Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Tuhat koululaista tutustumismatkalla tulevaisuuteen

Miten tekoäly, robotiikka, ohjelmointi, lisätty todellisuus tai virtuaalimaailmat näyttäytyvät tulevaisuuden työelämässä? Voiko teknologioilla ratkoa ilmastonmuutosongelmia? Miten saada tietoa tulevaisuuden aloista? Millaisia voivat olla tulevaisuuden unelmaduunit ja mitä taitoja minä siellä tarvitsen?

Muun muassa näihin kysymyksiin peruskoululaiset hakivat vastauksia 27. toukokuuta Oulun teatterilla ja pääkirjastolla pidetyssä Amazing North – Tutustumismatka tulevaisuuteen -tapahtumassa. Päivän aikana oppilaat saivat seikkailla ja hankkia oivalluksia erilaisissa toiminnallisissa tulevaisuuden työelämän ympäristöissä. 

Paikalle saapui useammassa erässä noin tuhat oppilasta opettajineen. Luvassa oli huikeita teknologia- ja tiede-elämyksiä: robotteja, virtuaalitodellisuutta, käsillä tekemistä ja kokemista. 

"Nopeasti muuttuva ja epävarma työn tulevaisuus on uudenlainen haaste myös kasvatukselle ja koulutukselle. Siksi meidän tulisi pystyä valmistamaan nuoria ammatteihin, joita ei ole vielä edes olemassa. Teknologiakaupunki Oulussa tämä näyttäytyy erityisen vahvasti; alan töitä on tarjolla nyt ja tulevaisuudessa enenevissä määrin. Nämä hyvät mahdollisuudet tulee avata nuorille ja siksi koulu-yritysyhteistyö on tarpeen", aiheen parissa kasvatuspsykologian tutkimusta tekevä ja tapahtuman järjestelyissä mukana ollut Satu Kaleva kertoo.

Tapahtumalle oli selvästi tilausta, sillä osallistujamäärä tuli täyteen alle vuorokaudessa.

"Oulussa on tehty viime vuosina monenlaista yhteistyötä yritysten kanssa, ja tietoisuuden myötä kiinnostus tulevaisuuden aloja kohtaan on kasvanut. Lähdimme tekemään tapahtumaa vuoden vaihteessa ns. tyhjältä pöydältä, ilman resursseja, ja huomasimme, että kun asia koetaan tärkeäksi, resurssit, kumppanit ja yhteistyö löytyy nopeasti. Se on upea asia tässä kaupungissa, ja oli hienoa olla tällaista oivallusmatkaa rakentamassa", tapahtuman ideanikkari kehittäjäopettaja Arto Niva toteaa.

Tulevaisuustapahtumassa oli mukana kattava joukko alueen teknologiayrityksiä ja muita toimijoita: Bittium, Nokia, MediaTek, Valossa, TaikaBoX, Oulun yliopiston FabLab, CWC ja UbiComp, OAMK:n hankkeita, OSAOn toimijoita, STEAM-koulutoimijat, yrittäjyyskasvatuksen parissa toimivia hankkeita ja järjestöjä sekä koululaisten oma kauppa Nuorten putiikki Nuppu. Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille!

Tapahtuman järjesti Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, ja rahoitti AVI.

Jakolinkki