Valovoimainen Oulu

< Takaisin

”Oulu on maan kärkeä siinä, miten mennään eteenpäin”

Osaaminen ja logistiikkahankkeet olivat esillä, kun Oulu esitteli tavoitteitaan Kokoomuksen eduskuntaryhmälle. Kaupungin kehittämistoimet saivat kiitosta ministereiltä.

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmä sai tuhdin tietopaketin Oulusta ja Oulun tavoitteista vieraillessaan kaupungissa 21. ja 22. elokuuta 2018.

Esillä oli niin liikenteeseen ja logistiikkaan kuin osaamisen kehittämiseen ja elinkeinoihin liittyviä teemoja. Oululaisten kehittämistavoitteita kokoomuslaiset pitivät erittäin hyvinä.

”Oulu on maan parasta kärkeä ellei paras siinä, miten mennään eteenpäin ja uskotaan tulevaisuuteen. Tulevaisuuden hyvinvointi rakennetaan vain huippuosaamisella ja korkean teknologian työpaikoilla, ja juuri niitä syntyy täällä”, sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Oulun kaupungin edustajat kuuntelevat Petteri Orpon tervehdyssanoja kaupungintalon juhlasalissa
Ministeri Petteri Orpo kehui Oulussa käydessään niin oululaisten kehittämiskykyä kuin kaupungintalon kauneutta. Myös oululainen jääkiekko sai tunnustusta turkulaisministeriltä.

Erityisen positiivisina asioina kokoomuksen kansanedustajat ja ministerit pitivät Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun tiivistyvää yhteistyötä ja korkeakoulujen yhteisen Linnanmaan kampusalueen kehittämistä. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mielestä Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovatkin maan priimuksia kehittämisessä.

Myös Oulun liikenteeseen liittyvät tavoitteet saivat kannustusta. Europarlamentaarikko Henna Virkkusen mielestä Oulun tavoite saada satama ja lentokenttä osaksi EU-rahoituksen mahdollistavaa eurooppalaista TEN-T-verkkoa sekä Oulun ja Helsingin välinen merikaapeli sopivat hyvin yhteen myös eurooppalaisten painopisteiden ja tavoitteiden kanssa.

Oululainen osaaminen esiin

Yksi kokoomuslaisille esitelty kärkiteema oli oululainen osaaminen. Oulun yliopiston tavoitteena on rakentaa Suomeen digitaalinen terveyden osaamisverkosto. Suomen viidestä lääketieteen yliopistokaupungista juuri Oululla on parhaat mahdollisuudet olla edelläkävijä terveys- ja hyvinvointiteknologian alalla, koska alueella on vahva terveyden sekä ICT:n tutkimus- ja innovaatiokeskittymä.

”Digiterveyden osaamiskeskus on meille erittäin tärkeä ja toteutamme sen joka tapauksessa. Tietysti toivomme, että hallitus tukee tätä hanketta”, sanoi kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Myös elinikäisen oppimisen mahdollistaminen on oululaisten mielestä tärkeää. Osaamispulasta ei saa tulla kasvun este:

”Tieto- ja viestintätekniikan alalla koulutustarve on valtakunnallisesti jopa yli 10 000 osaajalle. Oulun seudulla alan yritysrakenne on uudistunut ja kasvu alkanut näyttävästi, mutta kasvun esteeksi on noussut osaajapula. Alueen yrityksillä on lähivuosina lähes 300 ICT-osaajan rekrytointitarve. Kasvupotentiaalin tukeminen ICT-alan korkeakoulutuksella edellyttää lisärahoitusta”, sanotaan kokoomuslaisille luovutetussa muistiossa.

Oulu on merkittävä logistinen keskus

Oulun seutu on kaikkien liikennemuotojen logistinen keskus. Alueelta löytyvät niin lento-, rautatie- kuin meriliikenteen keskeiset asemat ja terminaalit, minkä lisäksi Oulu on maantieliikenteen solmukohta. Alueen vahva ICT-osaaminen tarjoaa hyvän pohjan älyliikenteen kehittämiselle.

Oulun kaupunki pitääkin ensiarvoisen tärkeänä Oulun asemanseudun kehittämistä. Tavoitteena on tehdä asemanseudusta yhdessä maanomistajien kanssa alue, josta löytyy matkakeskuksen lisäksi monipuolisia palveluja ja tapahtumia sekä asumista ja työpaikkoja.

Kokoomukselle ja samalla joukolle maan johtavia poliitikkoja luovutetussa muistiossa nostetaan esiin myös muun muassa kaksoisraiteen tarve Limingan ja Oulun välille sekä raideyhteys Oulun rautatieasemalta lentokentälle.

”Suomen toiseksi vilkkaimmalta Oulun lentokentältä ja Oulun rautatieasemalta matkustaa molemmista vuosittain yli miljoona matkustajaa”, muistutti kaupunginjohtaja Laajala.   

 

Teksti ja kuva: Sanna Keskinen

Jakolinkki