävel: Jukka Takalo

 

Jakolinkki